16.04.2007.

Samoborski gljivarski entuzijasti organizirali se u prvu samoborsku gljivarsku udrugu

Sunčanica na samoborski način

Samoborski gljivarski entuzijasti organizirali se u prvu samoborsku gljivarsku udrugu

Sunčanica se u medicinskim krugovima opisuje kao stanje koje nastaje kada se glava izloži prekomjerenom utjecaju sunčeve topline. U gastro miljeu sunčanica spada među gljivarske poslastice, pogotovo u pohanom obliku. U Samoboru, pak, od ponedjeljka 16. travnja, sunčanica je sinonim za udruženje zaljubljenika u gljive, obzirom da je pod tim imenom, prvi puta u povijesti grada, oformljena gljivarska udruga.

U prostorijama Vinogradarsko vinarske udruge okupio se 21 osnivač Sunčanice predvođen Božidarom Laušinom, kako bi svoje djelovanje stavili u pravne okvire i organizirano krenuli u bolju gljivarsku budućnost. Konkretno, udruga će se baviti edukacijom članova, popularizacijom gljivarstva, očuvanjem gljiva i njihovih staništa i svime ostalim što je vezano uz problematiku šumskog mesa. Naime, ne bi čovjek rekao, ali je živa istina - gljive su unazad nekoliko godina postale ugrožena vrsta. Na kemijske promjene tla uslijed kiselih kiša, što je jedan od uzroka ugroženosti, Udruga Sunčanica neće moći previše utjecati, ali će zato pokušati educirati vikend-gljivare kako na pravilan način sakupljati gljive te im ukazati na zaštićene vrste. Naravno, i upozoriti na one gljive koje su jestive samo jednom.

O aktivnostima Udruge ponajviše će morati brinuti predsjednik Božidar Laušin i dopredsjednik Mirko Šintić, a uz njih u Izvršnom odboru friške udruge zaljubljenika u sunčanice, vrganje, grmačice, puhare, krasnice i ostale gljive sjedit će još Nikolina Gluščić, Željko Radovanić i Antun Dubravko Filipec. Inače, kućna adresa samoborskog gradonačelnika bit će u početku i službena adresa Sunčanice, kojoj su sreću u radu, uz prigodne darove, zaželjeli dopredsjednik Hrvatskog mikološkog društva Ivan Kočet te predstavnici prijateljskih udruga iz Našica, Bujštine i Karlovca.

Krunoslav Solenički

 
16.04.2007.

Oldtimerski sajam opreme i dijelova u Strmcu

Od cinšpule do cinculatora

Oldtimerski sajam opreme i dijelova u Strmcu

Lijepo sunčano subotnje prijepodne izmamilo je u okoliš Društvenog doma u Strmcu velik broj ljubitelja starina na dva i četiri kotača. Članovi tamošnjeg Oldtimer kluba 14. su travnja pogodili "u sridu" i sebi i svojim gostima priredili atraktivan auto - moto program.

Brojnim se posjetiteljima ukazala prilika za razgledanje zglancanih ljubimaca, ali i za kupoprodaju dijelova i opreme za motore i aute koji nikad ne stare.

Našlo se tu fergazera, karburatora, felgi, rezervoara, getriba, ventila, cinšpula, cinculatora i obleke svih veličina i dezena, od očala do čižmi.

Kako se i koliko trgovalo neka ostane tajna onih koji su u trgovini na svoje zadovoljstvo sudjelovali.

Stjepan Stanić

 

Samoborski gljivarski entuzijasti organizirali se u prvu samoborsku gljivarsku udrugu

Oldtimerski sajam opreme i dijelova u Strmcu

Arhiva 2007

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002