22.09.2004.

iCijele Rude u Knjižnici

Rudarski trsek dobro rodio

iCijele Rude u Knjižnici

Rudarica Katica Cvetković, pjesnikinja i članica Književnog razreda samoborskog ogranka Matice hrvatske, 21. je rujna u samoborskoj knjižnici predstavila svoju novu knjigu "Ja rudarski trsek". Ovaj puta Knjižnica je bila premala da bi primila sve Samoborce i mještane Ruda koji su došli nazočiti ovom događaju kojega je organizirala samobrska Matica u suradnji s Gradskom knjižnicom. Prema riječima Milana Žegarca Peharnika, jednog od recenzenata, "Katičina jednostavnost, narodni govor, specifični humor i iskreni ton ispovjedi i kritičnosti spram svijeta u kojem živimo su odlike ove zbirke." Druga pak recenzentica, Ranka Novosel, naglašava da "od dana kad je propjevala Katica nas svojim istančanim osjećajima vodi do svog doma, do svog trnaca, do svog trsja, do Svete Barbare, do groblja, do kapelica u okolici, do 'norija' za Fašnik, do svih onih mjesta na koja i ona stiže, a sa svakim predmentom o kojem piše ona se poistovjećuje. U predivnom ambijentu, pjesme Katice Cvetković pročitale su Rudarice Martina Štengl, koja je i ilustrirala zbirku, i Davorka Kuhar, te Rudar Miroslav Fresl, a predstavljanje je glazbeno popratilo KUD “Oštrc”. Evo ulomka iz pjesme Pločica popikačica koja je izazvala najviše smijeha, jer govori o samoborskom Trgu kralja Tomislava i nestašnim pločicama kojima je popločen:

Jer takvih pločic ima više,

prije i pokle kiše.

Zato dobro otpri oči,

prejk pločice popikačice skoči.

Noge drži do nosa,

ili je suho, ili rosa,

il po danu, il po noči,

ako moreš,

prejk cejloga placa skoči

Na kraju je samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, kojem je Katica Cvetković ujna, u svom osebujnom stilu objasnio da se glavni gradski trg upravo obnavlja zbog ove pjesme.

T.M.

 
22.09.2004.

Promocija knjige "Moj sin ovisnik"

Neposredno iskustvo o paklu droge

20 rujna predstavljena je na Odjelu za odrasle samoborske knjižnice knjige Nikice Mrđena “Moj sin ovisnik”. Kao što se iz naslova može zaključiti, riječ je o intimnoj ispovijedi oca čiji je preminuli sin bio ovisnik o drogama, a koja može poslužiti srednjoškolcima kao svojevrsno upozorenje i uvid u opasnosti svijeta narkotika. Upravo su srednjoškolci i bili većinska publika doktoru Korneliju Brkiću, koji je sinoć govorio o knjizi:

Izrazivši nadu kako će okupljeni srednjoškolci izvući pouku iz knjige Nikice Mrđena, doktor Brkić je ipak upozorio kako se na ovo djelo nikako ne bi smjelo gledati kako na priručnik, već kao na svjedočanstvo o paklu kroz koje prolaze narkomani, ali i roditelji posredno zahvaćeni tim zlom.

S.S.

 

iCijele Rude u Knjižnici

Promocija knjige "Moj sin ovisnik"

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002