25.02.2004.

Novi vrijedan prilog vrednovanju samoborske kulturne baštine

Ferdo Wiesner Livadić - život i djelo

Novi vrijedan prilog vrednovanju samoborske kulturne baštine

10. veljače predstavljen je u Samoborskom muzeju zbornik Ferdo Wiesner Livadić - život i djelo, u kojem su po prvi put na jednom mjestu objedinjeni radovi eminentnih autora koji su se bavili životom i djelom tog velikog Samoborca.

U zborniku pišu Srećko Lipovčan ("Kroatizam" i "ilirizam" ili: Što su zapravo htjeli preporoditelji?), Matjaž Barbo (Domaći duh kao poetska kategorija - narodni preporodi u hrvatskoj i slovenskoj glazbenoj romantici), Sanja Majer-Bobetko (Ferdo Livadić u tisku svog doba), Lovro Županović (O opusu za glasovir Ferde Livadića), Koraljka Kos (Slutnja hrvatske romantičke popijevke u opusu Ferde Wiesnera Livadića), Maja Oršić-Magdić (Njemački stih u solo pjesmama Ferde Livadića), Rozina Palić-Jelavić (Duhovna glazba Ferde Wiesnera Livadića s osobitim osvrtom na skladateljevu vokalnu, duhovnu, liriku), a u zborniku se nalazi i potpun popis Livadićevih skladbi s napomenama, koji je priredila Nada Bezić.

Naravno, u zborniku možemo naći i prilog Ivanke Brekalo o ulozi Ferde Livadića u životu Samobora, te kazalo imena.

Na predstavljanju zbornika govorila je akademkinja Koraljka Kos i njegova urednica dr.Vjera Katalinić.

Robert Škiljan

 
25.02.2004.

Nova knjiga Inoslava Beškera

Samoborcima predstavljeni Goli blagdani

Nova knjiga Inoslava Beškera

U Gradskoj knjižnici Samobor 23. veljače predstavljena je nova knjiga Inoslava Beškera Goli blagdani, koju su Samoborcima, uz autora, predstavlili kolumnisti Jutarnjeg lista don Živko Kustić i Darko Pavičić. U Golim blagdanima Bešker na stručan i pristupačan način progovara o blagdanima kršćanskoga, islamskoga i židovskoga svijeta, "skidajući s njih sve povijesne, civilizacijske, kulturne i religijske slojeve", kako je rekao don Živko Kustić. Otkrivanjem povijesnog porijekla blagdana, Bešker čitatelja odvodi u daleku prošlost mnogo prije pojave kršćanstva. Na kraju svog izlaganja Kustić je naglasio kako "ne da takve knjige nema u Hrvatskoj već nema nikoga tko bi je u našoj zemlji mogao bolje napisati".

T.M.

 
25.02.2004.

Vijesti iz Ogranka Matice hrvatske Samobor

Aktivno zakoračili u veljaču

Naš je ogranak aktivno ukoračio u veljaču ove godine. Pjesnici okupljeni oko Matice najprije su za Valentinovo organizirali u caffeu Fulir večer ljubavne poezije. To je peta godina kako se okupljamo u tom prostoru. Okupilo se dvanaestoro pjesnika, koji su u finoj atmosferi uz glazbu 70-ih, uz stare evergrine, te uz živu glazbu s glasovira doprinjeli doborm raspoloženju. Susret je vodila Vanda Vandekar Bartulica.

19. veljače obilježili smo godišnjicu rođenja samoborskog pjesnika Bogumila Tonija. Kao što smo namjerno izabrali Fulirov prostor za ljubavnu poeziju, tako smo za sjećanje izabrali školu koja nosi ime našeg plodnog samoborskog pjesnika i učitelja. Ivanka Brekalo, voditeljica povijesnog odjela MH sročila je predavanje o životnom putu B. Tonija, recital njegovih pjesama čitali su učenici škole, a izložbu je priredila Mira Čebušnik, voditeljica zavičajne zbirke pri Gradskoj knjižnici Samobor. Za glazbeni dio pobrinuo se Miljenko Bradić, nastavnik iste škole, koji je uvježbao uglazbljenu pjesmu Bogumila Tonija «Samoboru». Svečanost je organizirana u prostoru školske knjižnice.

Nismo ostali dužni ni organizaciji Samoborskog fašnika, jer smo pisali tekstove za skupine učenika, sudionika Dječjeg fašnika.

Izdavački pothvat Matice hrvatske vezan uz fašničke spelancije je i izlaženje iz tiska zbirke aforizama, humoreski i epigrama Ive Hrčića.

Likovni odjel organizira izložbu radova nastalih na likovnim kolonijama u Žumberku. Oni su se pak povezali s lovačkim društvom (isti su financirali kolonije), pa će i izložba biti u Lovačkom muzeju u Zagrebu, u Nazorovoj ulici. Iz redova likovnjaka OMH su i likovnjaci što sačinjavaju ocjenjivački sud za originalnost krabulja. Na Samoborskom fašniku ti su članovi imenovani od Turističke zajednice Grada Samobora.

O predstavljanju knjige Ive Hrčića još ćemo podrobnije pisati.

Ranka Novosel

 

Novi vrijedan prilog vrednovanju samoborske kulturne baštine

Nova knjiga Inoslava Beškera

Vijesti iz Ogranka Matice hrvatske Samobor

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002