03.05.2007.

10. se put probdjela Noć kada se rodio disco

Super disco u Luxoru

10. se put probdjela Noć kada se rodio disco

U subotu, 28. travnja, u organizaciji Night cluba Luxor i disc jockeya Pikija Bronskog, održana je tradicionalna disco noć pod nazivom Noć kada se rodio disco. Od 21 sat do 5 ujutro puštala se disco glazba, hitovi 70-ih i 80-ih godina, a sudjelovala su četiri disc jockeya – DJ Goran (Goran Smolčić), DJ Žac (Željko Zlodi), DJ Neno (Njegovan Lončar) i organizator Piki Bronsky (Zlatko Cigrovski).

Atmosfera je bila super disco, jer su se okupile generacije plesača od 20 do 60 godina starosti, koji su prije tridesetak godina počeli dolaziti u disco clubove u Samoboru i Čatežu (Slovenija), a gdje su tada DJ-i bili iz Samobora, kao Franjo Horvatek Motto i pokojni disc jockey Velimir Židan – Bronsky I, kojeg nema s nama već 19 tužnih godina (od 1988.). Ovo je bila bila deseta godišnjica disco projekta Noć kada se rodio disco, ujedno i zadnja pod tim nazivom, mada ne sumnjamo da će se hitovi tih godina i dalje slušati i putem radio postaja i u night clubovima diljem naše države.

Ovim putem osobno, kao organizator, zahvaljujem mnogim sponzorima i ugostiteljima za pomoć i nagradama koje smo te večeri podijelili, a posebna zahvalnost gospodinu Mislavu Maroeviću i ekipi Radio Samobora "Happy station" te grafičkoj firmi Edok iz Samobora.

Od jeseni ove godine uživat ćemo opet zajedno u istim prostorima, ali u glazbi od 1954. pa do 2007. godine.

DJ Zlatko Piki Cigrovski

FOTO: DJ Piki Bronski i DJ Žac

 
03.05.2007.

Članovi samoborske Matice hrvatske obilježili stari običaj

Prvosvibanjsko kićenje mlade bukve

Članovi samoborske Matice hrvatske obilježili stari običaj

Novije vrijeme proslavu 1. svibnja standardiziralo je na dijeljenje porcija graha i govore o pravima radnika. No, postojali su i stari običaji kojih su se prisjetili u Matici hrvatskoj. O njima u svojoj knjizi Samobor: narodni život i običaji piše Milan lang. Tako on opisuje da se uoči toga dana uvečer "kinčiju" zdenci, "majami" ("majuši").

Posiječe se u lozi mlado bukovo stablo, kupi se u dućanu papira razne boje kao na Božić, izreže se na podulje trake, pa se objese na grane usječena drveta. Pri zdencu se željeznom motkom izdube na po metra duboka rupa, u nju se usadi drvce i potom naokolo omeće zemljom i prigazi, da se ne sruši. To je "majuš". Tko donese kitu iz loze, ne daje ništa za papir: ali svi ostali, koji nose vodu iz onoga zdenca, moraju dati za kinč. "Majuš" ostane zaboden pri zdencu čitav mjesec svibanj. Kićenje je posao mladeži, djevojaka. Kad se "majuš" zabode u zemlju, zapjeva se: "Marijo, svibnja kraljice", a potom se pjevaju još i druge pjesme: ponesu sa sobom i čašu i piju vodu.

U ponedjeljak navečer naši Matičari obnovili su taj običaj i okitili zdenac na Trgu kralja Tomislava. Petnaestak članova uz mlado je granje vezalo raznobojne trake, što je privuklo pozornost okupljenih, a izazvalo i dodatna pitanja brojnih gostiju grada na sam praznik rada. Oni koji tada nisu znali odgovor na njihovo pitanje, sada im mogu poručiti – u Samobor se vratio "majuš".

Ivica Horvat

 

10. se put probdjela Noć kada se rodio disco

Članovi samoborske Matice hrvatske obilježili stari običaj

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002