14.06.2004.

130 godina HPD Jeka

I u poodmakloj dobi – poletna!

130 godina HPD Jeka

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka – ženski komorni zbor, održalo je u ponedjeljak, 14. lipnja, u maloj dvorani Hrvatskog doma koncert pod naslovom "Folklorni zvuci sa svih strana". Pod dirigentskom palicom iskusnog Josipa degl'Ivellia, ovaj nam je zbor podario raznoliki program koji se je sastojao od skladbi degl'Ivellia, Cossetta, Prelčeca, Ž. Bradića i drugih. Ove godine Jeka slavi 130 godina od osnutka, a već su 21. ožujka održali izuzetno zapažen koncert u kapeli samostana Služavki Malog Isusa u Samoboru. Ovaj je bio duhovnog karaktera, pod naslovom "Ave Maria".

Večerašnji pak koncert bio je više namijenjen široj publici, koja voli folklorne zvuke. Na kraju, izvedena je i prava samoborska popevka "Kraj kapele svete Ane". Svi prisutni složili su se da Jeka, unatoč poodmakloj dobi od 130 godina, ponovno zvuči mlado i poletno.

T.M.

 
14.06.2004.

Vrazova Ljubica, 15. put

Tradicija pretočena u kvalitetu

Vrazova Ljubica, 15. put

U Samoboru je u subotu 12. lipnja održana 15. po redu "Vrazova Ljubica". U organizaciji POU Samobor, suorganizator je i ovaj puta bilo Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba. "Ljubica" je ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, te Zagrebačke županije i Grada Samobora. Iz Zagreba je, organiziranim prijevozom, doputovalo tridesetak pjesnika, a njima se je pridružilo desetak članova samoborskog ogranka Matice hrvatske. Po dolasku pjesnici su se zaputili položiti vijenac na grob Vrazove inspiracije, Ljubice Cantilly, u cintoru Župne crkve sv. Anastazije. Okupljenima se je tu obratio Mladen Bjažić, najstariji sudionik ovogodišnje priredbe. Potom su vijenac na spomenik palima u Domovinskom ratu u Parku domovinske zahvalnosti položili predstavnik DHK Borben Vladović i v.d. ravnatelja POU Tomislav Marvar. U gradskoj vijećnici, potom ih je primio gradonačelnik Žarko Adamek sa suradnicima. Nakon uvodnog slova pročelnika gradskog Odjela za kulturu, školstvo i brigu za mladež Damira Fabeka, Adamek je pjesnicima zaželio ugodan boravak u Samoboru i osvrnuo se je na na značaj ove manifestacije koja se u Samoboru održava već tako dugi niz godina. Napomenuo je kako postoje problemi oko Prolaza hrvatskih pjesnika jer je ograđen i zaključan, te momentalno nije u funkciji, ali kada se dovrše radovi u sklopu Parka domovinske zahvalnosti i taj bi problem trebao biti riješen ponovnim otvaranjem Prolaza za pješake. Također, kada Prolaz ponovno zaživi na zidu će biti postavljene sve ploče koje su uništene, i one koje nedostaju zbog višegodišnjeg nepostavljanja. Gradonačelniku su zahvalili na gostoprimstvu članovi DHK i MH – ogranak Samobor. Član DHK Joža Prudeus u nadahnutom govoru, umjesto pozdrava, okomio se na Poglavarstvo i organizatore. Smatra da "Ljubicu" u ovom gradu nitko nije shvatio kao nešto tradicionalno i vrijedno i da stoga vrlo mali broj ljudi uopće zna da se ovakav značajni skup pjesnika odvija svake godine u njihovom gradu. Cijeneći Jožu kao jednog (ako ne i jedinog) začetnika manifestacije, poslije njegove tirade, mnogi su se zapitali zašto se ovakve svečane prigode koriste za napade i objede. Nije li bilo godinu dana vremena, nakon prošlogodišnje priredbe, raspravljati o tome i organizirati nešto bolje. Isto tako mnogi članovi DHK, a i organizatori su se pitali zašto gospodin Prudeus nije sudjelovao na druženju pjesnika nakon čitanja pjesama, pa da se o razvoju "Vrazove Ljubice" povede razgovor u ne tako svečanoj atmosferi kao što je prijem kod gradonačelnika.

Nakon prijema u Vijećnici pjesnici su se s organizatorima zaputili na Trg Matice hrvatske gdje su, nakon posjeta izložbi Zvonimira Lončarića u Galeriji Prica, čitali svoje pjesme. Voditelj je i ovaj puta bio Miroslav Burić. Toplo primljeni od samoborske publike, a u stalnom iščekivanju pjuska, četrdesetak pjesnika kazivalo je ljubavne i druge stihove u spomen na Stanka Vraza i njegovu neuzvraćenu ljubav Ljubicu Cantilly. Svoje pjesme, između ostalih, su pročitali Stijepo Mijović Kočan, Dragutin Horkić, Pajo Kanižaj, Ludwig Bauer, Marija Barbarić Fanuko, a od Samoboraca Ranka Novosel, Milan Žegarac Peharnik, Zoran Perović, Vanda Bartulica i drugi. Svi pjesnici koji su sudjelovali darivani su posebno za ovaj puta izrađenim suvenirom kojeg je izradio akademski kipar, Samoborac, Petar Kurobasa. Dakako, svi su dobili i knjižicu – malu zbirku s prošlogodišnje "Ljubice".

U neformalnom razgovoru, nakon pročitanih pjesama, u ugodnom ambijentu "Samoborske kleti" organizatori su dobili sve pohvale za ovogodišnji susret.

T.M.

 

130 godina HPD Jeka

Vrazova Ljubica, 15. put

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002