24.05.2004.

Koncert u Samoborskom muzeju

Trio Gracije oduševio Samoborce

Koncert u Samoborskom muzeju

Kada se u proljetno sunčano jutro prošećete samoborskim parkom koji okružuje staro zdanje Samoborskog muzeja, već sam pogled na zelenilo trave i rascvjetale magnolije uvlači u čovjeka sretni nemir doživljaja te ljepote. A onda, kada penjući se starim drvenim stubama načujete zvuke Straussovih valcera, čini vam se na trenutak kao da ste zalutali u neko davno vrijeme, pa da će vas na stepenicama susresti dostojanstvena dama s lepezom, okupana u ružinoj vodici i nježno se smiješeći propustiti na gornji kat, u mali koncertni salon.

Tko zna da li su se tako kao ja osjećali i brojni gosti, posjetitelji koncerta do zadnjeg mjesta popunjene dvorane u nedjelju 16. svibnja?

No, svojim oduševljenim pljeskom, ovacijama, a i pokojom suzom u očima, naročito nakon briljantno usklađenih zvukova i romantičnog ugođaja, te virtuozno izvedenog Nocturna Franza Schuberta, publika iz Zagreba i Samobora stajala je u redu s cvijećem. Osim Schubertovog Nocturna na koncertu su izvedena djela Händela, Schumanna, Kreislera, Straussa i Brahmsa.

Tko su tri Gracije? Zagrebačke akademske glazbenice i profesorice na zagrebačkim glazbenim školama svoj su komorni trio osnovale prije tri godine i one su zapravo prvi komorni sastav još aktivnih glazbenih pedagoginja u Zagrebu.

Željka Kranjec Noll diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat, a zatim se usavršavala u Beču kod prof. Paula Badure. Koncertirala je samostalno i u komornim sastavima. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Predaje glasovir na Glazbenom učilištu Elly Bašić.

Dubravka Marković diplomirala je na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Silvana Kuzmina. Dugogodišnja je članica tria Ars viva i ansambla Romanca. Unazad godinu dana članica je Tria Gracije. Aktivno nastupa u Čakovcu, Zagrebu, te na radiju i televiziji. Predaje violinu u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića.

Tajana Seder Zalusky diplomirala je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se u Beču kod prof. Adalberta Skocica i u Americi kod prof. Ricka Mooneya. Nastupala je solo i u sklopu komornog sastava Romanca. Dugo godina bavi se i pedagoškim radom na Glazbenoj školi Zlatka Balokovića.

Veliki entuzijazam i ljubav prema glazbi, a ne samo želja za uspinjanjem u sazviježđa slave, motivirali su ove vrijedne dame, koje uz svoje velike obaveze i obitelji rade zahtjevan posao glazbenog pedagoga i pripremanja učenika za natjecanja, da stignu još redovito vježbati za svoje nastupe. A nastupi su bili brojni i zapaženi: uspjele su snimiti tri CD-a, nastupati na Hrvatskoj televiziji koja je snimila i polusatni dokumentarac o njima, a najdraži su im nastupi na prošlogodišnjim Osorskim večerima u Osoru i Danima Dore Pejačević u Požegi.

Željka Kolaković

 
24.05.2004.

Izložba keramike u Galeriji Prica

Začudnost rakua

Izložba keramike u Galeriji Prica

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Galeriji Prica Pučkog otvorenog učilišta Samobor 22. svibnja otvorena je izložba keramike pod nazivom Začudnost rakua. Autori ove izložbe tajnovitog naslova su samoborske umjetnice Grozdana Korpar i Nevenka Miklenić, te Boris Roce, umjetnik iz Rijeke. Tri osobnosti i tri različita puta preispitivanja medija keramike povezana su istovjetnom keramičkom tehnikom rakua. Na izložbi su sami autori upoznali prisutne s tri različite podvrste ove tehnike: "horse", "streching" i "američki" raku.

Svo troje umjetnika izlagalo je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a aktivni su sudionici u kulturnom i pedagoškom životu Samobora i Rijeke. Upravo ta činjenica omogućila je da se izložba pretvori u projekt koji će obuhvatiti i dječju radionicu keramike. Djeca koja su sudjelovala u radionici svoju inspiraciju potražila su u muzejskim eksponatima i tako izradila svoje radove u glini, uz stručno vodstvo Nevenke Miklenić i Grozdane Korpar. Umjetničko oslikavanje i završno pečenje dječjih radova bilo je u nedjelju, 23. svibnja, u prijepodnevnim satima ispred Galerije Prica.

Maja Marković

kustos Galerije Prica

FOTO: Na već završenim, gotovim formama keramike intervenira tako da se one zagrijavaju u peći do usijanja, a onda se, dok su još užarene, na njih stavljaju različite vrste ljudskih, konjskih ili ptičjih tvari – dlaka, kosa ili perje, te drvena piljevina. Na slici Boris Roce.

 

Koncert u Samoborskom muzeju

Izložba keramike u Galeriji Prica

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002