27.03.2007.

Predstavljamo samoborske obrtnike - Ivan Gluščić, vlasnik Samoborske oštarije, objašnjava kako se u njegovoj gostionici već godinama jede kvalitetno i jeftino

Od gableca do bridža

Predstavljamo samoborske obrtnike - Ivan Gluščić, vlasnik Samoborske oštarije, objašnjava kako se u njegovoj gostionici već godinama jede kvalitetno i jeftino

Samoborska oštarija, gostionica smještena u miru Senjske ulice, već godinama slovi za mjesto gdje se može pojesti najjeftiniji roštilj u gradu. Naravno, mi konzumenti, poučeni životnim iskustvom, kad čujemo da ćemo na jednom mjestu za nešto izdvojiti manje kuna nego što bismo izdvojili na drugim mjestima, odmah postajemo sumnjičavi - u nečemu je "kvaka", sigurno je neka muljaža, tko zna kakva je kvaliteta...

No, u slučaju Samoborske oštarije nema "kvake" ni muljaže, a niti kvaliteta nije upitna. Radi se više, rekli bi, o poslovnom stilu.

- Jaka je konkurencija u Samoboru i zato se trebalo nečime razlikovati od drugih, istaknuti se. Mi smo odlučili biti jeftiniji i odmah smo znali da to želimo, čim smo krenuli s restoranom. Većinom smo se orijentirali na cateringe, dostavu hrane po kućama i firmama i na gablece, sve po vrlo povoljnim cijenama – priča Ivan Gluščić, koji je sa svojom ženom Nevenkom od 1974. godine vlasnik Oštarije. Prije toga lokal su vodili njegovi roditelji, od 1968. godine.

U početku je, prisjeća se Ivan, to bila krčma sa svakodnevnom muzikom, što se pokazalo dosta problematičnim, jer je osim specifičnog profila gostiju to podrazumijevalo i rad do kasno u noć. No, u zadnjih 10 godina Gluščići su "okrenuli ploču" i krenuli s ponudom jela.

- Prvo smo radili samo žena, ja i, sada već pokojna, baka. Bio je to čisto familijarni posao. Kad se sjetim početaka, bili smo sretni kad smo prodali 10 obroka. A sada je zaposleno 5 kvalificiranih kuharica i dvije pomoćne kuharice koje su ujedno dostavljačice i rade na cateringu. Danas smo jako zadovoljni posjetom. No, nije to lagano postići, put je bio dugotrajan i težak – kaže Ivan, koji se danas može pohvaliti da Samoborska oštarija gablecima opskrbljuje 30-ak manjih obrtnika i firmi, a ukupno se u Senjskoj 3 priprema više od 300 obroka dnevno.

– Na jelovniku imamo oko 40 jela, a većinom radimo domaće specijalitete. Svaki dan nudimo nešto različito i dnevna ponuda je 6 ili 7 jela za vrijeme gableca, uz to što se, naravno, mogu naručiti i jela po narudžbi. Priređujemo razne bankete, catering za domjenke, pričesti, firme, karmine i sve slične prigode.

Posebno su u Samoborskoj oštariji ponosni na roštilj koji nude. Njihovi brojni gosti jedva su dočekali dolazak toplijih dana kako bi ponovno proradila terasa.

- Ovih je dana otvorena terasa s drvenim roštiljem, velikom ponudom i jako povoljnim cijenama i s njim smo baš jako zadovoljni. Čak nekad ne stignemo niti napraviti toliko koliki je interes. To je i normalno, jer nitko drugi ne nudi roštilj za 20 kuna ili lignje na žaru za 25 kuna. Stvarno smo najpovoljniji u gradu pa zato i imamo puno posla – kaže Gluščić, uz napomenu kako je terasa postavljena ne samo zbog širenja prostora, nego i zbog toga što je roštilj puno ugodnije konzumirati vani. Što se daljnjeg širenja tiče, za sada se ne razmišlja o tome.

- Sve ovisi o tome kako će se odvijati situacija s familijom, jer mi smo već pomalo za penziju; 33 godine smo u tom poslu. Nećemo mi skroz otići, ali je pitanje tko će dalje raditi. Jer, ono što mi nudimo, u drugim restoranima naplate 50 ili 60 kuna pa kod nas treba jako puno raditi da bi se nešto zaradilo – zaključuje vlasnik Samoborske oštarije dajući ujedno i odgovor na pitanje s početka našeg teksta.

Stoga na kraju samo dvije napomene: Samoborska oštarija ne radi nedjeljom, a za one koji žele naručiti roštilj ili gablec broj telefona je 3360-983.

Kruno Solenički

Hrana za duh

Osim roštilja i gableca za okrepu tijela, u Senjskoj 3 ima i hrane za duh i mentalnu vitalnost. Naime, Samoborska oštarija već je godinama odredište samoborskih igrača bridža. Ta izuzetno zahtjevna kartaška igra, koja po svojoj lucidnosti i kombinatorici nadmašuje čak i šah, kod nas se prakticira unutar Sportskog bridž kluba Samobor. Članovi kluba, među kojima je i Ivica Gluščić, bridž redovito igraju svaki petak od 19 sati u Samoborskoj oštariji. Tamo se održavaju i turniri u organizaciji kluba – Memorijalni turnir u spomen na pionire bridža u Samoboru, Martinjski turnir te Festival bridža pod maskama u vrijeme Fašnika. Želite li postati dio svjetske obitelji od 200 milijuna igrača bridža, slobodno navratite.

 

Predstavljamo samoborske obrtnike - Ivan Gluščić, vlasnik Samoborske oštarije, objašnjava kako se u njegovoj gostionici već godinama jede kvalitetno i jeftino

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002