08.07.2007.

Predstavljamo samoborske obrtnike: Nikola Petković, vlasnik obrta Vugrinščak i poznati inovator

Štancanje inovacija

Predstavljamo samoborske obrtnike: Nikola Petković, vlasnik obrta Vugrinščak i poznati inovator

Obrt Vugrinščak u Starogradskoj ulici na prvi pogled odaje sliku kakvu bi i očekivali od mjesta gdje se proizvodi plastična i metalna galanterija – buka strojeva, stalni "moving" marljivih radnika i zvonjava telefona kupaca zainteresiranih za proizvode iz asortimana Vugrinščaka. Zvonjava ne čudi, jer nudi se dosta toga – osim spomenute plastične i metalne galanterije tu je i pribor za građevinarstvo, češljevi, pribor za montažu kompjutora i inovacije. A upravo su inovacije razlog zbog kojeg dojam prvog pogleda, o tipičnosti obrta Vugrinščak, treba odbaciti, pogledati stvari pozornije i koncentrirati se prije svega na tihe zvukove okretanja kotačića u glavi vlasnika obrta, Nikole Petkovića, koji već godinama izbacuju inovaciju za inovacijom...

Nikola Petković skromno će reći da je rođen u Varaždinu 1938. godine. Preselio se u Zagreb i na kraju završio u Samoboru. U međuvremenu, bavio se ponajviše stjecanjem iskustava – odmah nakon gimnazijskih dana u Varaždinu zaposlio se pa je uz rad izvanredno studirao na Ekonomskom fakultetu u rodnom gradu. Usporedo, kao šef nabave u Ljevaonici puno je naučio o metalurgiji pa je, po preseljenju u Zagreb, 3 godine radio u Utenziliji, gdje je, kaže, ispekao znanje poznavanja čelika, što mu je pak kasnije koristilo u Željpohu, gdje je 5 godina bio šef poslovnice i pomoćnik direktora za crnu metalurgiju.

S takvim iskustvom iza sebe sredinom 60-ih otvara obrtničku radionicu, koju u 70-ima seli u obiteljsku kuću u Zagrebu. U intenzivnom druženju s uglednim obrtnicima osnovana je i Obrtnička zadruga Politehna, gdje je niz godina radio kao direktor, a danas kao volonter.

Samoborski dio obrtničke priče počinje 1987. godine, a bavi se, već više puta spomenutom, proizvodnjom metalne i plastične galanterije. Danas Vugrinščak zapošljava 11 djelatnika, radi se u dvije smjene, a Nikola Petković kaže kako bi vjerojatno bilo i više zaposlenih da u Hrvatskoj ne vladaju neka specifična pravila igre, posebno što se tiče proizvodnog sektora. No, to je jedna druga priča. Ovdje je naglasak ipak na inovacijama, zahvaljujući kojima, između ostalog, obrt Vugrinščak već godinama uspješno opstaje na tržištu, a Nikola Petković ima pune police priznanja.

Naime, gotovo sva zarada i ušteđevina odlazi na stvaranje novih proizvoda i inovacija. Iako su nagrade i priznanja na inovatorskim sajmovima postali gotovo svakodnevica za Nikolu Petkovića, početak i nije bio pretjerano sretan – prva inovacija, držač ručnog tuša, nastala još 1969. godine uspješno je prodavana u suradnji s obrtnikom Hutinecom iz Podsuseda, sve dok on nije otišao u mirovinu. Tada proizvodnja staje, a 10-ak godina nakon Petkovićevih držača ručnog tuša, na tržištu su se pojavili različiti držači koje danas proizvode gotovo svi. U čemu je problem, pitate se? Zbog neznanja procedure ta inovacija nije bila zaštićena. Mudriji za jedno životno iskustvo Petković je svoje sljedeće inovacije, modele češljeva i kvačica za rublje bez opruge, zaštitio u Zavodu za patente u Beogradu. Međutim, raspadom Jugoslavije i to je propalo.

Srećom, s novom državom došla su i bolja vremena za inovatore. Kako sam Petković kaže, njegove inovacije nisu znanstveni radovi, nego nešto vezano uz svakidašnju primjenu u kući i oko nje. Ponajviše zbog te praktičnosti njegove inovacije dolaze gotovo redovito do nagrada.

1990. godine nastao je Prodajni stalak, godinu nakon Torba za autopribor, potom SOS tablica, a nakon toga Podlošci za vrtni namještaj, takozvani Garden boy koji je nagrađen zlatnom medaljom na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija u Pittsburghu. Taj američki grad postao je u međuvremenu njegov "domaći teren" - praktički svaki put kada bi se pojavio tamo sa svojim inovacijama odnio bi nagradu. Stoga niti ne čudi da je ove godine upravo u Pittsburghu nagrađen posebnom nagradom za životno djelo. U Samoboru ga je, inače, za istu nagradu nominiralo Udruženje obrtnika, međutim, zaključeno je da mu ove godine pripada tek medalja Grada.

Koncem 90-ih nastaje Lecro – drveni, sklopivi naslon za leđa namijenjen korištenju na manjim brodicama, koji je naišao na velik interes kod Amerikanaca. U novom mileniju Petković osmišljava seriju držača – držač kablova, kompjutora, monitora i pisača, sa željom da se stolovi oslobode silne tehnike te da se više ne saplićemo o silne kablove. Osmislio je i PoliSan, univerzalni nastavak usisavača, koji već lagano prodire i na inozemna tržišta. Naime, te proizvode i izrađuje u Vugrinščaku, što inače nije čest slučaj, jer najveći problem s inovacijama, kaže Petković, predstavlja činjenica da treba naći adekvatnu osobu koja će biti zainteresirana za proizvodnju. Sada je, na primjer, u potrazi za proizvođačem koji bi bio zainteresiran za proizvodnju Cobre – kontra okrenute brave koja omogućuje otvaranje vrata bez korištenja kvake, te Petka – stiskalice plastičnih boca.

Posljednja u nizu inovacija posebno je aktualna u danima silnih prekopavanja po Samoboru. Naime, ove godine Petković je zaštitio Univerzalni gradski kanal za sve instalacije i odvodnju. Riječ je o zanimljivom rješenju koje bi na jednom mjestu, ispod gradskih prometnica, smjestilo svu potrebnu komunalnu infrastrukturu uz izvođenje priključaka iz kanala s minimalnim prekapanjima, bez zatvaranja prometnica i znatno lakše i jeftinije održavanje.

Ideja ima još. Neke od njih popunit će ponudu obrta Vugrinščak, a neke će trebati netko drugi proizvesti. Jer, kotačići Nikole Petkovića i dalje se vrte...

Kruno Solenički

Dobra Cobra

Prvo mjesto svih dosadašnjih inovatorskih radova, smatra Nikola Petković, predstavlja kontra okrenuta brava – Cobra. Sve je počelo kada je na kvaku zakvačio svoju najdražu košulju i razderao je, a što je izazvalo razmišljanje o načinu otvaranja vrata bez upotrebe kvake. Nakon stotina sati rada i eksperimentiranja stigli su prvi modeli Cobre. Ona se može ugraditi na bilo koja unutrašnja jednokrilna vrata koja se proizvode u svijetu, jeftinija je, ne hvata rukave ni džepove i, što je najvažnije, vrata s Cobra bravom bez problema mogu otvarati invalidi, jer se radi o otvaranju na blagi dodir. Cobra je osvojila INOVU 2004., srebrnu plaketu Britanskog saveza inovatora i zlatno odličje na BIS-u 2004., srebro u Pittsburghu 2005. te broncu na IENI u Nürnbergu 2006. godine. Također, za Cobru, ali i za ranije uspjehe, Nikoli Petkoviću pripala je i godišnja nagrada Nikola Tesla Hrvatskog saveza inovatora, kao najboljem hrvatskom inovatoru.

 
08.07.2007.

I ove godine održano je svetonedeljsko kulturno-zabavno ljeto StreetArt

Zabava za subotnje večeri

I ove godine održano je svetonedeljsko kulturno-zabavno ljeto StreetArt

Vruće ljetne dane, kada gotovo sve živo migrira prema južnijim krajevima, na kontinentu osvježavaju tek male oaze zabave. Jedna takva je unazad nekoliko godina i svetonedeljski StreetArt, niz vikend manifestacija koje su startale i ovog ljeta. Na središnjem svetonedeljskom trgu tako se, u organizaciji Udruge StreetArt i uz pokroviteljstvo županije, grada i tamošnje turističke zajednice, moglo u subotnjim večerima 23. i 30. lipnja i 7. srpnja uživati u glazbi, plesu, modi, predstavama i ostalim sitnim zadovoljstvima. Oni koji su bili na Trgu Ante Starčevića mogli su svjedočiti nastupima Plesnog studia Ballance, predstavama Tvornice lutaka i Dječjeg kazališta Smješko, žonglersko-akrobatskim sposobnostima dvojca Tontorino i skupine ATEUŠ te vještinama Svetonedeljskih mažoretkinja i modnom umijeću svetonedeljskih kreatora. Šlag na koncu svake od subotnjih večeri bio je i glazbeni program – prvo sjajne djevojke iz riječke grupe E.N.I., potom najmlađa pobjednica Dore Claudia Beni, a za kraj ovogodišnjeg StreetArta njen brat i bivši frontman grupe Teens Danijel Beni.

K.S.

 

Predstavljamo samoborske obrtnike: Nikola Petković, vlasnik obrta Vugrinščak i poznati inovator

I ove godine održano je svetonedeljsko kulturno-zabavno ljeto StreetArt

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002