29.11.2004.

Koncert za tragično preminulog Domagoja Lindića

Ferdići i Ivančanci za prijatelja

Koncert za tragično preminulog Domagoja Lindića

Tradicionalni koncert za tragično preminulog Domagoja Lindića održan je i ove godine u dvorani Hrvatskog doma. I ovaj puta nastupili su tamburaši i solisti TD Ferdo Livadić i članovi Zagrebačkog folklornog ansambla dr Ivana Ivančana. Domagoj je kao tamburaš i njihov dugogodišnji aktivni član svima ostao u nezaboravnom sjećanju, a njegov nenadani odlazak u svima je ostavio potrebu da se svake godine u njegovo ime održi svečani koncert na kojem će se prisjetiti njegovog doprinosa u radu oba društva.

U popunjenoj dvorani POU Samobor Ferdići i Ivančanci su održali vrlo lijep i atraktivan koncert. U prvom dijelu nastupili su tamburaši Tamburaškog društva Ferdo Livadić pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, a u drugom su splet plesova iz Hrvatske izveli folkloraši dr. Ivana Ivančana.

T.M.

 
29.11.2004.

Povodom 100. godišnjice rođenja - izložba Anice Muačević Reizer

Iznikla iz boeme samoborske kurije Mojmir

Povodom 100. godišnjice rođenja - izložba Anice Muačević Reizer

Povodom stote godišnjice rođenja otvorena je u Samoborskom muzeju retrospektivna izložba Anice Muačević Reizer, slikarice rođene u Zagrebu 1904. godine. Iako rođena nadomak Samobora, slikarica potječe iz ugledne samoborske obitelji Reizer, koja je u Samobor doselila 1775. godine i u njemu ostavila neizbrisive tragove, između ostalog i na području umjetnosti. Iznjedrila je ta obitelj nadarene pjevače i pijaniste, a među najpoznatijima je Milan Reizer, pedagog koji je odgojio neke od najpoznatijih hrvatskih pjevača: Lava Vrbanića, Vladimira Ruždjaka, Nadu Putar-Gold i druge.

Tu uglednu obitelj spominje Milan Lang u svom djelu Samobor - narodni život i običaji, ali i A.G. Matoš u knjizi Dok je srca bit će i Kroacije.

Anica je od djetinjstva često boravila u Samoboru, u kuriji Mojmir, jednoj od pet poznatih kurija (Mirnovec, Giznik, Hamor, Majer). Mojmirov arboretum postat će čestim slikarskim motivom, a ovjekovječili su ga Aralica, Nikica Reiser, Zlatko Prica, Postružnik, Tartaglia, Vaić, Selan-Gliha, Jelić... Česti i dobrodošli gosti ovog boemskog kružoka bili su i pjesnici Ujević i Alfirević, Vjekoslav Majer...

Nakon školovanja i udaje za Milana Muačevića Anica odlazi u Pariz, gdje u godinu dana upoznaje hrvatsku slikarsku koloniju i razvija sklonost za slikarstvo.

Po povratku u Zagreb postaje đak Stojana Aralice i tako počinje njen aktivni slikarski život.

Izlagala je na brojnim skupnim izložbama, a članicom Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske postaje 1945. godine i ukazom dobija zvanje slikara.

Prvi put samostalno izlaže 1952. godine u Salonu ULUH-a, a među brojnim radovima - mrtvim prirodama, interijerima i motivima Korčule, istaknuto mjesto na toj izložbi zauzimaju samoborski pejzaži, posebice oni kurije Mojmir i njenog arboretuma.

Nakon toga Anica Muačević Reizer još je samostalno izlagala, a posebno su zapažene bile njene izložbe u Samoborskom muzeju 1952., 1959. i 1976. godine.

Anica Muačević Reizer umrla je u Zagrebu 1983. godine, a njeni su radovi rasuti po brojnim privatnim zbirkama i galerijama, od kojih se četiri rada nalaze u Samoborskom muzeju.

Djela izložena u Samoborskom muzeju vlasništvo su dr. Vaska Muačevića, dr. Diane Muačević Katanec, dr. Andrije Gerogijevića, Vjere Reiser, Jasne Petrinjak, ing. Željka Štahana i Samoborskog muzeja.

Prisutne je na otvorenju izložbe pozdravio ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić, a o radu slikarice govorio je povjesničar umjetnosti Darko Schneider, autor predgovora u prigodnom katalogu. O svojoj teti Anici Muačević Reizer neoliko je crtica iz života ispričala njena nećakinja, također slikarica Vjera Reizer, a na samoborsku kulturnu tradiciju prisutne je podsjetio samoborski gradonačelnik Žarko Adamek.

Ivica Horvat

 

Koncert za tragično preminulog Domagoja Lindića

Povodom 100. godišnjice rođenja - izložba Anice Muačević Reizer

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002