08.05.2014.

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

12,5 milijuna eura za sanaciju Trebeža

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Sanacija bivšeg samoborskog odlagališta otpada Trebeža bit će završena do kraja 2015. godine, najavio je na konferenciji za novinare u utorak, 7. svibnja, gradonačelnik Krešo Beljak. Ugovor vrijedan 12,5 milijuna eura potpisan je danas, a sanacija će s 85% biti financirana sredstvima EU, a 15% iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša.

Pripreme za ovaj projekt trajale su dugo, no sada se zna da će do kraja ove godine biti ugovorena i završena projektna dokumentacija, a radovi bi započeli 1. ožujka sljedeće godine. Sanacija će se obaviti tako da će se s bivšeg odlagališta izvaditi sav otpad, postaviti betonsko – glinena membrana, a balirani otpad vratit će se na takvu podlogu i potom prekriti zemljom. Na taj će način taj teren biti ponovno koristan i upotrebljiv, a istovremeno neškodljiv za okoliš i ljude.

Osim ovoga, u Gradu je u tijeku priprema za još nekoliko projekata koji sasvim izvjesno računaju sa sredstvima EU u milijunskim iznosima, od doma za mlade i zgrade Javne vatrogasne postrojbe na prostoru bivše vojarne, do aneksa OŠ Samobor i sportske dvorane uz nju. U Gradu se radi i na pripremi još nekih projekata s kojima se Samobor želi natjecati za EU sredstva, najavio je gradonačelnik Beljak.

Gradonačelnik Beljak zadovoljan je punjenjem ovogodišnjeg proračuna, koje je na prošlogodišnjoj razini, dok se istovremeno uspjelo smanjiti rashode, pa je najavio da će na sjednici Gradskog vijeća 22. svibnja biti predložen rebalans ovogodišnjeg proračuna, kojim će ukupni prihodi od 187 milijuna i 800 tisuća kuna biti povećani na otprilike 194 milijuna kuna. Osim toga, ovogodišnji komunalni i građevinski radovi, koji bi uskoro trebali biti u punom jeku, bit će veći od prošlogodišnjih.

Kako se do sada ekonomska kriza na razini države nije bitno odrazila i na financije u Gradu Samoboru, gradonačelnik Beljak nada se da će tako ostati i ubuduće te da će do kraja biti ostvareni ambiciozni planovi Grada.

Na isti način je Krešo Beljak uvjeren da se loša politička situacija na nivou države neće odraziti na političke odnose u Gradu Samoboru, budući da su odnosi unutar vladajuće koalicije u Gradu stabilniji nego ikad i jedina im je briga da zajednički što uspješnije rješavaju probleme koji tište građane, što im je do sada uspijevalo, a siguran je da će tako i ostati.

Uz asfaltiranje prometnica prema ovogodišnjem programu, što je već započelo, gradonačelnik je najavio i bolju brigu o popravku i održavanju ulica u samom Samoboru, koje je obišao zajedno sa svojim zamjenikom Željkom Stancem. U Samoboru je stanje nekih prometnica već kritično pa će uskoro slijediti sanacija Rendićeve, Zjalićeve i još nekih prometnica, rekao je Beljak.

Osim toga, ove će se godine rekonstruirati i urediti i prostor uz natkrivenu samoborsku tržnicu, a dio kioska bit će premješten.

Na dan prije održanom sastanku s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i gradonačelnikom Svete Nedelje Dragom Prahinom, razgovaralo se o većoj suradnji ovih gradova na zajedničkom zbrinjavanju otpada, budući da bi rješenje koje sada predlaže Zagrebačka županija za zbrinjavanje otpada u Ivanić-Gradu značilo za Samobor i Svetu Nedelju bitno povećanje troškova od 100 i više posto, zbog udaljenog prijevoza.

Razgovaralo se i o tome da bi se ostalo u sadašnjem sustavu vodoopskrbe i odvodnje, koji je većim dijelom izgrađen, za razliku od sustava koji bi se oformio na nivou županije, gdje u velikom dijelu takav sustav i ne postoji, pa bi vjerojatno trebalo zajednički prvo financirati one nerazvijene.

Osim toga, optimistična je vijest da je gradonačelnik Bandić obećao da će po hitnom postupku biti u sustav povezan i Žumberački vodovod, koji je izgrađen prije 5 godina, a nitko ga nije preuzeo, dok Samoboru to zakon nije omogućavao. To će garantirati kvalitetnu opskrbu vodom i tom području.

Na sastanku je bilo riječi i o problemima s granicom između Samobora i Zagreba, na području Pavučnjaka. Stanovnici s druge strane Karlovačke ceste imaju razne životne probleme, od dokumenata nadalje, pa je izgledno da i o tome uskoro bude postignut kompromis.

Grad Samobor nabavio je za gradske vijećnike tablete i osigurao im potrebnu obuku za njihovo korištenje, pa će to olakšati rad vijećnicima i ubrzati njihovu komunikaciju s upravom. Osim toga, najavio je gradonačelnik Beljak, u tijeku je modernizacija rada gradske uprave, koja bi trebala kroz godinu ili godinu i pol omogućiti i svim Samoborcima da budu u tijeku sa svime što se tamo radi i da logiranjem na web stranice Grada mogu pratiti tijek rješavanja pojedinih problema ili konkretnih predmeta.

D.K.

 

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002