02.07.2014.

Prijateljski susret kod Kalina u povodu 1. godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Kao i nekad: vidimo se kod Kalina!

Prije godinu dana Republika Hrvatska postala je punopravna članica velike europske obitelji. Nakon dugog procesa prilagodbe, usklađivanja i ispunjavanja brojnih zahtjeva Europske Unije, 1. srpnja 2013. godine slavilo se diljem Hrvatske, a Samoborci su taj dan proslavili i u Bregani, na graničnom prijelazu kod poznate gostionice Kalin, koja se nalazi na samoj "meji" između Hrvatske i Slovenije, i tako i simbolički izbrisali granicu koja ih je tako dugo razdvajala.

Naravno, granica je još uvijek tu, jer Hrvatska još nije u schengenskoj zoni, no mjesto je to koje je oduvijek i spajalo susjede razdvojene tek mostićem i rječicom.

Bio je to povod da se nakon godinu dana, u utorak, 1. srpnja, proslavi i obilježi godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Susret su organizirale lokalne zajednice – Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem, mjesni odbori Bregana, Podvrh i Grdanjci, u suorganizaciji sa samoborskim Komunalcem i Poduzetničkim centrom Samobor, a pokrovitelji susreta bili su Grad Samobor i Občina Brežice.

Na cijelom prostoru od gostionice Kalin sa slovenske strane pa do bivše tvornice Šavrić na hrvatskoj strani brojni posjetitelji i uzvanici mogli su uživati u ponudi na prigodnim štandovima, gdje su se predstavili Pekarna Suban, Društvo vinogradnikov Dolina, Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem, Gostilna Kalin i Terme Čatež, a s hrvatske strane provjereno najbolju kotlovinu za sve pripremala je Udruga vikendaša samoborskog Kožlaka.

Kako se i priliči za ovaj dan, naglasak je bio na slavlju i veselju pa se nakon kratkih obraćanja gradonačelnika Kreše Beljaka i župana Ivana Molana brzo prešlo na zabavni dio i kulturno-umjetnički program, u kojem su nastupili KUD Licitar iz Bregane, KUD Slavček iz Velike Doline, Udruga BEKS Bregana, Krajnski muzikanti, KKK Bregana DIV, Plesno društvo Imani, Tamburaški sastav Od sumraka do zore, SPC Breganja i drugi.

Ipak, gradonačelnik Beljak, koji je bio u pratnji svojih zamjenika i gotovo svih vijećnika, djelatnika gradske uprave te predsjednika Gradskog vijeća Branimira Šiljka i direktora Komunalca Zvonka Marenića, podsjetio je da još uvijek posao nije gotov, jer u ovih prvih godinu dana mnogi naši građani još ne osjećaju sve one pogodnosti i blagodati koji bi nam ulazak u EU trebao omogućiti. I župan Molan je, pozdravivši Samoborce i sve prisutne, izrazio nadu da će doći bolja vremena te da će građani i s jedne i s druge strane granice u skoroj budućnosti živjeti ljepše. Uz župana Molana bili su sa slovenske strane i mag. Andrej Vizjak, zastupnik u Državnom zboru RS, članice i članovi Občinskog sveta Občine Brežice, predstojnici ureda i brojni kandidati na izborima za slovenski Državni zbor, a čast svima je svojim dolaskom ukazao i Vojko Volk, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj.

M.K.

 

Prijateljski susret kod Kalina u povodu 1. godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002