21.05.2007.

Šoićeva kuća sve je življe okupljalište vikend izletnika i planinara koje u Malom Lipovcu spremno dočekuje obitelj Škiljan

Šojka ili Mala šojka - mjesta za sve željne domaće kuhinje

Šoićeva kuća sve je življe okupljalište vikend izletnika i planinara koje u Malom Lipovcu spremno dočekuje obitelj Škiljan

Put do planinarskog doma Šoićeva kuća jako je jednostavan za osobe kojima je planinarenje samo drugo ime za znoj, zadihanost i bol u listovima i kvadricepsima. Niste li blagoslovljeni osobnim vozilom, samo sjednete na autobusnom kolodvoru u Samoboru na autobus linije za Smerovišće, odnosno Lipovec, i kad stignete do Malog Lipovca ugledat ćete veliku oznaku za popularnu Šojku. Smještena u Lipovečkoj dragi, podno starog grada Lipovca, Šoićeva kuća postavljena je na 385. metru nadmorske visine. Točnije, postavili su je tamo članovi HPD Japetić iz Samobora još 1931. godine, što bi značilo da je to najstariji planinarski dom u Samoborskom gorju. O njemu trenutno brinu Ivanka i Marijan Škiljan, ugostitelji iz Samobora koji vikendima dočekuju brojne planinare i izletnike i trude se da budu siti, a ne budu žedni. Tu su i Marijan Škiljan mlađi i njegova mlada šogorica, a po potrebi, u slučaju većih gužvi uskaču i prijatelji.

– U Šoićevoj kući nudimo svoje ugostiteljske usluge već 3 godine. Uredili smo je, dosta uložili u obnovu i pripremili da bude ugodno mjesto. Sada je Šojka u našem dugoročnom najmu i vikendima se trudimo ljudima pokazati sve čari domaćeg ugođaja – priča Marijan Škiljan mlađi.

Tome znatno pridonosi domaća kuhinja, koju uglavnom sprema ženski dio ekipe i koja se uglavnom bazira na tradicionalnim receptima.

– Tu su roštilj, ražanj, domaće pastrve, krvavice, češnjofke, kiselo zelje... Sve onak’ kak su nekad radile naše bake – opisuje Marijan.

Oni koji preferiraju takvu ponudu bit će zadovoljni činjenicom da se u Šoićevoj kući mogu dogovoriti svečani ručkovi, večere, svadbe i ostale veselice na 3384-164.

Inače, kad svratite, bilo organizirano ili kao putnik-namjernik, obavezno naručite specijalitet kuće Šojkin odrezak, ako ste željni bogatog i sočnog okusa mesa, sira i nečeg trećeg što sam u međuvremenu zaboravio što je. Za one "konzervativnije" tu su zagrebački, bečki, pastrve, domaće štrudle... Za piće preporučamo, između ostalog, domaći portugizec, uz upozorenje – izuzetno je pitak, a friški zrak pospješuje njegovu efikasnost. U nekima će ovo vino i domaća hrana možda probuditi i avanturistički duh, jer od Šojke kreću planinarski putevi prema Japetiću, Velikom Lovniku, Oštrcu, Velikom dolu i starom gradu Lipovcu. Naravno, i natrag prema Samoboru, za one koji su ipak skloniji urbanim sredinama.

No, napominje Marijan mlađi, i takvi mogu uživati u domaćoj kuhinji. Naime, prije godinu dana na adresi Svetonedeljska cesta 2, na samom ulazu u Samobor (preko puta benzinske), otvorena je krčma Mala šojka. Možda ambijent nije spektakularno planinski kao kod "starije sestre", ali je ponuda podjednaka. K tome, što je postalo i prepoznatljivo za Malu šojku, tu se mogu pojesti odlični gableci. Ako im se javite na 3362-856 možete dogovoriti i pečenje odojaka i janjaca. Na domaći način.

Kruno Solenički

 
21.05.2007.

Zlato i bronca za PS Ballance na otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske u cheerleadingu i show dance-u

Zlato za Šumsku vilu

Zlato i bronca za PS Ballance na otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske u cheerleadingu i show dance-u

Na otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske u organizaciji HNAPS-a (Hrvatskog navijačkog akrobatskog plesnog saveza), održanom 20. svibnja u Čakovcu, Plesni studio Ballance iz Svete Nedelje ostvario je odličan uspjeh. Nastupili su u tri kategorije - cheerleading kadeti, show dance kadeti i show dance seniori, a medalje su osvojili u dvije. Najsjajnija je pripala kadetima u kategoriji show dance-a za koreografiju Šumske vile, dok su u seniorskoj kategoriji show dance-a Svetonedeljčani osvojili treće mjesto izvedbom koreografije Jive-a. Iako su ostali bez medalje, cheerleading kadeti također su pokazali puno u oštroj konkurenciji i osvojili četvrto mjesto.

Podršku natjecateljima u Čakovcu davale su svetonedeljske navijačice te mali plesači i srednjoškolci PS Ballance u pratnji trenerice Sare Stojanović. Naravno, i roditelji plesača koji su bili najglasniji navijači. Veseli povratak autobusom obilovao je svirkom i pjesmom (i Kristijanovom poezijom na gitari), a trenerica PS Ballance Sanja Krapinec, osim zahvale svojim plesačima i njihovim roditeljima na maksimalnom angažmanu, zaželjela je da ovakvih događaja bude još i više.

K.S.

Razgled grada Čakovca

Prije samog natjecanja za sve natjecatelje bio je organiziran razgled grada uz pratnju turističkih vodiča te prijem kod gradonačelnika Čakovca i razmjena simboličnih poklona svakog tima. Tako je trenerica PS Ballance Sanja Krapinec, u pratnji kostimirane natjecateljice iz tima navijačica, poklonila gradonačelniku Branku Šalomonu prekrasan svetonedeljski kraluš kojeg je izradila Mirjana Drakšić.

Himna SVN navijačica

SVN navijačice smo mi,

To znaju svi!

Pobjeda je naša,

Izgubljena tekma vaša!

Po-bje-da,

Pobjeda, pobjeda !

Aj-mo svi,

Pobjednici mi!

Ajmo skupa navijači,

Da se čuje tko je jači!

SVN Sveta Nedelja

SVN pobjeda za tren!

 
21.05.2007.

Nastavljena suradnja OŠ Bogumila Tonija i škole Bertolta Brechta iz Nürnberga

Bogumilci 6. put u Njemačkoj

Nastavljena suradnja OŠ Bogumila Tonija i škole Bertolta Brechta iz Nürnberga

I ove godine uspješno se nastavlja suradnja naše škole i škole Bertolt Brecht iz Nürnberga koja je počela još u vrijeme Domovinskog rata.

Nakon rata suradnja se nastavlja međusobnim posjetima. Prošle godine smo ugostili učenike iz Nürnberga, a ove godine smo početkom svibnja mi proveli šest dana u Njemačkoj. Malo koja škola se može pohvaliti mogućnošću odlaska na tako dalek put. To je ujedno i prilika da se učenici koji već neko vrijeme uče njemački jezik nauče snalaziti u svakodnevnim prilikama, prošire svoje znanje i nauče još mnogo novoga. Prilika je to i za stjecanje novih prijateljstava i nastavak komuniciranja na njemačkom jeziku.

Nakon dugotrajnih priprema, odabira učenika i roditeljskih sastanaka, 28. travnja otisnuli smo se u svijet. Istog dana u večernjim satima naši su nas domaćini veseli, nasmijani i nestrpljivi dočekali na glavnom kolodvoru u Nürnbergu. Prvi dan, nedjelja, bio je predviđen za boravak u obiteljima i bolje upoznavanje, a od ponedjeljka smo krenuli s bogatim programom. Dio vremena smo provodili na nastavi, a dio sudjelujući u zajedničkim aktivnostima. Tako smo ove godine obišli Stari grad i dvorac u staroj jezgri, posjetili ZOO vrt, a jedna od najzanimljivijih aktivnosti bio je odlazak u svjetski poznatu tvornicu olovaka Faber Castell.

Bio je to tjedan talijanske hrane i običaja, pa smo imali priliku usred Nürnberga provozati se u pravim venecijanskim gondolama. Vozeći se rijekom još smo jednom mogli zaključiti koliko je Nürnberg zelen i lijep.

Sve što je lijepo, brzo prođe. Tako je i nama vrijeme provedeno u Nürnbergu vrlo brzo prošlo. Razmijenili smo adrese, brojeve telefona i jedni drugima obećali da se do godine vidimo opet u Samoboru, koji nije tako velik, ali je dovoljno lijep da svakom slučajnom prolazniku ili gostu vječno ostane u sjećanju.

Gordana Vrzić

učiteljica OŠ Bogumila Tonija

 

Šoićeva kuća sve je življe okupljalište vikend izletnika i planinara koje u Malom Lipovcu spremno dočekuje obitelj Škiljan

Zlato i bronca za PS Ballance na otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske u cheerleadingu i show dance-u

Nastavljena suradnja OŠ Bogumila Tonija i škole Bertolta Brechta iz Nürnberga

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002