05.04.2004.

Prigodna izložba u Samoborskom muzeju

Križni put Ivana Lackovića Croate

Od 2. do 10. travnja u Samoborskom muzeju otvorena je izložba grafika Ivana Lackovića Croate Križni put. Izložbu je otvorio pater Ljudevit Josip Jeđud, a o djelima autora govorio je prof. Josip Dujmović, iz čije privatne zbirke su i posuđene ove grafike.

Križni put napravljen je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao kompozicija od 14 dijelova za samostan u Tuzli, a zatim je po jedan primjerak darovan samostanu na otoku Košljunu i crkvi u Bapskoj. Posebnost ovih grafika je u tome što je jedini pravi lik u prikazu Isus Krist, a ostale likove čine poznate osobe iz naših krajeva.

S.S.

 
05.04.2004.

Igor Mirković predstavio knjigu

Sjećanje na Azru, Haustor, Idole...

Igor Mirković predstavio knjigu

Na predstavljanju knjige Sretno dijete, Igora Mirkovića, koje je održano 31. ožujka u Gradskoj knjižnici Samobor, prozborio je sam autor o tome kako knjiga nije rock enciklopedija nego samo "trag o tome kako smo živjeli i odrastali. Priča o osamdesetima, o generaciji socijalističkih klinaca i o njihovom odrastanju. Ovo nije knjiga kakvu bi napisali Vrdoljak ili Glavan, jer to i nije knjiga o valorizaciji glazbe. Knjiga je zapravo generacijski spomenar". U Sretnom djetetu Mirković priča o Azri, Haustoru, Električnom orgazmu, Idolima, Prljavom kazalištu, Bijelom dugmetu, Filmu, Pankrtima, Šarlu akrobati, ali i o Poletu, Tomu Gotovcu, Džuboksu, Novom kvadratu, Kugla glumištu i odrugima koji su učinili da čitav grad pleše kao da je lud. Osim Mirkovića predstavljanju je nazočio i Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće Fraktura koja je izdala knjigu. Ovaj put knjižnica nije bila pretjerano popunjena zainteresiranima, što zbog nogometne utakmice Vatrenih, što zbog interesantnih predavanja na drugim mjestima u gradu, na žalost, u isto vrijeme.

T.M.

 
05.04.2004.

Hvarski kazališni amateri odigrali kazališnu predstavu

"Petar Hektorović" uplovio u samoborsku luku

Na dugo očekivanom gostovanju Kazališta "Petar Hektorović" iz Staroga Grada na Hvaru skupio se lijep broj stalnih posjetitelja i samoborskih štovatelja kazališta. U izuzetno nepopularnom terminu za samoborsku teatarsku scenu, u nedjelju u pola šest, u velikoj dvorani Hrvatskog doma hvarski su kazališni amateri odigrali predstavu Bengta Ahlforsa "Kazališna komedija". Predstava je humorni pogled iza kazališnih kulisa i priča o tome kako nastaje kazališna predstava. U glavnim ulogama igrali su Vesna Medić, Tomislav Alaupović, Sonja Dulčić i drugi. Redatelj koji potpisuje ovu scensku postavu bio je Michal Babiak. Zanimljivo je, a svakako i hvalevrijedno, da je pokrovitelj gostovanja ovaj puta bilo Poglavarstvo grada Samobora. Priređivač, naravno, samoborsko Pučko otvoreno učilište.

T.M.

 

Prigodna izložba u Samoborskom muzeju

Igor Mirković predstavio knjigu

Hvarski kazališni amateri odigrali kazališnu predstavu

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002