16.11.2007.

Zlatko Prekrat - obrtnik specijaliziran za dubinsku analizu i rješavanje problema s automobilima

Ulazimo u srž problema!

Zlatko Prekrat - obrtnik specijaliziran za dubinsku analizu i rješavanje problema s automobilima

Zlatko Prekrat vlasnik je autoelektričarskog obrta u Ulici dr. Milana Bišćana 6. No, ne radi se o klasičnom autoelektričarskom servisu. Naime, reći će Zlatko, on i njegova dva radnika rade posao koji je više specijaliziran i kojem je cilj ući u srž problematike koja se postavi pred njih. Zato su i brojni veliki servisi njihovi klijenti. Tome svakako pripomaže i dugogodišnja suradnja s Boschom, koji Autoelektrici Prekrat omogućuje ne samo garanciju kvalitete dijelova, nego i lakše držanje koraka sa sve zahtjevnijim zadacima koje pred ovu struku postavljaju nove generacije automobila.

- Kakvi su bili počeci Autoelektrike Prekrat?

- Začetnik obrta je bio moj tata. Radio je u Njemačkoj, u Boschu u Stutgartu, i on je pokrenuo taj posao. Tamo je radio kao šef jednog od njihovih servisa, a nakon toga se vratio u Hrvatsku i negdje 1967. godine, kad sam i ja rođen, otvorio je radionicu u Zagrebu. Kasnije se u Samoboru izgradila obiteljska kuća i počelo se s obrtom ovdje, a kad sam ja završio vojsku, 1986. godine, krenuo sam i sam u taj posao.

- Je li to bio vaš izbor ili roditeljsko usmjerenje?

- To je bio moj izbor. Školovao sam se za to zanimanje, a i radio sam kao autoelektričar pa mi se činilo normalnim nastaviti već uhodan posao u radionici. Zapravo, kasnije sam, obzirom da je tata radio neki drugi posao, a ne klasičnu autoelektriku, iznova pokretao to što sam napravio '86. i počeo ulagati u obrt.

- Kakva je ta suradnja s Boschom, koja traje od prvih dana?

- Bosch je velika tvrtka s kojom smo mi vezani ugovorom. Na tome je radio još i moj otac, a ja sam to na neki način naslijedio. Dakle, zna se da smo mi uz Bosch. Ta suradnja podrazumijeva puno toga; od komunikacije, softvera, opreme i slično. Bosch se tu pokazao poprilično jak, obzirom da ima velik spektar proizvoda i usluga, od mototestera, školovanja, stručnosti, znanja... Suradnja se pokazala dobrom.

- Što točno radi vaš servis?

- Naš servis radi prvenstveno autoelektriku, to nam je osnovna djelatnost. Međutim, s vremenom smo se prilagodili novim tehnologijama i sve više se bavimo automobilskom elektronikom. Danas se uglavnom bavimo problematikom zračnih jastuka, klima uređaja, rada motora, odnosno eko testova, teških paljenja, veće potrošnje goriva... Znači, više smo specijalizirani za konkretnije poslove i rješavanje same problematike. U suštini, da tako kažem, rješavamo i hardverske i softverske probleme unutar auta.

- Radite sve tipove automobila?

- Da. Naravno, to je teško utoliko što svaki auto ima svoju priču. Još je veći problem što svaki novi auto ima posve drugi sistem rada, odnosno pristup radu. Zato sve novitete morate pratiti znanjem, a to znači školovanjem, koje se radi u Boschu. Stoga smo svako malo u Berlinu, Wernnauu ili Beču, gdje su njihovi veliki školski centri. Jednostavno, školujemo se i učimo kako raditi na novim vozilima. Uz novo znanje, sve je to potrebno pratiti još i literaturom, ali i mototesterima. Znači, za svaki novi auto morate se opremati testerima i novim programima. Naravno, u svemu tome je najvažnije da znate što radite.

- Koliko vas je u Autoeletrici Prekrat?

- Imam dvoje radnika koji su već godinama tu. Vrlo su kvalitetni i imaju veliko znanje, jer rade stalno i puno. Osim stalnog usavršavanja, bez čega danas nema napretka i posla, tu su uvijek i neki novi izazovi koji nisu klasične autoelektričarske stvari.

- Kakva je situacija s opremom?

- Ukoliko u današnje vrijeme želite biti u tijeku s opremom to je jako zahtjevno i to prvenstveno financijski. Nova oprema je strašno skupa. Evo mali primjer - samo servis osnovnih Boschovih testera košta, za jednog, naravno, najmanje 5 tisuća kuna. Htjeli, ne htjeli, tester za ispušne plinove traži nakon određenog rada obavezan servis; sve traži svoje i sve nas košta. Softver se nabavlja sa svakim novim izdanjem, jer ne smijete zaostati, morate stalno nadopunjavati, kupovati dodatke, a to je sve vrlo zahtjevno i vrlo skupo.

- Kako u takvoj situaciji uspijevate konkurirati velikim servisima?

- Uspijevamo konkurirati zbog toga što je naš posao specifičan, nije vezan na klasičnu autoelektriku. Dosta velikih servisa u stvari vozi aute kod nas, jer smo mi uža specijalnost. Mi ulazimo u srž problema, ne rješavamo problem promjenom jednog dijela, nego tražimo temeljni uzrok koji treba riješiti. Zato nemamo nikakvih problema s poslom i stalno su pred nama novi izazovi.

- Ima li dovoljno izazova da biste razmišljali o širenju?

- U svakom slučaju sadašnji prostor je premali za kapacitet kojim se radi. Radim na tome da odemo u veći prostor, ali vrlo pažljivo i polagano, jer je situacija kod svih ista i ne treba žuriti s takvim stvarima. Neki moje kolege su ušli velike probleme s vraćanjem kredita, jer su krenuli u prevelike zahvate za svoje mogućnosti i potrebe, a trend je takav da ne dozvoljava nagla širenja. Zato idemo pažljivo.

- Kod nas se još uvijek gleda da se prođe što jeftinije, a s druge strane približavanje EU zahtijeva od obrtnika uvođenje rigoroznih standarda kvalitete. Kako se vi snalazite u tome?

- Gledamo na ISO standarde, pogotovo 9001, zato jer se bavimo poslom koji traži konstantno održavanje kvalitete. Tu je i suradnja s Boschom koji također zahtijeva određene standarde. Zato, između ostalog, ugrađujemo samo Boschove dijelove, jer se prije svega gleda na kvalitetu. Nikako se ne ide na jeftiniju kombinaciju. Svakako gledamo da se pronađe i najbolje rješenje u financijskom smislu, ali se prije svega gleda da posao bude kvalitetno odrađen. Znamo svi da danas nekako sve kreće od novaca. Međutim, vi morate prvenstveno napraviti kvalitetan posao, jer vam se to inače obije o glavu. Stavite li neki dio koji je jeftiniji, a često i nekvalitetniji, onda se to vraća vama i imate dva problema - jedan sa strankom i drugi s problemom na autu koji niste riješili. Mi u Autoelektrici Prekrat tako gledamo na stvari.

Kruno Solenički

 

Zlatko Prekrat - obrtnik specijaliziran za dubinsku analizu i rješavanje problema s automobilima

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002