28.04.2004.

Priprema se nova kulturno – gastronomska priredba

Dionizijske svečanosti na Slava Gori

Priprema se nova kulturno – gastronomska priredba

Samoborski ogranak Matice hrvatske i Bratovština svetog Vinka iz Slava Gore za sve ljubitelje vinske kapljice, ali i poezije koja uz nju ide, pripremaju Dionizijske svečanosti posvećene vinu, vinogradarstvu, vinovoj lozi i uz njih vezanim običajima koji izviru iz tisućljetne vinarske tradicije hrvatskog naroda i samoborskog kraja.

Za tu će priliku, nadamo se ne samo jednokratno, biti izvođene male scenske igre, recitacije, popevke uz tambure, a sve to u prigodnom teatru u prirodi. Posla su se ponajviše latili Milan Žegarac Peharnik iz Matice hrvatske i Zoran Perović, samoborski matičar, ali i pjesnik i član Bratovštine svetog Vinka.

Kako se radi o glazbeno scenskom izrazu, organizatori su poradili i na neophodnom rekvizitariju, pa će tako za tu priliku, a i sve, naredne, biti sašiveni posebni kostimi. Nacrte je izradila kostimografkinja Mirjana Zagorec, koja potpisuje kostimografiju i za dva posljednja mjuzikla Kazališta Komedija – Janicu i Jeana i Chicago.

Na Dionizijskim svečanostima na Slava Gori, koje će, kako se planira, biti priređene krajem svibnja ili početkom lipnja, bit će i dodatnih programa, pa će posjetitelji imati prilku razgledati i prigodnu izložbu vinskog posuđa, kupica i alata za spravljanje vina.

Stjepan Stanić

FOTO: Nacrt kostima za Markura i vile

 
28.04.2004.

Koncert sakralne glazbe u franjevačkoj crkvi

Večer uz đake Ljiljane Molnar - Talajić

Koncert sakralne glazbe u franjevačkoj crkvi

U samoborskoj franjevačkoj crkvi održan je 27. travnja koncert sakralne glazbe studenata Muzičke akademije u Zagrebu, a u organizaciji Franjevačkog samostana i Samoborskog muzeja. Studente je za koncert pripremila priznata operna diva Ljiljana Molnar – Talajić, danas redovita profesorica na Muzičkoj akademiji. Molnar – Talajić je istakla da vrlo uspješno surađuje već punih 15 godina sa Samoborskim muzejem, a navela je da je koncert u Samoboru drugi u nizu i to nakon što je prvi vrlo uspješno održan u crkvi svetog Petra u Zagrebu. Također je naglasila da repertoar pjesama izveden u franjevačkoj crkvi nije redovito gradivo Muzičke akademije, već je to 12 posebno odabranih skladbi za takve prigode. Studentski tercet u sastavu Ksenija Sanjković, Ambrozije Puškarić i Mima Čulina, kojima je na orguljama asistirala Mirta Kudrna, u svakom je slučaju zadovoljio ukus ljubitelja sakralne glazbe.

Mladen Sirovica

 

Priprema se nova kulturno – gastronomska priredba

Koncert sakralne glazbe u franjevačkoj crkvi

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002