06.02.2007.

Mjesni odbor Celine i ove se godine priprema za nastup na Samoborskom Fašniku

Put u Raj popločen pjesmom

Mjesni odbor Celine i ove se godine priprema za nastup na Samoborskom Fašniku

Mjesni odbor Celine već je godinama neizostavni sudionik Fašnika. Njihove povorke gotovo redovno tjeraju fašnički žiri da ih stavi na pobjedničko postolje u konkurenciji mjesnih odbora. Može se slobodno reći da je u posljednje vrijeme konstanta Fašnika određeni rivalitet između Ruda i Celina, obzirom da se ta dva mjesta odbora uvijek nalaze među nagrađenima, a da predstavljaju i motiv ostalim mjesnim odborima da se jedakim trudom posvete pripremama za fašnički nastup u centru Samobora. Jedne godine tako iskoči Konščica, prošle godine to je učinio Pavučnjak, no u Celinama su odlučni da ove godine ponovno pokažu kako im je mjesto na vrhu. Ovaj puta situaciju će im donekle olakšati činjenica da Rude preskaču 181. izdanje Fašnika.

– Šteta zbog toga, jer naša je želja da se što više mjesnih odbora uključi u Fašnik. Mi smo čak i predlagali da bi bilo dobro kada bi svi mjesni odbori koji nastupe dobili jednaku nagradu, a samo pobjedniku da pripadne glavna nagrada – priča Božidar Laušin, predsjednik Mjesnog odbora Celine, kojeg smo zatekli kako radi na pripremama za ovogodišnji Fašnik. U tamošnjem Društvenom domu, na katu, smještena je baza za one koji žele pomoći da celinski nastup bude i ove godine živopisan kao prijašnjih.

– Gotovo cijeli mjesni odbor se uključuje u pripremu, iako je uvijek ključna nekolicina onih koji odrade najveći dio posla. Na primjer, dođe dosta mladih, ali oni i brzo odmagle. No, sve u svemu, radi se. Ove godine počeli smo s radovima negdje prije Nove godine pa uglavnom svako popodne dolazimo ovdje i polako radimo. Ideja imamo dosta pa već možemo raditi i za sljedeću godinu, uvijek imamo nešto u rezervi – objašnjava nam Laušin situaciju s pripremama.

Što se tiče materijala potrebnog za realizaciju tih brojnih ideja, njih rješavaju putem organizatora kojemu daju popis potrebnih stvari poput boje, šperpoloča i tkanine. Standardno, svake godine oko obrade tkanine je najviše posla, jer treba prikladno odjenuti sve članove povorke. Stoga ne čudi da smo u prostorijama Društvenog doma zatekli najviše švelja kroz čije ruke prolazi svaki od kostima koji bi trebali ispričati zamišljenu priču. Vezano uz to, prošle je godine Mjesni odbor Celine osvojio treće mjesto pričom, odnosno programom pod nazivom Zaruke. Zadovoljni načinom na koji je publika prihvatila njihov duhovit nastup, za ovogodišnje izdanje Fašnika najavili su Svadbu. Međutim, nje neće biti. Kako nam je pojasnio Božidar Laušin, ove godine Celine će otići nekoliko koraka dalje od bračne idile i odvesti nas do samog kraja – naime, na 181. Fašniku Celine će predstaviti svoj način za Put u Raj. Doduše, reći će poneki sretnik, brak se također može smatrati putem u raj, iako će ga demantirati brojni koji će ustvrditi kako bračni put ipak vodi prema jednom znatno mračnijem i izuzetno vrućem mjestu.

– Tko bude zadovoljio kriterije našeg maskiranog žirija na pozornici taj će imati prilike krenuti na Put u Raj i to kroz jednu peć, a neki od njih dobit će i priliku za reinkarnaciju – pojašnjava Laušin koncept koji će ove godine predstaviti njegov mjesni odbor. – Ove godine imat ćemo manje alegorijskih kola, a više ćemo naglasak dati na nastup na pozornici. Zamišljeno je da prikažemo neku vrstu fašničke Eurovizije. Natjecatelji će dolaziti i predstavljati pojedine stranke na način da pjevaju poznate hitove koje smo za ovu priliku malo prilagodili, a onda će im žiri reći svoju odluku.

Papiri s prepjevima i notama već su pripremljeni i lagano se uvježbavaju da sve bude spremno za prvu fašničku nedjelju. Dan prije toga 80-ak Celinjana koji će biti dio fašničke povorke okupit će se u centru mjesta kako bi održali generalnu probu i odradili završne pripreme prije samog nastupa na Trgu kralja Tomislava.

– Svake godine imamo neku zanimljivu situaciju s tom povorkom i uvijek se nađe nešto što treba riješiti na licu mjesta. Jedne godine nam je šofer u povorci malo prerano počeo slaviti pa nam je dio dekoracije s fašničkih kola otpao negdje po putu. Onda smo u Samoboru morali nešto smisliti, improvizirati da bismo to popravili i nastupili onako kako je i planirano – prisjeća se Laušin.

Za nadati se je da ove godine neće biti takvih problema. Nastup Mjesnog odbora Celine bit će i ovaj put na razini koju su sami postavili tokom godina kvalitetnog pojavljivanja na Fašniku. Prve nedjelje uz njih će svoje priče predstaviti i mjesni odbori Domaslovec, Konščica i Pavučnjak, a druge nedjelje Rakov Potok, Galgovo i Sveti Martin pod Okićem.

- U stvari, uopće nije bitno koje ćemo mjesto osvojiti. Bitno je druženje, fešta i da, kao skoro svake godine, možemo novcem od nagrade organizirati neki izlet na kojem onda svi uživamo, baš kao što uživamo i nastupajući na Fašniku – zaključuje Božidar Laušin.

Kruno Solenički

 

Mjesni odbor Celine i ove se godine priprema za nastup na Samoborskom Fašniku

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002