14.09.2007.

Samoborska salama našla je svoje mjesto i u knjizi Upravljanje markama Tihomira Vraneševića

Samoborska salama kao ogledni primjer

Samoborska salama našla je svoje mjesto i u knjizi Upravljanje markama Tihomira Vraneševića

Upravljanje markama prva je knjiga iz područja upravljanja markama (brandovima) na hrvatskom jeziku, a izašla je u rujnu u izdanju Accenta. U njoj ugledni profesor Tihomir Vranešević s Katedre za marketing na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu kroz 8 poglavlja pojašnjava važnost marke i upravljanja markom, bavi se njenim identitetom i iskorištavanjem, mjerenjem vrijednosti, fenomenom privatnih maraka te nudi i pregled hrvatskih maraka odnosno brandova. Veliku cjelinu čine i poslovni slučajevi, izabrani zbog specifičnosti koncepata stvaranja i upravljanja markama, a među inima tu posebno mjesto zauzima i Samoborska salama, kao robna marka Zagrebačke županije.

Prateći proces izgradnje identiteta marke Samoborske salame i njenog početnog lansiranja na tržište, Vranešević ističe važnost obavljenih tržišnih i tehnoloških istraživanja koji su rezultirali konceptom marke Samoborske salame kao tradicionalnog, prirodnog, "ručno" rađenog proizvoda koji se ističe odličnim okusom i mirisom i konkurentnom cijenom. Detaljno je opisan i proces izrade vizualnog identiteta Samoborske salame kroz sistem "fokus grupa", uz prikaz razvoja idejnog rješenja prema konačnom izgledu, nakon kojeg je Samoborska salama konačno bila spremna kao regionalna robna marka krenuti u potragu za svojim mjestom na tržištu delikatesnih proizvoda.

Vranešević navodi da Samoborska salama sada zahtijeva snažnu marketinšku potporu i daljnje podizanje kapaciteta proizvodnje uključenjem novih proizvođača kako bi ušla u grupaciju profitabilno pozicioniranih proizvoda na tržištu, uz konstataciju da je ovaj koncept kreiranja regionalne marke važan i kao moguća smjernica za daljnji razvoj prema registraciji oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla, što će biti iznimno važno prilikom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

K.S.

Citat iz Upravljanja markama Tihomira Vraneševića

Vrijednost poticanja proizvodnje zdravih proizvoda rađenih na tradicionalni način uočila je i uprava Zagrebačke županije koja je slijedom toga na tržište plasirala nekoliko do tada generičkih proizvoda, među kojima je i Samoborska salama – konkurentni, domaći, prirodni proizvod iznimne kakvoće. Osim što se takvim, sada prepoznatljivim proizvodom, obogatila gastronomska ponuda regije, time se potiče i razvoj ruralnog prostora te očuvanje nacionalnog identiteta, a proizvođačima se omogućuje veća konkurentnost, viši dohodak i bolji standard. Tako se ide ukorak s trendovima na globalnom tržištu koji nameću kreiranje skupa asocijacija vezanih za prehrambene proizvode po kojima će se oni razlikovati od proizvoda konkurencije, što rezultira jedinstvenim pozicioniranjem u svijesti potrošača. Regionalna marka, osobito ona koja je zaštićena i registrirana oznakom zemljopisnog podrijetla i/ili oznakom izvornosti hrane, pridonosi jačanju povjerenja potrošača u kvalitetu proizvoda iz neposredne okoline, povećavajući pri tome prepoznatljivost i turističku privlačnost cjelokupne regije.

 
14.09.2007.

U 3. rekreacijskoj šetnji Svetonedeljskog lista uživalo i staro i mlado

Od 0,8 do 80 godina

U 3. rekreacijskoj šetnji Svetonedeljskog lista uživalo i staro i mlado

Tristotinjak pješaka iz Svete Nedelje, Samobora i Zagreba sudjelovalo je na 3. rekreacijskoj šetnji u organizaciji uredništva Svetonedeljskog lista koja je održana u nedjelju, 9. rujna, u podnevnim satima. Šetači su laganim hodom za tri sata prošli stazama desetak kilometara duge svetonedeljske šetnice koja prolazi kroz nekoliko svetonedeljskih naselja. Nitko nije odustao, a među šetačima bilo je i nekoliko Svetonedeljčana u osmom desetljeću života.

Najmlađem, jednogodišnjem Dominiku Turku, godio je svjež zrak tako da je jedan dio staze prespavao vozeći se u kolicima u pratnji svojih roditelja.

Šetači su usput kušali mošt vinara Zdravka Đurašina, a Ivan Bašić počastio ih je grožđem iz jutarnje berbe. Za osvježenja pobrinuo se i organizator ponudivši šetače besplatnim napitcima.

Svaki sudionik dobio je kapu pokrovitelja Jezičnog centra Sveta Nedelja, a najsretniji su osvojili dvadesetak vrijednih nagrada. Glavnu nagradu, mobitel, poklon glavnog pokrovitelja Sancta Domenice osvojio je Krešimir Blaževac iz Zagreba, koji je po prvi puta prošetao svetonedeljskom šetnicom.

I.H.

 
14.09.2007.

Otvoren novouređeni prostor City Welness centra Out Fit

Raj za vježbanje

Otvoren novouređeni prostor City Welness centra Out Fit

Otvorenjem novih prostora City Wellness centra Out Fit u Ulici hrvatskih branitelja 7 u Samoboru je na jednom mjestu objedinjena ponuda fitness i wellness sadržaja. Nakon četiri godine rada u svom prvom fitness centru, Tihana i Vanja Rađenović Fijan, uz stručne suradnike, oduvijek su željeli otići korak dalje, a uređenjem novog prostora na 850 m2 to su i učinili. Tu će korisnici, uz pomoć stručnog kadra koji će im biti pri ruci, moći odabrati program vježbi koji im najbolje odgovara.

No, postavili su si i nove ciljeve koje su i predstavili novinarima na svečanosti otvorenja 8. rujna. To su otvorenje sportskog dječjeg vrtića, program prevencije ovisnosti kod mladih te priprema vrhunskih sportaša prema programu Hrvatskog olimpijskog odbora. Svjesni da je pred njima puno posla, uz nove ideje i razrađen plan nadaju se da će privući i nove korisnike, a k tome zadržati, naravno, stare. Jedna od akcija kojom se želi privući pojedince, ali i cijele kolektive, bit će mogućnost uplate jednogodišnje članarine što će na kraju najsretnijem članu u nagradnoj igri donijeti i automobil. U planu je i izdavanje vlastitog časopisa.

Naravno, što se sve nudi nabolje ćete provjeriti dolaskom u centar ili na njihovim web stranicama. Brojni uzvanici i poslovni partneri odali su priznanje vlasnicima na trudu uloženom u uređenje, a sve skupa začinjeno je zabavom na terasi i parkiralištu kompleksa.

M.Š.

 
14.09.2007.

Održano 8. izdanje Svetonedeljske fišijade na jezerima Rakitje

Najbolji fiš dolazi iz Soma

Održano 8. izdanje Svetonedeljske fišijade na jezerima Rakitje

Obalama rakitskih jezera u subotu, 1. rujna, još su se jednom širili osebujni mirisi fiš paprikaša. Osmo izdanje Svetonedeljske fišijade i ovaj je put okupilo ekipe željne odmjeravanja kulinarskih vještina, ali i velik broj onih koji su došli uživati u lijepom danu na otvorenom uz glazbu, šarf hranu i dobro društvo.

Ukupno 10 ekipa u svojim je kotlićima tražilo prave nijanse okusa koji bi zadovoljio nepca stručne komsije u sastavu Zlatko Homen, Josip Kos i Antun Lepen. Svi su "startali" s istih pozicija, svak je koristio iste osnovne sastojke, pa je tako samo o vještini sprematelja fiša ovisilo što će ispasti na kraju. Neki su pripremu svog jela pomogli pokojom pjesmom u čemu su im pomogli i lokalni tamburaši koje je angažirao organizator, a dobar dio se odlučio i za dobro poznati slijed – red razgovora, red pića, red kuhanja.

Dok su se fiševi lagano krčkali u kotlićima, Fišijada je ponudila i podosta usputnih zanimacija. Tako je u organizaciji BK Sveta Nedelja na jezeru Orešje održana biciklistička utrka Najbrži krug pa su na Rakitju dodijeljene nagrade najboljima. Također, ove su godine po prvi put na Fišijadi postavljeni i štandovi s domaćim proizvodima – predstavili su se obrt Arko s licitarima, Ametist s lutkama u svetonedeljskoj narodnoj nošnji, Đurđica Šikac predstavila je svetonedeljski kraluš, Vladimir Majnarić kupinovo vino, a Zavičajno društvo Zagorec domaće kolače koji su nestali "u roku keks". Sve u svemu, organizatori iz Sportsko ribolovne udruge Rak Rakitje, suorganizatori i generalni sponzor Limarija Sebastijan te pokrovitelji Turistička zajednica Svete Nedelje i Grad Sveta Nedelja ove su se godine potrudili ponuditi i nešto više.

Naravno, fiš je ipak bio u prvom planu. Nakon što je završilo višesatno nakuhavanje, komisija se primila posla i nakon pomnog kušanja zaključila da su ovogodišnji majstori fiša Stjepan Ladović i Tihomir Dekanić iz ekipe Som Kerestinec. Drugo mjesto pripalo je Željku Ljubeju i Branku Dimitroviću iz Rak Rakitja II, a treće mjesto ekipi Plješivička klet II, odnosno Ivanu Želježiću i Dragi Tenežiću. U kvalitetu skuhanog fiša na 8. Svetonedeljskoj fišijadi mogli su se uvjeriti i svi okupljeni, jer se po završetku natjecanja on besplatno dijelio.

Kruno Solenički

Šarf ili jako šarf?

Manje – više, o fišu se sve zna. Jedan kotlić, malo šarana, malo soma, mrvica štuke ili neke četvrte ribe, vode, paprike, luka i strpljenja da se sve to sljubi. Ipak, po čemu se dobar fiš razlikuje od odličnog pokušali smo saznati kod onih najodgovornijih, komisijskog trojca Zlatko Homen, Josip Kos i Antun Lepen

- Fiš se kuha u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, svaki ima neke svoje specifičnosti, ali, iako ima razlika između fiša koji se radi, na primjer u Slavoniji, i ovog koji se radi u ovim krajevima, ipak im je jedno zajedničko - fiš mora biti ljut. Naravno, ta ljutina ne smije biti prejaka, no, s druge strane to zavisi o družini za koju se priprema. Nekih velikih tajni kod kuhanja fiša u stvari nema - unutra ide nekoliko vrsta riba, crveni luk, slatka ili ljuta paprika i voda. No, stvar je u tome koliko se što kuha, što ide prvo, kad treba biti jači, a kada slabiji plamen, tu se vide majstori. Na kraju, bitno je da se riba mora držati kosti, jer ne smije biti raskuhana, ali niti sirova – pojasnili su članovi ocjenjivačke komisije.

 

Samoborska salama našla je svoje mjesto i u knjizi Upravljanje markama Tihomira Vraneševića

U 3. rekreacijskoj šetnji Svetonedeljskog lista uživalo i staro i mlado

Otvoren novouređeni prostor City Welness centra Out Fit

Održano 8. izdanje Svetonedeljske fišijade na jezerima Rakitje

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002