07.02.2014.

Organizatori Samoborske salamijade kod Milana Bandića

I Grad Zagreb pokrovitelj Salamijade!

Organizatori Samoborske salamijade kod Milana Bandića

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 6. je veljače, u palači Dverce, primio predstavnike Udruge Zlatna Šajba, organizatora Samoborske salamijade - predsjednika Dubravka Viduča i Dragutina Kušića. Gosti su gradonačelniku predstavili tijek priprema pa se tako gradonačelnik Bandić upoznao i s detaljima organizacije, a jedna od novina je i da će 27. Samoborska salamijada, umjesto na Trgu kralja Tomislava, biti održana 12. travnja u novoj sportskoj dvorani u Hebrangovoj ulici.

Milan Bandić pokazao je, kao i obično, iznimno zanimanje za Samoborsku salamijadu, budući da se već godinama na njoj natječe kao proizvođač salama, ali je i rado viđen gost.

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč podsjetio je zagrebačkog gradonačelnika da je "Samoborska salama postala prva robna marka Grada Samobora, a Salamijada jedna od najznačajnijih turističko-gastronomskih priredbi te se profilirala i kao međunarodni događaj, što potvrđuje i velik broj gostiju i natjecatelja iz inozemstva".

Milan Badić prihvatio je pokroviteljstvo Grada Zagreba nad manifestacijom jer, kako je objasnio, "to je tradicija koju treba podržati te je iz godine u godinu podizati na sve višu razinu".

I.H.

 
07.02.2014.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Suglasnost Komunalcu za zaduživanje od 6 milijuna kuna

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Izuzetno ekspeditivni bili su samoborski gradski vijećnici na sjednici održanoj 6. veljače, kada su svih trinaest točaka dnevnog reda završili u svega dva sata. Čak niti Aktualni sat nije trajao duže od petnaestak minuta.

O novom sastavu Savjeta mladih glasovalo se tajno, no bilo je svega 9 kandidata, koliko ih se i biralo, pa su u tom tijelu sada Filip Agnić, Romina Galović, Ivica Bašić, Tomislav Slavina, Matijas Bišćan, Irena Matković, Petra Babojelić, Patricija Keserić i Borna Glückselig, a predložili su ih Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Forum mladih SDP-a – GO Samobor, HSS – GO Samobor, Klub učenika i studenata Grada Samobora i Športski plesni klub Samobor.

Zbog promjene predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora u prosincu 2013. godine, Gradsko vijeće promijenilo je i Odluku o osnivanju i imenovanju Zapovjedništva civilne zaštite Grada Samobora. Tako je novi predsjednik VZGS Željko Koščica po funkciji postao načelnikom Zapovjedništva CZGS, a Zapovjedništvo je prošireno i za tri nova člana. To su na funkciji operativca Krunoslav Znika iz Upravnog odjela za gospodarstvo, na funkciji pomoćnika za premještanje Ivica Karoglan iz Komunalca i na funkciji pomoćnika za zbrinjavanje Ivan Matijaščić iz Gradskog društva Crvenog križa. Također su tri člana premještena na nove funkcije: Ivica Cvetković za pomoćnika za zbrinjavanje, Vladimir Novak za pomoćnika za uzbunjivanje i Vatroslav Markušić za člana.

Gradsko vijeće dalo je i suglasnost Komunalcu za zaduživanje na nešto više od 6 milijuna kuna, putem financijskog leasinga, na vrijeme od 7 godina. Vijećnici HDZ-a bili su suzdržani kod donošenja ove odluke, uz obrazloženje da se u ovim vremenima protive svakom dodatnom zaduživanju Grada. Međutim, pojasnio je zamjenik gradonačelnika željko Stanec, ne radi se ni o kakvom luksuzu, već o radnim strojevima uz pomoć kojih će Komunalac stvarati novu vrijednost te podsjetio da je Grad lani preuzeo 200 km novih cesta koje traže veći standard održavanja, koji će pružiti ti novi strojevi. Također, rekao je Stanec, ne zadužuje se Grad, već će Komunalac od poslova koje će obavljati tim strojevima mjesečno za leasing plaćati 73.000 kuna. Kao primjer, zamjenik gradonačelnika naveo je podatak da je Komunalac do sada samo za vanjsku uslugu iscrtavanja horizontalne signalizacije plaćao godišnje 100.000 kuna, a cijena tog stroja je oko 120.000 kuna, pa će se već u prvoj godini isplatiti. Slično je i s ostalim strojevima, koji će omogućiti radnicima Komunalca da iz svojih prihoda zarade svoje plaće, istaknuo je Stanec. Tako će, uz odobrenje Grada, Komunalac na leasing nabaviti vibrovaljak, stroj za ugradnju asfalta, dvije kombinirke, stroj za horizontalno obilježavanje cesta, termo kontejner za asfalt, dvije kranske kosilice i jednu pilu za rezanje granja, kamion za zimsku službu i višenamjensku nadogradnju za Unimog čistilicu.

Gradski vijećnici prihvatili su i potpisivanje ugovora o sufinanciranju srednjoškolskih i studentskih pokaza za ovu godinu. Srednjoškolske pokaze će Grad sufinancirati s ukupnim iznosom od 900.000 kuna, a studentske s 850.000. Kao i nekoliko puta ranije, bilo je primjedbi na to da učenici i njihovi roditelji na povrat novca, koji inače podmiruje MZOS putem Zagrebačke županije i Grada Zagreba, moraju čekati mjesecima, no na taj dio Grad Samobor ne može utjecati.

Kod donošenja izmjena i dopuna programa održavanja komunalne infrastrukture, vijećnik Marinko Džepina predložio je da ubuduće Komunalac obavijesti o odvozu glomaznog komunalnog otpada u pojedinim četvrtima ili mjesnim odborima građanima šalje uz dostavu računa.

A zbog osnivanja trgovačkog društva Odvodnja Samobor, Gradsko vijeće je na prijedlog gradonačelnika nadopunilo i sastav Stožera za zaštitu i spašavanje direktorom tog društva, Krešimirom Jelićem, pa sada Stožer broji ukupno 18 članova.

Na sjednici je vijećnicima predstavljena nova pročelnica Gradske službe Ana Vlah, koja je na taj posao izabrana na natječaju nakon odlaska u mirovinu dugogodišnjeg tajnika Grada Samobora Dragutina Kušića.

Aktualni sat

Odgovarajući na upit vijećnice Zvjezdane Sečen, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić, rekao je da će ove godine biti obnovljeno dječje igralište na Trgu Matice hrvatske u Samoboru te izgrađena igrališta u Bregani, Cerju, Gradni, Maloj Rakovici, Grdanjcima i Rudama u vrijednosti 200.000 kuna.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je vijećniku Borisu Makarunu da će započeti nogostupi u Sv. Martinu pod Okićem biti asfaltirani ove godine te obećao da će hitno biti postavljen poklopac na šahtu u Falaščaku, koji predstavlja opasnost za prolaznike.

Na upit vijećnice Anice Vraneković o nastavku financiranja igrališta NK Rakov Potok, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec podsjetio je da je tamo za otkup zemljišta Grad dao 460.000 kuna te dvije godine po 100.000 kuna za uređenje igrališta.

D.K.

 

Organizatori Samoborske salamijade kod Milana Bandića

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002