19.03.2014.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Uskladit će se nazivi ulica

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Nakon gotovo tri mjeseca, 18. ožujka održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje te je jednoglasno odlučeno da će biti uspostavljeno prijateljstvo i suradnja s Gradom Slatinom. Njihovi predstavnici bit će pozvani, zajedno s prijateljskim Gradom Bakrom, za Dan grada, kada će biti potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji. Međutim, ne zna se još uvijek hoće li do tog dana biti od nadležnih potvrđen prijedlog novog grba i zastave Grada Svete Nedelje, jer je procedura još u tijeku.

Jednoglasno su svetonedeljski vijećnici prihvatili i izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture, kao i Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Gradu Svetoj Nedelji u 2013. godini, uz konstataciju da je sve uglavnom izvršeno prema planu.

U skladu s koalicijskim i stranačkim dogovorom, ostavku na mjesto potpredsjednice Gradskog vijeća dala je Vesna Filipović, a za novog potpredsjednika izabran je Josip Jakopač (HDZ).

Svetonedeljski vijećnici bili su jednoglasni i kod donošenja Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, pa će u 2014. godini svaka stranka dobiti po 9.000 kuna za svakog vijećnika kojega je imala u trenutku konstituiranja vijeća. Ukupno je u gradskom proračunu za tu namjenu ove godine izdvojeno 154.800 kuna.

Kako bi se potencijalnim investitorima omogućio razvoj i povećanje kapaciteta kroz daljnju gradnju, Gradsko vijeće donijelo je odluku o nekim, takozvanim "točkastim" izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Svete Nedelje. Također, donesena je i Odluka o izradi III. ciljanih izmjena i dopuna UPU dijelova naselja Strmec, Orešje, Bestovje i Novaki, radi potrebe za adekvatnim i sigurnim prometnim povezivanjem naselja Bestovje s gornjim dijelom naselja Novaki, u kojem je smještena osnovna škola. Kroz izgradnju nogostupa uz ulicu Dugi put djeci će se osigurati siguran put do škole.

Imenovano je i nekoliko novih ulica u naseljima Novaki, Svetonedeljski Breg i Bestovje, dok je prijedlog za preimenovanje nekih ulica skinut s dnevnog reda. Na primjedbe vijećnika da nije vrijeme za preimenovanje ulica, što izaziva dodatne troškove za izradu novih dokumenata, kako građanima, tako i tvrtkama, gradonačelnik Drago Prahin rekao je da je zatražio od svih predsjednika mjesnih odbora da mu dostave popis svih ulica, kako bi se na tom polju napravilo reda i kako ne bi bilo ponavljanja istih naziva u različitim mjestima ili kako neke duge ulice ne bi imale različite nazive te će se to uskladiti za cijelo područje Grada.

Prilično rasprave izazvala je informacija gradonačelnika o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Slavuj u Strmcu, Katarine Mlinar Gjopar. Ona je smijenjena, rekao je gradonačelnik Prahin, zbog neispunjavanja uvjeta o fiskalnoj odgovornosti, a ponudit će joj se sklapanje ugovora o radu za drugo raspoloživo radno mjesto, adekvatno njenoj stručnoj spremi. Za vršiteljicu dužnosti ravnateljice imenovana je 4. ožujka Gordana Stupanc, a za radno mjesto ravnateljice bit će raspisan natječaj. Na primjedbe vijećnice SDP-a Romane Semenić da su oni već godinama upozoravali na netransparentno financijsko poslovanje i tražili izvješća o financijskom poslovanju tog vrtića, gradonačelnik Drago Prahin je podsjetio da je u to vrijeme za nadzor poslovanja vrtića bilo nadležno Gradsko vijeće, pa su oni, da su htjeli, ravnateljicu mogli i ranije smijeniti, a gradonačelnik je, zajedno s Upravnim vijećem vrtića, tu odgovornost preuzeo prema zakonskim odredbama tek 1. svibnja prošle godine.

U odgovorima na pitanja vijećnika na Aktualnom satu je gradonačelnik rekao da su radovi na novoj sportskoj dvorani pred završetkom. Radi se sada fasada i nabavlja oprema, a dvorana bi trebala biti završena u srpnju. Također, rekao je da kasni izrada Strategije razvoja Grada, jer se čeka s izradom prostornog plana, što ovisi od viših instanci na razini županije.

Dogradonačelnik Damir Halužan pohvalio se uspjehom Tima za natječaje (ne samo one za EU fondove), koji je u vrlo kratkom roku uspio prikupiti dokumentaciju, pa će sva nogometna igrališta dobiti sunčane kolektore s bojlerima od 500 litara, ukupne vrijednosti oko 500.000 kuna i ubuduće će imati puno manje izdatke za toplu vodu.

Vijećnicu Romanu Semenić zasmetalo je što dogradonačelnik Damir Halužan objavljuje na svojoj privatnoj Facebook stranici službene informacije Grada te je tražila da takve informacije objavljuje Ured gradonačelnika i njegova glasnogovornica na službenim web stranicama Grada. Također, zatražila je da joj se u pisanom obliku dostavi popis svih ugovora bagatelne nabave Grada.

Gradonačelnik Drago Prahin rekao je da je u tijeku natječaj za direktora komunalnog poduzeća, jer tu funkciju sada privremeno obavlja Ivica Abramović, a primarni cilj tog poduzeća bit će da iz Samobora prebaci bazu podataka o grobljima i počne od 1. srpnja ove godine obavljati taj posao.

Gradonačelnik Prahin podsjetio je i da će Grad Sveta Nedelja putem natječaja sufinancirati obnovu čak 50 fasada s po 70.000 kuna te da je za tu vrstu poticanja energetske učinkovitosti izdvojeno ukupno 3,5 milijuna kuna. Nažalost, iako je trebalo biti ranije, zamjena azbestnog krova na OŠ Kerestinec planirana je za sljedeću godinu.

Na sjednici je također objavljeno da je za novog predsjednika Gradske organizacije HNS-a u Svetoj Nedelji izabran gradski vijećnik Ivica Vojvodić, na čemu su mu kolege čestitali.

D.K.

 

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002