22.10.2007.

Održana sjednica Sekcije frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Samobor

Oproštaj s legendarnom Ivančicom

Održana sjednica Sekcije frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Samobor

Izvršni odbor Sekcije frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Samobor održao je 15. listopada sjednicu na kojoj je bilo govora o izradi brošure za frizere i posebno za kozmetičare, a prisutne su članice iznijele korisne prijedloge upućene Cehu frizera Obrtničke komore Zagreb.

Članice su obaviještene o novostima i nadolazećim prezentacijama svjetskih i domaćih frizera i frizerskih kuća, a bilo je i govora o formiranju komisija za pomoćničke ispite i komisije za licenciranje.

Vrhunac večeri bio je oproštaj dugogodišnje članice, jedne od najstarijih po stažu u frizerskoj struci, gospođe Ivanke Medved.

Sekcija se od nje oprostila nakon 35 godina staža, od kojih je čak 20 provela u Udruženju obrtnika na raznim funkcijama.

Nova predsjednica, Anica Labudović, zahvalila joj je na uloženom trudu i radu u Udruženju obrtnika te na suradnji u Cehu frizera i školi u Samoboru.

35 crvenih ruža, fini kolačići i delicije koje je pripremila sama Ivančica obilježili su kraj jednog prebogatog obrtničkog staža, općepopularnog salona na Trgu kralja Tomislava i aktivnog rada frizerke koja će i dalje biti sa svojim kolegama iz Udruženja, ako nikako drugačije, onda korisnim savjetom.

Stjepan Stanić

 
22.10.2007.

40. Planinarski križni put po Samoborskom gorju iz pera Jasminke Đukić, članice Planinarske bratovštine sv. Bernarda

Kardinal ulio ohrabrenje

40. Planinarski križni put po Samoborskom gorju iz pera Jasminke Đukić, članice Planinarske bratovštine sv. Bernarda

20 godina planinarskih križnih putova, 20 godina radosne mladosti, pjesme i molitve, utjelovilo se u stotinama mladih koji su za vikend, 20. i 21. listopada, svojim koracima posvetili staze Samoborskog gorja. U organizaciji Planinarske bratovštine svetog Bernarda krenulo je dvjestotinjak mladih iz Samobora, iz crkve sv. Anastazije. Blagoslovljeni od samoborskog župnika vlč. Bogdana, ohrabreni od povjerenika za pastoral mladih vlč. Matoševića, s riječima himne ovog pohoda u srcima "Naš Bog, on je silan Bog i kralj, nad nebom i zemljom vječna je ljubav Njegova..." upustili su se u avanturu dvodnevnog hoda, prateći križ Isusa Krista. S osvitom zore nestajala je pospanost, sumnja, oblaci; priroda je otkrivala svoje palete boja, sklad šuma, bregova, livada i putova. Uslijedile su postaje u franjevačkoj crkvi, u kapeli sv. Ane, na Vrhovčaku, Otruševcu, Malom Vratniku te su mladi preko Višnjevca stigli do odredišta prvog dana - Noršić Sela.

Kroz postaje križnog puta, nakane za koje se molilo, pjesmu, razgovore i osmijehe, kao da su koraci i ruksaci postajali lakši, a mladi bliži jedni drugima u Duhu, u većoj čežnji za nasljedovanjem Krista. Kroz postaju šutnje, kroz mir i osluškivanje u srcima molilo se za prisutnost Gospodnju u svakom sudioniku, za vjeru u Duha branitelja koji je poslan, kome je preporučen cijeli hod u geslu "Primit ćete snagu Duha Svetoga". U crkvi sv. Duha bio je večernji program. Kroz meditativno teološki uvod mladima se nastojao približiti Duh Sveti kao treća božanska osoba, kao zaštitnik i prijatelj. Nekoliko ljudi je iznijelo svoje svjedočenje o utjecaju i doživljaju planinarskog križnog puta u njihovom konkretnom životu. Bilo je to veliko bogatstvo za sve sudionike, čuti kako su ti mladi prepoznali različite dimenzije ovog pohoda kroz jednu čežnju za većom svetošću i predanjem ljubavi koja nadilazi sve boli, probleme i praznine. Uvod u svetu misu je bio skeč, pantomima u kojoj je bilo prikazano sedam darova Duha Svetoga koji se na planinarskom križnom putu mogu doživjeti kroz različite ljude i situacije. Euharistijsko slavlje je predvodio povjerenik, a pridružili su se i vlč. Bačun, vlč. Cestar i vlč. Sente stariji koji su sudjelovali i u sakramentu ispovijedi. Povjerenik je mlade pozvao na iskrenu molitvu, na molitvu koja ne posustaje nego kroz zajedištvo i po snazi Duha Svetoga ustraje u čežnji za nasljedovanjem Krista. Poslije mise je bilo izloženo Presveto, a klanjanje je trajalo cijelu noć; mladi su dolazili unatoč umoru, naporu idućeg dana, unatoč hladnoći, snijegu koji je sipio. Biti s Kristom, sasvim osobno, dozvoliti Mu da govori, "Kriste ti zoveš me da budem tu i dok se gledamo polako mijenjam se...".

Drugi dan je bio nešto manje naporan, no to je nadoknadilo vrijeme; snijeg i hladnoća su donijeli još jedan mali križ koji je trebalo ponijeti. U gostinjcu sv. Bernarda na Velikom Lovniku je bila topla okrepa i grijanje, a mogla se i pogledati postavljena izložba dosadašnjih putova. Hod je nastavljen do Slanog Dola i Gradišća, sve do kapele sv. Mihalja gdje su se mladi ujedinili s mladima trase predvođene udrugom Ekosspiritus i s brojnim obiteljima i ljudima koji su svojevremeno bili sudionici i organizatori planinarskog križnog puta. U svečenoj procesiji mladima se pridružio i kardinal Josip Bozanić te se u grad, u crkvu sv. Anastazije, ušlo pjevajući i hvaleći Gospodina. Euharistijsko slavlje je predvodio kardinal, a sudjelovali su brojni svećenici, osobito oni koji su sve ove godine pratili rad i hod PKP-a. Kroz vrlo jednostavan i osoban govor, kardinal je mladima osvijestio važnost svjedočenja vjere u današnjem svijetu i na srca im stavio budućnost, koju upravo oni trebaju izgraditi po snazi križa koji potvrđuje ljubav. Radost i zajedništvo prepune crkve potrajala je još dugo iza sv. mise; kardinal je bio razdragan mladošću, vjerom, entuzijazmom, željom da se čini i svjedoči, što potvrđuje da Crkva u Hrvata ima veliku nadu i snagu u mladima. Kroz riječi "mladi, nadbiskup je s vama", kroz brojne poruke i trenutke druženja kardinal je mladima ulio ohrabrenje za poći dalje u život. Mladi su mu uzvratili pjesmom i pljeskom koji nije jenjao, pljeskom u kojem su bila predana njihova srca i njihova ljubav za kardinala.

Jasminka Đukić

Planinarska bratovština sv. Bernarda

 
22.10.2007.

U osnovnim školama Samobor i Bogumila Tonija obilježeni Dani kruha

Budimo dobri kao kruh!

U osnovnim školama Samobor i Bogumila Tonija obilježeni Dani kruha

U OŠ Samobor, nakon kratkog prigodnog programa članova školskog KUD-a, vlč. Vlado Bogdan blagoslovio je prinjeto - kruh, u svim obličjima, mirisima i bojama.

Nakon toga učenici su sa svojim razrednicima blagoslovljeno blagovali, a ponovno, već treću godinu, učenici 7.e razreda odlučili su blagoslovljenim obradovati bližnje. Sve što su od svojih domova donijeli s radošću su ponijeli i udijelili starijim osobama zbrinutim u prostorijama Crvenoga križa u Ulici ilirskog pokreta.

Dio ponesoše časnim sestrama u Gajevoj, čestitajući im usputice 75. obljetnicu boravka u Samoboru te obradovaše i namjernike u slastičarni U prolazu.

Eto, mala domišljatost za veliku sreću i radost donositeljima i primateljima.

V.E.

Svečano ukrašeni stolovi i košarice pune mirisnih hljebova, peciva i kolača opet su se zašarenile, očekujući blagoslov u OŠ Bogumila Tonija 19. listopada.

Na tribinama sportske dvorane smjestili su se učenici sa svojim razrednicima, a u programu koji je bio posvećen kruhu našem svagdanjem te svim plodovima kojima nas jesen dariva, sudjelovali su učenici 6. i 7. razreda te oba zbora naše škole. Velečasni kapelan Ivan Cestar blagoslovio je kruh.

Učenice 6. razreda pročitale su svoje pjesme, a zbor nas je sve pozvao na zajednički Glory Aleluja te smo svi u ozračju zahvalnosti otišli blagovati.

S.S.

Kruh

Kruh je Isus dao ljudima

kruh je među čudima.

Možda mi i ne mislimo tako,

jer ga imamo jutro svako.

Kruh crni ili kruh bijeli,

svaki ga čovjek treba i želi.

Maja Lastovčić, 6.c

 
22.10.2007.

Vesna Radinčić, voditeljica Dječjeg zbora Smješak o Čaroliji smješka, govori o prvom CD-u malih pjevača

Čarolija smješka za čarobnu djecu

Vesna Radinčić, voditeljica Dječjeg zbora Smješak o Čaroliji smješka, govori o prvom CD-u malih pjevača

Dječji zbor Smješak djeluje u Samoboru punih 6 godina pod vodstvom Vesne Radinčić. Izrasli iz programa glazbene igraonice i početničkog solfeggia koji se odvijao u POU, sada su smješteni u Dječjem vrtiću Izvor, gdje tri puta tjedno djeca od 3 do 10 godina uče svoje prve glazbene korake. Obzirom na takav dobni raspon Smješak je podijeljen u dvije grupe – stariju i mlađu. U starijoj pjevaju uglavnom djeca koja su već đaci naše Glazbene škole, a u mlađoj su djeca koju se glazbeno obrazuje uz poticanje njihovog stvaralaštva. Takav rad iznjedrio je i prvi nosač zvuka Dječjeg zbora Smješak, koji će biti predstavljen 23. listopada koncertom u kino dvorani.

- Kako je došlo do Čarolije smješka?

- Ovaj dječji zbor do sada nije ništa izdavao, ali kako smo puno surađivali s raznim izvođačima i stalno nastupali, tako smo bili prisiljeni nešto i snimiti, jer često nije bilo uvjeta da svugdje nastupimo u živo. Tako se skupilo 15-ak pjesmica koje smo snimili, ali ih nismo nikad izdali. Zato smo sada odlučili izdati CD, ali s potpuno novim materijalom. Bit će tu Pitalice pjevalice Tihomira Petrovića i Nevenke Videk koje djeca jako vole, a ovi stariji vole revijske pjesme s dječjih festivala iz 60-tih tako da smo i njih stavili na CD. Dakle, na CD-u je samo ono što su djeca htjela. Ostale stvari ćemo možda izdati nekom drugom prilikom.

- Snimali ste u Samoboru?

- Naš izdavač je samoborski Studio Podmornica. S našim dragim Berom Mihalićem surađujemo od prve godine, još u doba dok nismo ni bili zbor. Kod njega smo snimili i našu prvu pjesmu Bumbar. Tada smo nastupali s njom, a uopće još nismo imali ime. Jednostavno smo pjevali. Vremenom su djeca izmislila ime zbora, isto kao što su sada smislila i da će se naš CD zvati Čarolija smješka.

- Snimanje CD-a iziskuje ne samo puno truda, nego i nešto sredstava. Kako ste se pokrili s te strane?

- Troškove CD-a smo pokrili uz pomoć roditelja i grada, a to nisu mali troškovi. Iskoristili smo maksimalno malo vremena za snimanje, jer jednostavno nismo imali više sredstava. Ali, mi smo ionako zbor koji voli pjevati u živo. Nismo natjecateljski zbor, nego smo zbor koji njeguje emotivnost i izražajnost svakog djeteta. Meni je najvažnije da se dijete, kad pjeva, osjeća čarobno. To mi je važnije nego da napravim zbor koji će zvučati savršeno. Sada nam je najbitnije da djeci otvorimo srce i dušu i da pjevamo onako kako djeca osjećaju, jer ta se faza u dječjem razvoju ne smije preskočiti. Kad se to jednom preskoči onda se dijete zatvori i nikad ne zapjeva iz cijelog srca.

- Svake godine pjevate i na svom rođendanskom koncertu koji se bliži s krajem godine. Ponovit ćete program s prezentacije CD-a ili spremate nešto novo?

- Promotivni koncert održat ćemo da bi pokazali što smo snimili, a za naš rođendanski koncert ću dati sve od sebe da ga napravimo s tamburašima. Mi smo i do sad surađivali s mlađim orkestrom Livadića, s tamburaškim orkestrom Glazbene škole, a da nije bilo Željka Bradića, koji nam je pomogao u startu, nas uopće ne bi bilo. Ta veza tamburaša i zbora koju mi imamo, to nitko u Hrvatskoj ne radi.

Kruno Solenički

Okvir

- Kad ste već spomenuli veze, kakva je to veza između Smješka i Jacquesa Houdeka?

- Jacques Houdek nas je čuo na nastupima i bio je oduševljen pa nas je pozvao da nastupimo s njim u Lisinskom. Tamo smo otpjevali s njim tri pjesme, a naš Filip Vitko je pjevao s Jacquesom Pjesmicu o žiru. To nam je bio velik doživljaj, a Jacques je obećao da će doći na jedan od naših koncerata. Nadam se da će moći doći ili za promociju CD-a ili za rođendanski koncert, jer se međusobno jako cijenimo.

 

Održana sjednica Sekcije frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Samobor

40. Planinarski križni put po Samoborskom gorju iz pera Jasminke Đukić, članice Planinarske bratovštine sv. Bernarda

U osnovnim školama Samobor i Bogumila Tonija obilježeni Dani kruha

Vesna Radinčić, voditeljica Dječjeg zbora Smješak o Čaroliji smješka, govori o prvom CD-u malih pjevača

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002