13.11.2014.

Stari autobusni kolodvor promijenio vlasnika

Opet parkiralište? Pitajte Todorića!

Stari autobusni kolodvor promijenio vlasnika

Već se danima u centru Samobora, pogotovo u jutarnjim satima, stvaraju velike prometne gužve, veće nego prije. Razlog tome je potraga za parkirališnim mjestima u Šmidhenovoj i Gajevoj, svih onih koji su uobičajili automobile ostavljati na starom autobusnom kolodvoru.

Kao što je većini građana poznato, stari je autobusni kolodvor prije desetak godina kupilo poduzeće Žeza. Prema tadašnjim tumačenjima bivšeg gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca, Grad Samobor, zbog nekih protokolarnih i prilično neuvjerljivih razloga, nije kupio ovu izuzetno vrijednu nekretnu i ona je otišla, kako se to lijepo kaže, u "privatne ruke".

Kolodvor je dugo vremena životario bez neke suvisle svrhe, da bi se posljednjih godina koristio kao dragocjeni parkirališni prostor.

No, svako bi se malo Samoborom pronio glas o mogućim nakanama privatnog investitora u osmišljavanju tog prostora, a posljednje, koje je "važilo" do prije par dana, bilo je: autobusni je kolodvor prodan velikoj trgovačkoj kompaniji Billa i Samobor je u samom centru trebao dobiti novi, veliki, lepi, a kaj drugo, nek – dućan.

Čak su i do "odgovornih" u Gradu Samoboru dolazile takve, prilično konkretne najave, da bi se prije dan – dva dogodio preokret: stari je autobusni kolodvor kupio drugi, navodno najveći samoborski trgovački lanac – Konzum!

Nova, pripovetka "z birtije" ili "z ceste"?

Ovaj put ne.

Konzum je uredno, od prije par dana, u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik i Samobor sada čekaju lepi cajti u suradnji s "najjačim regionalnim igračem" – Agrokorom.

No, po svemu sudeći, priča bi mogla imati interesantan nastavak.

Prema tumačenju dobro upućenih, Konzum je u igru ušao čim je čuo za moguću akviziciju Bille. Navodno je odmah ponudio više, kupio kolodvor i riješio se moguće opasne konkurencije.

No, Konzum je na granici (ili već daleko preko nje) trgovačkog monopola u Republici Hrvatskoj, i više na ovom području (a možda i šire) ne može otvarati nove trgovine.

Što to znači?

Znači da Konzum, barem za sada, nema neke trgovačke nakane s prostorom kolodvora. Kupio jest, a što će biti – vidjet ćemo.

U Komunalcu su reagirali odmah i Upravi Konzuma ponudili isti aranžman koji su imali sa Žezom: korištenje prostora kolodvora za javno parkiralište.

Čeka se odgovor.

Robert Škiljan

 

Stari autobusni kolodvor promijenio vlasnika

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002