11.06.2004.

Joža Prudeus predstavio novu knjigu

"Pisma neposlana" ipak stigla

Joža Prudeus predstavio novu knjigu

Najplodniji samoborski pjesnik Joža Peudeus predstavio je 8. lipnja u Gradskoj knjižnici Samobor još jednu svoju knjigu – zbirku pjesama "Pisma neposlana".

"Pisma neposlana" svojevrsni su poklon i nagrada Joži Prudeusu za dvadesettrogodišnji angažman u Školi stvaralaštva, a izdavač je Osnovna škola Rivarela. Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće djeluje u Novigradu već 15 godina, a prije toga radila je na Pagu, pod nazivom Listopad u Novalji. No, učenika je bilo sve više i kreativne radionice za djecu svih uzrasta obimom su prerasle malu Novalju i preselile u Istru.

Knjigu su predstavili i na promociji pjesme čitali Jožini kolege Milan Žegarac i Miro Fresl.

Inače, Joža se ove godine, što se tiče književnih zapisa i raznih izdanja zaista ima čime pohvaliti. Izašao je novi Zbornik Škole stvaralaštva kojem je baš on dao značajan prilog, u Zlataru je predstasvio knjigu "Geza sa žarom i rogožarom", monografiju o "birtašu Gezi", a franjevačka Provincija Ćirilometodska otkupila mu je rukopis zapisa o 100 pokojnih franjevaca.

Za čestitati i poželjeti još i još.

Robert Škiljan

 
11.06.2004.

Koncert Francuza u Samoborskom muzeju

Kad žene diplomata zapjevaju...

Koncert Francuza u Samoborskom muzeju

Samoborski muzej je u petak, 4. lipnja, ugostio troje francuskih pjevača Fabienne Thibault, Olivier Brochet i Delphine Henry, te hrvatsku pjevačicu, Mirnu Ružić. S Delphine Henry smo porazgovarali nakon koncerta.

Inače, četrdesetak prisutnih uživalo je u skladbama Schuberta, Mozarta, Pergolesija, Fioravantija, Paisiella, Viardota, Thirieta, Frimla i Eric Satiea. Pjevači su izveli i skladbu Ferde Livadića pod nazivom "Ružice". Na klaviru su ih pratili prof. Lana Bradić i Krešimir Popović, student Muzičke Akademije.

- Odakle točno dolazite i kako ste se počeli baviti pjevanjem?

- U Hrvatskoj, zajedno sa svojim mužem, koji je kulturni savjetnik, živim već treću godinu. Prve dvije godine sam u Hrvatskoj bila lektorica za francuski jezik, a ovu treću godinu predajem na zagrebačkom sveučilištu.

Pjevanje mi je hobi, a kako se s mužem krećem u diplomatskim krugovima, ubrzo sam otkrila da se još neki ljudi bave istim hobijem. To su Fabienne i Olivier. Nas troje smo odlučili da bi trebali početi održavati koncerte.

- Jeste li imali ikakvih problema u organiziranju svog hobija?

- Kako smo mi stranci, bilo nam je na početku teško naći dobrog učitelja pjevanja koji bi nas usmjerio. Međutim, imali smo sreće kad smo nupoznali mr. Kristinu Beck-Kukavčić koja nam je, dobro organiziravši probe, pomogla u napredovanju. Fantastično u tom pjevanju je to da zaboravljamo da ne govorimo svi isti jezik, jer nas muzika toliko povezuje. U nekim trenucima stvarno osjećam tu neku posebnu vezu među nama.

- Uskoro Vašem mužu istječe mandat u Hrvatskoj. Kako i kamo dalje?

- Sljedeće godine selimo u Rim i nadam se da ću se tamo također moći baviti pjevanjem, jer to jako želim, a što se tiče posla, već imam neke kombinacije sa tamošnjim sveučilištem.

- Jeste li čuli za mjuzikl Janica i Jean?

- Da, čula sam da je napravljen mjuzikl.

- A da Vam je ponuđena uloga u mjuziklu, biste li je prihvatili?

- O da, mislim da bi.

Tomislav Kozarčanin

FOTO: Delphine Henry izvodi skladbu G. Paisiella Nel cor piu non mi sento, u pratnji Krešimira Popovića, studenta Muzičke akademije

 

Joža Prudeus predstavio novu knjigu

Koncert Francuza u Samoborskom muzeju

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002