27.09.2004.

Treća sezona Foto galerije Lang

Digitalni privid Claytona Campbella

Treća sezona Foto galerije Lang

Svoju treću sezonu Foto galerija Lang u Samoboru započinje izložbom američkog fotografa i multidisciplinarnog umjetnika Claytona Campbella (New York, 1951.), koja je otvorena, već po tradiciji, točno u podne, 26. rujna.

Više od 30 godina aktivan na američkoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni, Campbell je ostvario zavidnu umjetničku biografiju u kojoj je fotografija samo dio njegova svestranog interesa.

Clayton Campbell redovno izlaže od 1984. godine. Pored brojnih samostalnih i grupnih nastupa, posebno valja istaknuti njegovu posljednju ovogodišnju samostalnu izložbu u Domu europske fotografije u Parizu. Campbell je trenutno jedan od direktora Umjetničkog centra 18. ulica u Santa Monici, Kalifornija.

Izložbom Claytona Campbella Foto galerija Lang započinje program suradnje i razmjene s ovim kalifornijskim umjetničkim centrom, koja se ostvaruje zahvaljujući potpori američke fondacije Trust of Mutual Understandings sa sjedištem u New Yorku. U okviru te suradnje omogućen je 2005. godine hrvatskom umjetniku Darku Fritzu studijski boravak u trajanju od dva mjeseca u Umjetničkom centru 18. ulica u Santa Monici.

Sa svoja dva, uvjetno rečeno, fotografska ciklusa koje izlažemo u našoj Galeriji, Clayton Campbell predstavlja se kao umjetnik koji se ne ustručava iskoristiti medijski i tehnološki potencijal digitalne fotografije. Oba ciklusa ustvari su vizualni komentar činjenica zapaženih u stvarnosti. Digitalna tehnologija to omogućuje, ne umanjujući vrijednost fotografske slike i njen izražajni potencijal. Koristeći digitalni "retuš" Campbell stvara slike "druge" umjetničke vrijednosti, oplemenjene mekoćom i blagim humorom. I borci boksačkog meča i poprsja 68 talijanskih heroja i jedne heroine iz 19. stoljeća, tek usputno podsjećaju na stvarnost njihove borbe ili njihova postojanja na rimskom Trgu Garibaldi. Kao što su i u stvarnosti jednom postojali, a sad ih više nema, tako i njihova vizualna konkretizacija u digitalnoj fotografiji ostaje jedan digitalni privid kojim Clayton Campbell otvara diskurs o prolaznosti, o općim i posebnim vrijednostima kojima se društvo tako često brani od trošenja. Niti umjetnost, niti fotografija kao medij, nisu imuni na efekt privida i tokove prolaznosti, ali imaju moć oživljavanja, pa makar se radilo o kamenim poprsjima s Trga Garibaldi u Rimu ili nama potpuno neznanim borcima u boksačkom ringu.

Robert Škiljan

 
27.09.2004.

Samoborska glazbena jesen

Tomislava Blažuna - gitara i Javor Bračić - klavir

Samoborska glazbena jesen

Koncertom Tomislava Blažuna na gitari i Javora Bračića na klaviru, 27. rujna je u Galeriji Prica Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru počeo novi ciklus 29. Samoborske glazbene jeseni, nazvan "Ciklus mladih".

Blažun je odsvirao djela Bacha, Fumića i Josea, a Bračić Juranića, Beethovena, Skrjabina i Schumanna, a valja napomenuti da oba ova vrhunska mlada umjetnika kandidiraju za nagradu "Glazbeno pero", koje je pokrovitelj Hypo Alpe-Adria-Banka i nagradu "Ferdo Livadić", pokrovitelja Pučkog otvorenog učilišta Samobor, organizatora Samoborske glazbene jeseni. "Glazbeno pero" dodjeljuje se za najboljeg izvođača, a "Ferdo Livadić" najboljoj izvedbi hrvatskog skladatelja.

SGJ se nastavlja u srijedu koncertom Samoborki Ane Peršić na violini i Lucije Stanec na klaviru.

Tomislav Marvar

FOTO: Tomislav Blažun

 
27.09.2004.

Samoborska glazbena jesen nastavljena koncertom Ivana Dugandžića i Željke Spinčić

Ushitili publiku

Samoborska glazbena jesen nastavljena koncertom Ivana Dugandžića i  Željke Spinčić

U nedjelju, 26. rujna, koncertom u Franjevačkoj crkvi, koncertom Samoboraca Ivana Dugandžića na gitari i Željke Spinčić na orguljama, nastavljen je program 29. samoborske glazbene jeseni. Mnoštvu posjetitelja Ivan Dugandžić koji studira na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Istvana Römera, podario je zvuke Dyensa i Gnatallija.

Željka Spinčić, studentica iste Akademije, u klasi prof. Ljerke Očić, odsvirala je djela Bacha, Buxtehudea, Mendelssohna, Klobučara, Gigouta i Böllmana. Oboje mladih glazbenika zadovoljilo je ukus profinjene samoborske publike i nadamo se da ćemo ih slušati i češće, te u budućnosti pratiti u njihov glazbeni razvoj.

T.M.

 

Treća sezona Foto galerije Lang

Samoborska glazbena jesen

Samoborska glazbena jesen nastavljena koncertom Ivana Dugandžića i Željke Spinčić

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002