07.10.2004.

Milan Kuhar Pila predstavio se novom izložbom

Najraznolikiji i najproduktivniji samoborski slikar

Milan Kuhar Pila predstavio se novom izložbom

U Gradskoj knjižnici Samobor otvorena je 6. listopada izložba slika već afirmiranog samoborskog slikara Milana Kuhara Pile. U društvu velikog broja Samoboraca, sad već i obožavatelja, Kuhar je javnosti predstavio svoje vedute i pejzaže inspirirane Samoborom.

Za Kuhara redoviti recenzent njegovih radova Stanko Špoljarić piše: "...Najraznolikiji, najproduktivniji slikar među njima s radovima dojmljive kvalitete je Milan Kuhar. Slikar je Samobor istinski posvojio mjerom kolorističke otvorenosti i u primjerima karakterističnog u veduti grada i prizorima svakodnevnog života u njemu. S putem od realističnog do ekspresivnog, s oblicima kontrastom naglašenih i onih silnicama boje povezanim. Sve do tašističke dinamičnosti, mrljičastih i kapljičastih partikula boje sastavnica treptavosti površine. Fascinantnom sigurnošću gradnje, Kuhar ljepotu predloška prenosi u uvjerljivost slike."

To se, očito, dojmilo i Ranke Novosel, predsjednice samoborskog ogranka Matice hrvatske, koja je inspirativnim govorom otvorila izložbu.

Milan Kuhar rođen je 1953. godine u Samoboru, gdje i danas živi i radi. Relativno se kasno počeo baviti slikanjem. Član je slikarske grupe Matice hrvatske – ogranak Samobor i jedan je od idejnih začetnika i osnivača likovne udruge Hobby art Samobor, te član udruge Street Art iz Svete Nedelje. Polazio je tečaj Ateljea 25 u Zagrebu kod prof. Dubravka Lepeja.

Do sada je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama gdje je svojim talentom, zrelošću i svježinom likovnog izraza izazivao pozornost ljubitelja i poznavatelja slikarstva. Na skupnim žiriranim izložbama izlagao je u Samoborskom muzeju, Gradskom muzeju u Križevcima, gradskoj galeriji u Krškom u Sloveniji, likovnoj udruzi Hobby art, franjevačkom samostanu u Samoboru, a od samostalnih izložbi izdvajamo one u prostorijama Croatia osiguranja u Samoboru, u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Dječjem vrtiću Grigor Vitez u Samoboru (galerija na stepenicama), Caffe baru Grič, Cyrano i druge manje izložbe.

Otvorenje izložbe iskorišteno je i za podsjećanje na obljetnice vezane uz Marka Vukasovića, jednog od najpoznatijih samoborskih pjesnika, autora svevremenske Kod kapele svete Ane. Ove se godine navršava 90 godina od rođenja i 60 godina od smrti tog Žumberčana, koji je osim spomenute popevke poznat i po Uzmi ove ruže, Šoićeva kuća i drugima. Ovom je prilikom samoborska knjižnica izdala pretisak notnog zapisa najpoznatije samoborske popevke, za koju je Vukasović napisao i glazbu.

Robert Škiljan

 
07.10.2004.

Claude Delangle - seminar za mlade saksofoniste

Puhat će još bolje!

Claude Delangle - seminar za mlade saksofoniste

Samobor je od 6. listopada stjecište saksofonista iz ovog dijela Europe. Zahvaljujući organizatorima Samoborske glazbene jeseni u naš grad stigao je jedan od najznačajnijih solista i pedagoga, Claude Delangle, koji je stvorio jedan od najboljih studija saksofona u svijetu, poznati Conservatoire national superieur de la musique. On će od srijede do petka održati seminar za mlade saksofoniste, a isto tako za njihove nastavnike. Da ova 29. samoborska glazbena jesen bude međunarodna pobrinuli su se osim predavača iz Francuske i gosti seminara iz svih dijelova Slovenije. U srijedu je održano i Stručno vijeće saksofonista pedagoga Hrvatske tako da su naš grad i samoborski hoteli dobro popunjeni domaćim i stranim gostima. Na taj način Pučko otvoreno učilište je postiglo i to da se Samoborska glazbena jesen može smatrati i turističkom manifestacijom.

Delangle će svoj boravak u Samoboru završiti solističkim koncertom s Komornim orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Zlatana Srzića, u subotu, u Franjevačkoj crkvi u 20 sati.

T.M.

FOTO: Claude Delangle s polaznikom seminara u Galeriji Prica

 

Milan Kuhar Pila predstavio se novom izložbom

Claude Delangle - seminar za mlade saksofoniste

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002