13.04.2014.

U samoborskoj sportskoj dvorani održana 27. Samoborska salamijada

Vrijeme nesklono, ali salame izvrsne!

Veči i ugodniji prostor te novine u kategorizaciji obilježile su 27. izdanje Samoborske salamijade. Krenimo od prostora. Promišljanje kako cijelu manifestaciju učiniti boljom i ugodnijom za posjetitelje rezultiralo je i dolaskom u novu Sportsku dvoranu Samobor, koja je i opremljena za velika događanja. To se pokazalo punim pogotkom, jer se dobilo još više prostora, a i svi nužni popratni sadržaji bili su na jednom mjestu, tako da su pohvale za tu odluku stizale sa svih strana.

Novine u kategorizaciji odnose se na uvođenje natjecateljske kategorije Domaći uzgajivači svinja. Time su organizatori iz Udruge Zlatna šajba željeli istaknuti one koji dokazano imaju vlastiti uzgoj svinja, hraneći ih na prirodan način, u okružju prilagođenom suvremenim ekološkim standardima. Mahom se radi o vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Te novine u kategorizaciji dodatan su pomak u boljem i objektivnijem ocjenjivanju salama, ali u konačnici se pokazalo kako uvijek moraš biti pravi znalac i majstor da bi dobio Veliku zlatnu šajbu. Međunarodna stručna ocjenjivačka komisija, kojom je predsjedao Milinko Perković, zaprimila je i ocijenila 113 uzoraka salama te dodijelila ukupno 46 zlatnih, 65 srebrnih i dvije brončane šajbe.

Prvi pobjednik i dobitnik Velike zlatne šajbe u kategoriji Domaći uzgajivači svinja je Josip Belak, koji je istaknuo dugu tradiciju izrade salame u obitelji, koju su njegovali djedovi i bake, a tih običaja i receptura drži se i on.

- Moram reći da za osvajanje Velike zlatne šajbe morate imati i malo sreće – rekao je slavodobitnik, ističući i kako je ove godine zbog blage zime bila izuzetno nepovoljna situacija sa sušenjem i zrenjem salama.

Nepovoljno vrijeme za izradu salama istaknuo je i Igor Runtas, pobjednik u kategoriji Domaći proizvođači. Iako je u ime tvrtke Igo-Mat već godinama naviknuo primati Velike zlatne šajbe, ove godine razlika je što je to priznanje stiglo baš za njega kao pojedinca. Uz šajbu pripala mu je i nagrada sponzora SBS-a.

U konkurenciji Međunarodnih proizvođača nabolje ocjene dobila je Andrejka Zobarič iz Dobove, a priznanja su dodijeljena i u Posebnoj konkurenciji, u kojoj se nalaze proizvođači iz inozemstva, s drugačijom recepturom za pripremu salame. Ove godine gosti izvan granica Hrvatske došli su iz BiH, Italije, Mađarske, Slovenije i Srbije. Ovogodišnja Salamijada bit će zabilježena i kao prva u kojoj je Hrvatska ravnopravna članica Europske Unije, što će još više u budućnosti olakšati komunikaciju s međunarodnim partnerima i smanjiti zapreke koje su se pojavljivale prethodnih godina.

Ugled i poziciju Salamijade kao samoborskog gastronomskog brenda potvrđuju i brojni uzvanici koji rado dolaze u naš grad na ovu manifestaciju. Tako je i ove godine rado viđen gost bio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je poručio da voli Samoborsku salamu, jer posjeduje kvalitetu i tradiciju. Došli su i ministri Tihomir Jakovina i Mihael Zmajlović, europarlamentarka Sandra Petrović Jakovina, saborski zastupnici Zvonko Milas i Đuro Popijač, članovi skupštine Zagrebačke županije, uglednici iz političkih stranaka, talijanska veleposlanica, poljski generalni konzul, kao i gradonačelnici susjednih prijateljskih gradova - Milan Bandić iz Zagreba, Željko Turk iz Zaprešića, Zvonimir Novosel iz Jastrebarskog i Drago Prahin iz Svete Nedelje. Sve su ih dočekali i na početku u ime organizatora pozdravili predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč te samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

Kako bi sve proteklo u ugodnom ozračju pobrinuo se pjesmom Đani Stipaničev, a dozu humora unio je imitator Denis Bašić. Uz Samoborsku salamu, svi posjetitelji mogli su uživati u gastro ponudi koju su osigurali Hotel Lavica, Restoran Wok Inn, Restoran Kod špilje, Lovačka udruga Žumberačka gora te Bistro Kod Damira iz Staroga Grada na Hvaru i Slovačko kulturno-umjetničko društvo Jednota iz Šida.

Na kraju treba istaknuti da je organizator i ove godine bila Udruga Zlatna šajba, suorganizator Poduzetnički centar Samobor, generalni pokrovitelj Grad Zagreb, pokrovitelji Grad Samobor i Zagrebačka županija, medijski pokrovitelji Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje, a manifestaciju su pripomogli i brojni sponzori.

M.Š.

 

U samoborskoj sportskoj dvorani održana 27. Samoborska salamijada

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002