07.05.2007.

Prvi karizmatik Hrvatske i prvi alternativac – prijatelji

Ne se srditi....

Prvi karizmatik Hrvatske i prvi alternativac – prijatelji

Prošli tekst uz sliku dva ugledna samoborska svećenika u društvu lokalnog enfant terriblea i najpoznatijeg alternativca Hrvatske, u kojem autor sugerira prijateljstvo trojice duhovnika različita stila (2:1), izazvao je kojekakve komentare, neke one naše, prave "domaće", začinjene samoborskom jezičnom muštardom s dodatkom ljute paprike. "Pravovjerni" su ustali na noge u obranu protiv svetogrđa. Jer, kako može netko biti prijatelj dvojici crkvena uglednika, a prati ga reputacija alternativca koji je nerijetko u polemikama s religijama.

No, danas je naslov prethodnog članka o padanju barijera među svjetonazorima doživio novi udarac. Ekumena pomalo pobjeđuje.

Na ručku u zagrebačkom Okrugljaku našla su se dva prijatelja – naš najveći karizmatik vlč. Zlatko Sudac i Dragec Plečko.

Pridružila se i Plečkova supruga, a dvosatna je diskusija, naravno, posvećena spoznaji, vjeri i radu s osobama koje pate od PTSP-a.

Vlč. Sudac tradicionalno odbija davati izjave za novinstvo, a i Plečko je ovaj put bio neobično suzdržan.

- Sreo sam vrlo malo mistika tolike moći i istovremeno jednostavnosti. Razgovarati s njime znači naučiti mnogo o onome što profanima nije dostupno. Za mene je to uvijek užitak, jer naučim nešto novo. A Zlatko se razumije u sve; najsloženije teološke rasprave, ali i rock'n'roll. Ukratko – nevjerojatan čovjek - rekao je poslije susreta Plečko.

A uskoro će, diskretno se najavljuje, vlč. Sudac posjetiti i naš grad.

Ivica Horvat

 
07.05.2007.

Na Trgu Matice hrvatske smještena je specijalizirana trgovina za kućni tekstil - Lan i pamuk

Po mjeri kreveta i novčanika

Na Trgu Matice hrvatske smještena je specijalizirana trgovina za kućni tekstil - Lan i pamuk

Centar kućnog tekstila Lan i pamuk smješten je od prosinca prošle godine na Trgu Matice hrvatske 2/1 (radi lakše orijentacije, recimo da se nalazi uz Glazbenu školu). Riječ je o specijaliziranoj trgovini ispunjenoj poplunima, plahtama, jastučnicama, dekama, stolnjacima, krpama, jastucima... Uglavnom, svime što bi mogli objediniti u nazivu kućni tekstil. Međutim, ono što razlikuje trgovinu vlasnika Emila Katanice od većine ostalih na tržištu je ponuda asortimana tkanina i proizvoda na bazi lana koji obuhvaća posteljno i stolno rublje u različitim dimenzijama i varijantama. Od tuda dakle lan u Lanu i pamuku.

Specifičnost je i to, rekla nam je prodavačica Mila Halagić, koja nas je informirala o detaljima ponude, što Lan i pamuk ima i vlastitu proizvodnju.

– Našim kupcima nudimo kvalitetne materijale i radimo po mjeri. Ako netko, na primjer, ima nestandardne krevete može naručiti da se, recimo plahte, naprave po dimenzijama koje su odgovarajuće. To vrijedi za plahte, poplune, jastuke, stolnjake i većinu ostalih stvari – objasnila je Mila pokazujući pritom koji se sve programi mogu naći u trgovini.

– Osim vlastite proizvodnje držimo i proizvode drugih dobavljača. Od uvoznih tu su slovenska Odeja i makedonska Frotirka, ručnici su uglavnom uvoz iz Češke i Pakistana, a ostalo je domaće, primjerice Vuteks, jer ljudi to najviše traže – priča Mila.

Od stvari koje treba istaknuti tu su još i popluni punjeni pamukom za one koji ne žele poliesterska punjenja.

- Sve je antialergijski, ništa nemamo od perja, a kod programa Odeme je čak i naglasak na antialergijskim svojstvima, jer se sve pere na 95 stupnjeva, tako da nema niti grinja niti kućne prašine, što je za alergičare vrlo važno – rekla nam je Mila Halagić.

Na našu konstataciju da je važna i pristupačnost za naše novčanike, upozorava na to da su u Lanu i pamuku stalno u tijeku razne akcije pa je tako svaki mjesec nešto drugo na sniženju, što se uostalom može i vidjeti na tabli ispred trgovine na Trgu Matice hrvatske.

- Trudimo se maksimalno udovoljiti kupcima i cijenom i kvalitetom. Nudimo odgodu plaćanja na poček s čekovima i na sve načine im izlazimo u susret. Marže su minimalne pa su i naše cijene stvarno konkurentne – zaključuje Mila.

Svi koji se žele uvjeriti u kvalitetu i pristupačnost novoj generaciji kućnog tekstila u našem gradu, do Lana i pamuka mogu svaki radni dan od 8,30 do 19,30, a subotama od 8 do 13 sati.

Kruno Solenički

 

Prvi karizmatik Hrvatske i prvi alternativac – prijatelji

Na Trgu Matice hrvatske smještena je specijalizirana trgovina za kućni tekstil - Lan i pamuk

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002