14.02.2004.

Prigodna izložba u Foto galeriji Lang

Fašničke Face i grimase

Prigodna izložba u Foto galeriji Lang

Fašničko je vrijeme, pa su se i priređivači izložbe u Foto galeriji Lang domislili i u nedjelju, 15. veljače, otvorili izložbu posvećenu FACAMA I GRIMASAMA.

Autori Petar Dabac, Davor Mezak, Maja Moro, Vesna Pleše, Fedor Vučemilović, Boris Berc, Andrej Kreutz, Mare Milin, Ines Stipetić, Mio Vesović, Marijan Crtalić, Tomislav Marvar i Ivica Kiš predstavili su face i grimase znanih i neznanih osoba kao prilog sveopćem samoborskom fašničkom praznovanju. Izložba je otvorena u vrijeme trajanja Fašnika, do 24. veljače.

S.S.

"...Fašnička maska je jedno, grimasa je drugo. Lako je s maskom, s grimasama je malo teže, ali i jedno i drugo traži od nas stvaralački zanos i trenutak zaborava od svakodnevnih briga.

Uz bermet, kremšnite, kotlovinu, koljenicu, kiselo zelje, muštardu, graševinu i ostale svjetski poznate samoborske delicije, može se i kreveljit i durit u kameru. Za fašnikovanje to je dozvoljeno. Nakon toga, baš i ne.

Ljudsko lice posjeduje neizmjerne mogućnosti izražaja, mimičkom skalom, gestama i izrazima osjećanja. To nam je Bogom dano, ali sve se čini da bogomdane mogućnosti ne koristimo onako kako nam je dano. Glumice i glumci daju primjer kako iskoristiti svu tu mrežu mišića i živaca ugrađenih ispod kože našeg lica, ali oni su profesionalnci. Mi smo, dakako, amateri, ali i mi se znamo smijati, plakati, duriti, kreveljiti, škiljiti, kesiti, režati, frktati, izbečiti, kiseliti, zuriti, čuditi, buljiti, mrčiti, ukratko, izraziti licem nježnost, ljubav, strah, zadovoljstvo, radost i druga stanja i osjećanja.

Tradicionalni Samoborski fašnik pruža nam priliku da se privremeno i prigodno upustimo u avanturu analognog i digitalnog predstavljanja faca i grimasa poznanih i nepoznanih osoba.

Od otvorenja izložbe u nedjelju 15. veljače do utorka 24. veljače Foto galerija Lang omogućuje uzajamno kreveljenje, s maskama i bez maski, na uzajamnu radost i veselje. Kao što je opće poznato fotografija laže, pa tako face i grimase nisu ono što se vidi. Radije potražite ono što se na fotografiji ne vidi."

(iz popratnih materijala izložbe)

 

Prigodna izložba u Foto galeriji Lang

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002