14.10.2004.

Poznati i nepoznati na fotografijama

A tko je to na slici?

Poznati i nepoznati na fotografijama

Ivanka Brekalo autorica je izložbe koja je 13. listopada, povodom Dana Grada, otvorena u Samoborskom muzeju. Pod nazivom "Samobor u fotografiji – sto godina prije" izložen je velik broj dokumentarnih i obiteljskih fotografijia, poznatih i nepoznatih Samoboraca, pejzaža, panorama, ruševina starog grada... Iz fototeke Samoborskog muzeja autorica postava odabrala je fotografije raznih snimatelja s početka 20. stoljeća. Kako je naglasila Ivanka Brekalo na nekoliko stakala pod kojima se nalaze portreti nepoznatih ljudi – obrtnika, bogatih Samoboraca, planinara, seljaka... iznad fotografija piše 'Tko je na slici?'. Pozvala je potencijalne posjetitelje Muzeja i ove izložbe da pomnije zagledaju i prouče fotografije, te da pomognu u otkrivanju imena anonimnih modela. Miroslav Milonjić, ravnatelj muzeja, potom je upozorio da se nipošto ne radi o nagradnom natječaju nego o želji za prepoznavanjem i dokumentiranjem poznatih i nepoznatih likova. Nakon autorice, nazočnima je nekoliko riječi uputio i gradonačelnik Žarko Adamek, koji je, onako usput, napomenuo da je na jednoj od izloženih fotografija i njegov djed.

Franjo Brunović, novi predsjednik Upravnog vijeća Samoborskog muzeja, potom je otvorio izložbu.

T.M.

 
14.10.2004.

Pavica Gvozdić isprobala dirke novog klavira

Nek se svira, zato je tu!

Pavica Gvozdić isprobala dirke novog klavira

Kad je već kupljen, zašto na njemu ne svirati što više i što bolje? Time se vjerojatno vodilo Gradsko poglavarstvo, pa je Samoborcima priredilo još jedan vrhunski koncert na novom klaviru u Galeriji Prica. Odlučili su pozvati Pavicu Gvozdić, poznatu pijanisticu svjetskog glasa, koja je nedavno postala Samoborka. U njenom golemom, stilski sveobuhvatnom repertoaru osobito se ističu recitali posvećeni Bachu, Mozartu, Beethovenu, Schumannu, Chopinu i Brahmsu kao i praizvedbe djela hrvatskih skladatelja, poput Papandopula, Horvata, Kempfa, Šipuša i Josipovića. Redovna je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njene interpretacije su zabilježene na dvadesetak nosača zvuka.

Na ovom svečanom koncertu, održanom 13. listopada izvela je Chopinovih 14 valcera. U prepunoj Galeriji Prica brojni uzvanici i ljubitelji glazbe doživjeli su prave, bogate zvuke novoga klavira.

T.M.

 

Poznati i nepoznati na fotografijama

Pavica Gvozdić isprobala dirke novog klavira

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002