18.04.2014.

12. eko-akcija projekta "Uljepšajmo svoj zavičaj – Više cvijeća manje smeća" Ekološkog društva Žumberak

Nema više "ni trunke" metalnog otpada

12. eko-akcija projekta

Ovogodišnja eko-akcija izvedena je u subotu, 5. travnja 2014. na području Prekrižja u Općini Krašić, uz suradnju načelnika Općine Krašić Josipa Petkovića Fajnika, i uz iščekivanje da će Zagrebačka županija, kao i svake godine od 2003., raspisati natječaj za okolišne projekte.

U pripremama za provedbu eko-akcije višekratno smo obišli područja s divljim odlagalištima otpada od Treščerovca uz Kupu, nekoliko odlagališta na području Krašića i Brezarića, do Begovog Brda, te se konačno odlučili za saniranje tri odlagališta otpada na području Donjeg i Gornjeg Prekrižja, grobljanskog otpada odbačenog u širi okoliš oko groblja, tri odlagališta kod Begovog Brda i dva odlagališta uz cestu kod Bukovice Prekriške. Ukupno smo uklonili oko 60 m3 otpada. Dio tog otpada, preko 10 m3, bio je otpad nastao lomom drveća u poznatom nevremenu, a kojeg su nesavjesni pojedinci odbacili na divlja odlagališta ostalog otpada te ga je prvo trebalo ukloniti kako bi se mogao prikupljati u vreće ostali sitni otpad, odnosno ručno uklanjati ostali krupni otpad.

Za razliku od prvih godina provođenja ovih akcija, sada na divljim odlagalištima više nema "niti trunke" metalnog otpada, jer su ga tijekom niza godina prikupili mali skupljači, pretežno Romi. Budući da su iz prirode i okoliša uglavnom pokupili sav metalni otpad, uključivši, prije svega olupine automobila, ali i svu tzv. "bijelu tehniku", osobito su zahvalni za preciznu informaciju o lokaciji odbačene automobilske olupine. Bez odlaganja će je izvući i odvesti. Opremljeni su traktorima s vitlima i nije im problem izvući olupinu iz provalije duboke 70 i više metara. Stoga zanesenjacima i volonterima, koji uklanjaju otpad iz zaštićene prirode našeg žumberačkog ili medvedničkog parka prirode (PP), zvuči kao ironija kada javne ustanove koje upravljaju tim parkovima prirode objavljuju kako će "čistiti", tj. ukloniti olupinu fiće davno odbačenog u prirodu. Dakako, sasvim je drugačija situacija bila tijekom 2003. pa do 2006., kada nije bilo otkupa automobilskih olupina te ih je uz velik trošak trebalo zbrinjavati kao i ostali otpad.

Nakon više od mjesec dana suhog i toplog vremena, koje je potaknulo ranu vegetaciju, provedbu eko-akcije otežala je kišica koja je počela padati baš ujutro na dan eko-akcije. Neki su volonteri odustali, ali u Donjem Prekrižju, kod vatrogasnog doma, okupilo se 70 volontera pristiglih u dva auta i s velikim autobusom iz Zagreba, te volonteri iz Siska u tri auta. U akciji je sudjelovao i načelnik Općine Krašić, g. Petković. Veliku pomoć pružio je Božo Radečić, koji ima kuću u Begovom Brdu, s velikim kamionom kojim je u Donje Prekrižje dovožen prikupljeni otpad iz Begovog Brda, s groblja te iz Bukovice Prekriške. Pomogla je kao volonterka u Begovom Brdu Zorica Palaić, a marljivošću na utovaru i istovaru prikupljenog otpada istaknuo se Zdravko Beg. Veliku pomoć u pripremama pružio je i ove godine Nikola Povrženić sa suprugom. Kvalitetnu prehranu za volontere donirao je Milivoj Medven, vlasnik prosperitetne mesne industrije MM iz G. Prekrižja. IV-KO bus iz Križevaca pružio je uz povoljnu cijenu autobusni prijevoz volontera, članova ED Žumberak iz redova planinara i ljubitelja Žumberka iz zagrebačkih društava HPD Vihor, HPD Kapela te HPD Sisak. Bilo je i članova HPD Matica i Ina Naftaplin iz Zagreba. Svim sudionicima eko-akcije hvala na njihovoj ekološkoj osviještenosti i sudjelovanju!

Dodajmo da je Ekološko društvo Žumberak još 2004. i 2005. u eko-akcijama saniralo dva divlja odlagališta otpada na relaciji kolskog puta od Kostanjevca, ribogojilišta Deško, pa prema Begovom Brdu, a na području Općine Žumberak. Od svih sela župe sv. Mihaela i sv. Ane, G. Prekrižje, jedino je selo Begovo Brdo bilo u sklopu Vojne granice (krajine) i to u XI. Oštrčkoj kumpaniji Slunjske pukovnije. Prema Cjelovitoj topografiji karlovačke vojne krajine, Juliusa Frasa, objavljenoj 1835. (prijevod 1988.), selo Begovo Brdo je 1830. imalo 4 kuće i 58 rimokatoličkih žitelja. Pretpostavljam da je ova statistika obuhvatila i zaseok Koliće, kojeg još zovu i Malo Begovo Brdo. Dodajmo tome da i mnogi stanovnici Gornjeg i Donjeg Prekrižja, kao i Bukovice, smatraju da su uskočkog podrijetla.

Ekološko društvo Žumberak poziva Žumberčanke i Žumberčane da se u subotu, 26. travnja, pridruže nacionalnoj akciji "Zelena čistka" te da sudjeluju u čišćenju i uređenju okoliša. Na području Žumberka koje pripada Gradu Samoboru (MO Žumberak), sav prikupljeni otpad iz prirode i uredno odložen na mjestima predviđenim za odvoz, bit će zbrinut.

Također, i Grad Ozalj inicijativom gradonačelnice Gordane Lipšinić, a u okviru obilježavanja Dana grada, 26. travnja, organizira čišćenje divljih odlagališta otpada u selu Požun, koje je preko Kupe, nasuprot Starom gradu Ozlju te u selu Grdun (u blizini Dobre).

Josip Šintić Zlatko

Ekološko društvo Žumberak

 

12. eko-akcija projekta "Uljepšajmo svoj zavičaj – Više cvijeća manje smeća" Ekološkog društva Žumberak

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002