30.05.2007.

Tiskara Zagreb okupila je svoje poslovne partnere na zajedničkom druženju u Istri

Istarska prašina

Tiskara Zagreb okupila je svoje poslovne partnere na zajedničkom druženju u Istri

Subota baš i nije dan kada ovaj novinar rado ustaje oko 6 sati (dobro, uopće ne postoji dan kada rado ustajem rano ujutro), a izuzetak nije bilo ni turističko-poslovno putovanje u Istru. Ipak, pomiren sa sudbinom, krenuh iz udobnog kreveta na dvodnevnu avanturu. Još mi se malo vrzmalo po glavi pitanje tko će sve uopće doći na poziv Tiskare Zagreb na okupljanje poslovnih partnera, jer imaju brojnu klijentelu.

Prvo iznenađenje uslijedilo je već po dolasku, jer pred nama je bio autobus kojim se inače vozi hrvatska nogometna "repka". A tu su odmah bili i ljubazni domaćini – član Uprave Siniša Mitrović i marketinška vila Kristina Šoštar. Uz mene, kao izaslanika Glasnika, okupili su se dobri ljudi iz još dvadesetak glasila lokalnog karaktera i kataloških izdanja trgovačkih lanaca. Cijelo vrijeme putovanja mislio sam u sebi kako je lijepo sjediti na mjestu Luke Modrića ili Čorluke - nije ni bitno. Uglavnom, odmah se osjećah reprezentativno.

Cilj svega je bila Istra, ali ne u onom klasičnom smislu – plaža i more. Ovaj put upoznali smo skrivene draži unutrašnjosti ovog zeleno-plavog poluotoka. Prvo odredište bila je Aleja glagoljaša, s 11 obilježja u obliku glagoljičnih slova. Posljednja su Vrata Huma, koji se naziva i najmanjim gradom na svijetu. U staroj utvrdi živi sada 18 žitelja. Tu je i Humska konoba sa specijalitetom kraja - biskom, rakijom od sušenog lišća imele, kako nam je pojasnila Maristela, naš vodič po ovom kraju.

Nedaleko od Huma je i živopisni gradić Roč. U njemu se nalazi replika srednjovjekovnog tiskarskog stroja, koji je spomenik pismenosti, jer su se ovdje tiskale prve knjige na ovim prostorima. I to polako i sporo, za razliku od današnje najmodernije rotacije koju ima Tiskara Zagreb, a koja otiskuje i 120 metara papira u sekundi.

U podnožju Roča smjestila se konoba Kolinasi s domaćim specijalitetima kao što su istarska maneštra, fuži i njoke s tartufima i šparogama, fritule, domaći kruh i vino. Tu se nema što puno pričati, sve su dovoljno govorili prazni tanjuri. Sve je dodatno začinio naš vozač Nenad, otkrivajući da su i naši nogometni reprezentativci normalni, ugodni ljudi, a ne napuhane zvijezde kako bi neki pomislili.

Nakon ovog, nazvali smo ga kulturnim dijelom, slijedio je i onaj za ljubitelje adrenalina. Da mi je netko prije puta rekao da ću se voziti po planinskim putovima i neasfaltiranim stazama, rekao bih mu da toga u Istri nema. Ali, srećom, ima i dalje tih netaknutih dijelova, što su nam otkrili članovi Off Road kluba iz Barbana. Osim jeepova, bili su tu i quadovi, snažni motori na četiri kotača. S njima smo otišli sve do Puntere, a potom se s 320 metara nadmorske visine spustili sve do mora, do Raškog zaljeva. Zaista nezaboravan doživljaj (osobito za one koji su quadom jednom malo skrenuli s puta). To nije bilo jedino skretanje s puta, jer nam se na putu našlo i jedno problematično križanje kod Žminja, iako sada mislim da je i ta noćna vožnja u krivom smjeru vjerojatno bila dio smišljenog plana kako avanturu učiniti još boljom.

Nakon trosatne adrenalinske vožnje svima je dobro došlo još jedno gastro uživanje, ovaj put u konobi Ponte Porton, u malom mjestu između Motovuna i Grožnjana. I tu su nas opet dočekali sa svojim specijalitetima, uz neizostavni tartuf, domaći kruh i vino. U prvim nedjeljnim satima još je samo preostalo otići na počinak u novootvoreni Valamar Tamaris Club kod Poreča.

Nakon sunčane subote uslijedio je kišni nedjeljni povratak u Zagreb, uz još poneki ipak neizostavni razgovor o poslu i, naravno, zahvalu svima na ugodnom druženju, osobito ljudima iz Tiskare Zagreb i g. Nenadu na vožnji.

Na kraju, hvala Jeleni i fotografu Nikoli; njemu posebno na izvanrednom tiskanom izdanju s ovog našeg puta koje nas je dočekalo u Zagrebu. To je bilo ono završno iznenađenje, uz najavu Siniše Mitrovića da će druženja postati tradicija i da se sljedeće godine ide u jedan drugi predio Lijepe naše. Preporučam se, makar se ponovno u subotu morao probuditi i prije 6 ujutro.

Mato Šipuš

 
30.05.2007.

I u Samoboru su maturanti svoj ispit zrelosti uspješno položili na Norijadi

Matura bez pandura

I u Samoboru su maturanti svoj ispit zrelosti uspješno položili na Norijadi

Klub samoborskih studenata je 24. svibnja po prvi puta organizirao prigodni program za Norijadu za maturante svih samoborskih srednjih škola na popularnom Vugrinščaku. Program je organiziran pod pokroviteljstvom Grada Samobora i uz potporu svih triju samoborskih srednjih škola te uz donaciju Hypo banke. Do sada u Samoboru nije bilo organiziranog programa za maturante nego su oni bili prepušteni sami sebi ili su ih škole slale na izlete u prirodu bez posebnog programa.

Ovogodišnji program se sastojao od organiziranog okupljanja svih maturanata pred srednjoškolskim centrom, nakon čega su oko 10,30 pod policijskom pratnjom krenuli u koloni kroz cijeli grad kako bi svojim sugrađanima mogli pokazati svoje parole i na majicama pozdravne poruke školi. Oko 11 sati kolona je stigla na cilj – Vugrinščak, da bi do podneva maturanti imali slobodno kako bi se pripremili za cjelodnevnu proslavu.

U podne je Matija Fresl, jedan od organizatora Norijade, s pozornice pozdravio sve prisutne poželjevši im dobru zabavu i najavivši prvi bend - PipSqueak, koji je većinu maturanata odmah podigao na noge. Za vrijeme svirke organizatori su svim maturantima dijelili besplatne sendviče (zahvaljujući velikodušnim donacijama mesnih industrija Igomat, Dr. Škobić i Supermes te pekarskih obrta Zemljič i Re-Ni). Isto tako, podijeljeno je oko tisuću bočica sokova i vode koje su donirali Konzum i Kaufland.

Nakon PipSquek-a na pozornici se pojavila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić koja je kratkim govorom pozdravila sve maturante, zaželjela im dobar provod do kraja dana te uspjeh u daljnjem životu. Svoj nastup je dočekao i najmlađi bend Norijade - Paraziti, a nakon njih najveće iznenađenje dana, bend Vrijeme batina.

Drugi dio programa je započeo natjecanjem u karaokama za koje je bio iznimno velik interes, što ni ne čudi obzirom da je Klub samoborskih studenata osigurao vrijedne nagrade. Prva nagrada je bio paintball za 10 osoba poduzeća Pogodak d.o.o. i Paintball kluba Igraona. Druga nagrada je bio izlet za 2 osobe u organizaciji Kluba samoborskih studenata, a treća 24 sata korištenja računala u Slavoluku.

Nakon karaoka slijedili su zagrebački bendovi FAU, Fishy Fish i Protest Effect, koji su svi redom već nastupali po raznim brucošijadama pa znaju napraviti odličnu atmosferu.

Program je završio u 22 sata, a cijeli je dan prošao bez ikakvih problema. Organizatori kažu - čak i bolje nego što su se nadali. Norijadu je osiguravalo ukupno 27 redara (članovi Kluba) i 4 profesionalna zaštitara iz tvrtke Bilić-Erić. Na Vugrinščaku je bio prisutan i liječnik, koji na sreću nije imao posla. Važno je još napomenuti da su članovi Kluba samoborskih studenata iduće jutro počistili svo smeće s Vugrinščaka, tako da se ni po čemu nije moglo zaključiti da je samo večer prije tu bilo 400-tinjak mladih ljudi.

I.H.

 
30.05.2007.

Na Trgu Matice hrvatske održani Dani dječjih vrtića

Što sve djeca mogu

Na Trgu Matice hrvatske održani Dani dječjih vrtića

U subotu, 26. svibnja, održani su na Trgu Matice hrvatske još jedni Dani dječjih vrtića, priredba koju već tradicionalno organiziraju samoborski dječji vrtići Izvor i Grigor Vitez. Ove su godine ugostili tete i djecu iz svetonedeljskog vrtića Slavuj i samoborskog Suncokreta.

Kroz organizirane radionice djeca su imala prilike izraditi, te mamama, tatama, djedovima, bakama i okupljenim prolaznicima pokazati vještinu izrade broševa, raznih ukrasa, lutaka, kartonskih skulptura, a okušali su se i u raznim sportskim igrama.

Naravno, bilo je i pjesme na prigodnoj pozornici, a nastupili su Ritmička grupa DV Grigor Vitez, Dječji zbor Smješak, te Margareta Mihalić s djecom.

R.Š.

 

Tiskara Zagreb okupila je svoje poslovne partnere na zajedničkom druženju u Istri

I u Samoboru su maturanti svoj ispit zrelosti uspješno položili na Norijadi

Na Trgu Matice hrvatske održani Dani dječjih vrtića

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002