03.11.2014.

Svećenici Žumberačkog vikarijata s kardinalom na svečanosti u Kalju

U goste im stigao i nadbiskup Josip Bozanić

Svećenici Žumberačkog vikarijata s kardinalom na svečanosti u Kalju

U nedjelju, 2. studenoga, staru žumberačku rimokatoličku župu sv. Mihaela Arkanđela u Kalju posjetio je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić. Povod za dolazak kardinala u Žumberak bio je blagoslov novopodignutog spomenika žrtvama kaljske župe koji su stradali tijekom Drugog svjetskog rata. U pratnji uzoritog kardinala u župu Kalje pristigli su arhiđakon mons. Josip Baloban, jaskanski dekan preč. Stjepan Rožanković, mons. Lovro Cindori, kao i drugi ugledni svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

Velikoj svečanosti u Kalju prisustvovali su i svećenici Žumberačkog vikarijata, na čelu s vikarom Milanom Vranešićem. Nakon svečane sv. Mise, u prisutnosti više stotina vjernika, novi spomenik žrtvama kaljske župe koji je podignut na mjesnom groblju blagoslovio je uzoriti kardinal Bozanić. Po završetku svečanosti za sve prisutne domaćini su priredili zajednički objed u župnom dvoru i crkvenom dvorištu.

Pozdravljajući prisutne svećenike i goste, domaći župnik mons. Juraj Jerneić zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli podizanju spomenika i očuvanju uspomene na žrtve ove župe. Okupljenima se obratio i vikar Vranešić, naglasivši kako se svećenstvo Žumberačkog vikarijata posebno raduje dolasku svog metropolita, uzoritog kardinala Josipa, kojeg je vikar pred prisutnim svećenstvom pozvao da što skorije posjeti sjedište vikarijata u Stojdragi.

Na kraju susreta kardinal Bozanić izrazio je zahvalnost domaćem župniku Jurju Jerneiću, bez čijeg zalaganja zasigurno ne bi bilo ostvareno ovo Bogu ugodno djelo podizanja spomen obilježja za žrtve rata. Obraćajući se prisutnom grkokatoličkom svećenstvu kardinal je izrazio podršku mladim svećenicima, ističući kako "trebaju ustrajati u svom pastoralnom djelovanju".

Upoznat s realnim stanjem na području Žumberačkog vikarijata, kardinal je istaknuo kako se biritualizam svećenicima latinskog obreda na području Zagrebačke nadbiskupije može dati "isključivo iz pastoralnih, a ne nekih drugih razloga". Svećenici Žumberačkog vikarijata ispravno razumijevajući ono što je kardinal izrekao i snažno podržavajući takav stav, zahvalili su uzoritom kardinalu što se na ovaj način zauzima za dostojanstvo grkokatoličkog svećenstva.

S.S.

 

Svećenici Žumberačkog vikarijata s kardinalom na svečanosti u Kalju

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002