17.10.2014.

Svečana proslava Dana grada Samobora

Samobor prirastao srcu - svima

Nakon brojnih događanja u tjednu u kojem Grad Samobor slavi svoj dan, koji se tradicionalno obilježava treće subote u listopadu, a ove godine je to 18. listopada, svečani dio započeo je već u petak, 17. listopada, u jutarnjim satima u Parku domovinske zahvalnosti. Ispred spomenika poginulim braniteljima Samobora i Svete Nedelje vijence i svijeće najprije su položili gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, u pratnji svojih zamjenika Sanje Horvat Iveković i Željka Stanca te načelnika Policijske postaje Samobor Renata Kosa i predstavnika Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Franje Horvata. Ovom prigodom vijence su položile i delegacije prijateljskih gradova - talijanskog Parabiaga, makedonskog Velesa, njemačkog Wirgesa i hvarskoga Staroga Grada, a zatim i obitelji i rodbina poginulih, kao i predstavnici ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Riječi zahvale, uz prigodno obraćanje prisutnima, uputili su Franjo Horvat i gradonačelnik Beljak, podsjetivši nas na vrijednosti i zasluge koje su građanima Samobora na čuvanje ostavili poginuli branitelji. Molitvu na kraju izrekao je samoborski kapelan Josip Čulig.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Prvi dio svečanosti upriličen je u Maloj dvorani Hrvatskog doma, na kojoj su našim sugrađanima uručene Plakete grada Samobora. Za svoj doprinos Gradu, za višegodišnji uspješan rad, djelovanje i udio u prepoznatljivosti koja ga krasi, plakete su iz ruku gradonačelnika Beljaka i predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Branimira Šiljka primili Nord Produkt d.o.o., Vesna Lokner Kralj, Ivan Knezović, Lovro Merčep, Gizela Ulle Kovačić, Josip Šuflaj, HPD Jeka, vlč. Mario Pavić, Slavica Bišćan, Viktorija Oslaković, Silvana Krajačić i Vesna Faullend Heferer. Na svemu su im zahvalili gradonačelnik Beljak i predsjednik GV-a Šiljak, koji su se na prigodnom domjenku zadržali u razgovoru s nagrađenim sugrađanima. Glazbeni dio pripao je jednima od nagrađenih – HPD-u Jeka, koja je nazočne počastila pjesamama o Samoboru.

Središnji dio svečane sjednice Gradskog vijeća održan je u Galeriji Prica. Gradonačelnik Beljak s velikim veseljem i zadovoljstvom obavio je dužnost domaćina i dočekao svoje goste i uzvanike, kojih je zaista bilo mnogo: uz već navedene delegacije iz prijateljskih gradova, župana Kožića, predstavnike Zagrebačke županije i susjednih nam općina i gradova, poseban pozdrav i zahvalu u svom pozdravnom govoru uputio je predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, koji nam je već šesnaest puta ukazao čast svojim dolaskom u Samobor. Zahvalio je i svim svojim suradnicima, sugrađanima i gradskim tvrtkama, koji rade na dobrobit Samobora i za boljitak njegovih stanovnika. S posebnim ponosom ukratko je pobrojao što se sve u Samoboru napravilo, što se radi i planira u budućnosti, a sve zahvaljujući marnom radu gradske uprave, kao i dobroj i stabilnoj suradnji gradske koalicije HSS-a i SDP-a. Prije njega i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak izrazio je zadovoljstvo ozračjem u kojem se donose najvažnije odluke za Grad te zahvalio svojim suradnicima, sa željom da tako bude i ubuduće.

Župan Kožić istaknuo je dobru suradnju s našim gradskim čelnicima, koji itekako doprinose ne samo svojem gradu, već i županiji, u kojoj je Samobor već niz godina najpoželjniji grad za život i rad.

Završno obraćanje nazočnima pripalo je, naravno, predsjedniku Josipoviću. O tome zašto često voli doći u Samobor i nastoji što više vremena odvojiti za posjet našem gradu pojasnio je kroz niz primjera, koji su sasvim sigurno bili i pohvale i ugoda za uši svim Samobokama i Samoborcima. Iz njegovog kratkog izlaganja, nakon čega je uputio i čestitke nagrađenima i gradonačelniku, posve je jasno kako je i njemu Samobor prirastao srcu i smatra ga gradom u kojem je zaista lijepo živjeti. Predsjednik Josipović posebno je pohvalio način i mjeru kojom se grad razvija, koliko pažnje se posvećuje održivom razvoju, brizi za kulturu, tradiciju, okoliš, ali i poduzetništvu i obrtništvu, koji se nesmetano u takvom okružju šire i napreduju.

Dodjela Nagrada Grada Samobora i Nagrada za životno djelo

Uz kratak film o svakome od dobitnika, svečano su iz ruku gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora našim zaslužnim sugrađanima uručene ovogodišnje nagrade Grada Samobora i nagrade za životno djelo. Nagrade Grada Samobora primili su Matija Lastovčić i David Martić, Krometal d.o.o., Ivančica Pogrmilović, Vladimir Burić i, posthumno, Damir Fabek. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Mirku Beranu i, posthumno, Željku Žarku. U ime svih nagrađenih zahvalila je Ivančica Pogrmilović, koja je s pravom poželjela da se u najskorije vrijeme sljedeća svečanost održi u novoj dvorani, koja nasušno nedostaje Samoboru ne samo za potrebe brojnih gradskih kulturno-umjetničkih društava, već i za ovakve prigode.

Svoj "dio posla" savršeno je odradila Jana Pogrmilović, koja je, prije minute šutnje za preminule, otpjevala hrvatsku himnu, a nakon nje i stariji postav Folklornog ansambla Mladost izvevši tradicionalne pjesme i plesove zaprešićkog kraja te, na kraju, Samoborsku svadbu. Zvukove budućnosti i modernog Samobora proizveo je samoborski Kvartet udaraljkaša s Eine Kleine Tishmusik.

U iščekivanju večernjeg koncerta SUDAR Percussiona & Mateja Meštrovića, lijepo druženje uzvanika i domaćina, uz razmjenu prigodnih poklona, a predsjednika Josipovića razveselili su i predstavnici Parabiaga s parom talijanskih cipela napravljenih po mjeri, nastavilo se na našem samoborskom placu najprije uz kremšnite i kavu, a zatim i uz ručak u Samoborskoj kleti.

M.K.

 

Svečana proslava Dana grada Samobora

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002