26.01.2014.

Razdjelnici topline: najčešće zablude, stvarne prednosti

Štedjeti treba znati i htjeti

Razdjelnici topline: najčešće zablude, stvarne prednosti

Svake zime, unatrag nekoliko godina, čitamo i slušamo iskustva stanara - korisnika centralnog grijanja koji su netom prije početka ogrjevne sezone ugradili razdjelnike topline i prešli s obračuna grijanja po kvadraturi na obračun po stvarnoj potrošnji.

Nezadovoljni su uvijek i najglasniji, stoga u medijima prevladavaju negativni komentari stanara koji su nakon ugradnje razdjelnika, umjesto smanjenja troškova za grijanje, dobili jednake ili čak veće mjesečne račune.

S druge strane, podaci o potrošnji grijanja u zgradama koje su uvele sustav razdjelnika topline, mjereno na glavnom mjerilu zgrade, govore o prosječnom smanjenjenju isporučene toplinske energije za 30% u odnosu na sezonu prije ugradnje. Važno je naglasiti da je obračun s razdjelnicima zapravo raspodjela očitane potrošnje s glavnog mjerila zgrade na sve korisnike, proporcionalno udjelu potrošnih impulsa na razdjelnicima. Raspodjeljuje se, dakle, zajednička očitana potrošnja, u prosjeku 30% manja, i ne može biti naplaćeno više nego što je očitano. U tvrtkama koje obavljaju očitanja razdjelnika neovisno od distributera grijanja, tvrda da im nikako ne odgovara povećanje računa korisnika razdjelnika, već upravo suprotno.

U čemu je onda problem i zašto se smanjenje potrošnje grijanja ne odražava na računima nezadovoljnih stanara?

Pravilna regulacija topline je prvi uvjet uštede

Kao i svaki drugi mjerač, razdjelnik će zabilježiti potrošnju, ali je neće sam od sebe smanjiti. Stoga je kod ugradnje razdjelnika uvijek potrebno ugraditi i termostatski ventil, koji korisniku daje mogućnost regulacije grijanja postavljanjem željene temperature prostorije.

Novi korisnici, nenaviknuti na regulaciju termostatskim ventilom, često postavljaju termostat na sve veće i veće vrijednosti, kako bi održavali "zagrijanost" radijatora, čime bespotrebno troše toplinsku energiju. Termostatski ventil će sam "ugasiti" radijator kada se dosegne željena temperatura prostora, odnosno "upaliti" ga kada temperatura prostora padne ispod zadane. Stanarima koji su naviknuli "testirati" grijanje dodirom površine radijatora potrebno je određeno vrijeme privikavanja na samoregulaciju, kao na činjenicu da hladan radijator ne znači da grijanje ne radi.

Novi korisnici često misle da će uštediti ugase li sve radijatore u stanu osim jednog, u pravilu najvećeg. Radijator kojeg koriste, u tom slučaju, mora kontinuirano isporučivati visoku količinu energije kako bi održavao toplinu, jer je ostatak stana pothlađen. Zato se mnogi iznenade računom, "iako je radio samo jedan radijator".

Ušteda zato podrazumijeva promjenu navika, ali i edukaciju o pravilnom korištenju termostatskog ventila.

Smanjenje topline ili smanjenje komfora?

Sustav naplate grijanja po kvadraturi ne motivira korisnike na smanjenje topline u prostoru pa su otvoreni prozori iznad vrućih radijatora čest prizor u zgradama bez razdjelnika.

Uvođenjem razdjelnika stanari imaju mogućnost uštedjeti, ali to nekima podrazumijeva i smanjenje komfora na kojeg su navikli. Preporučena temperatura od 22°C po danu i 16°C po noći nekim korisnicima zvuči prenisko. S druge strane, 1°C više podrazumijeva 6% više potrošnje energije i, posljedično, veće troškove.

Navike poput sušenja rublja na radijatorima, zaklanjanja radijatora namještajem i stalno prozračivanje prostorija dok su radijatori upaljeni (pogotovo u "pušačkim kućanstvima") također mogu imati iznenađujuće visok negativan utjecaj na račun.

Novi korisnici uglavnom trebaju i do nekoliko mjeseci za postizanje omjera komfora i troška koji odgovara njihovim životnim prilikama, potrebama i mogućnostima.

Stanovi u "nepovoljnom položaju" trebaju više energije za zagrijavanje

Što je sa stanarima koji reguliraju potrošnju, održavaju temperaturu na preporučenim razinama, ali i dalje ne uspijevaju smanjiti račun za grijanje? Razlog je gotovo uvijek isti i posljedica je karakteristika stana i/ili zgrade.

Stanovi sjeverne orijentacije, na vrhu zgrade i/ili iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, pogotovo u zgradama s lošom izolacijom i stolarijom, najčešći su primjeri. Takvi stanovi troše više toplinske energije da bi se zagrijali na preporučenih 22°C od stanova u istoj zgradi koji se nalaze u toplinski povoljnijem položaju.

Iskustva poput "susjed je dobio manji račun za veći stan" ili "račun mi je isti, a manje se grijem" gotovo su uvijek posljedica objektivnih karakteristika stambenog prostora, zbog kojih takvi stanovi jednostavno troše više energije od ostalih.

Problem se povezuje s razdjelnicima, jer u prijašnjem načinu obračuna (po kvadraturi), povećana potrošnja tih stanova bila je proporcionalno raspoređena svima u zgradi. Prelaskom na mjerenje izlazi na vidjelo stvarna potrošnja pojedinog stana, čiji vlasnici tada trebaju razmisliti o mogućnostima smanjenja troškova i povećanja komfora zamjenom stolarije ili poboljšanjem izolacije.

Pravilno informiranje budućih korisnika je ključno

Razdjelnike topline u Hrvatskoj koristi oko 20 000 stanara s centralnim grijanjem, a do 31.12.2016., prema novom Zakonu o tržištu toplinske energije (NN 80/2013.), morat će ih ugraditi svi koji nemaju individualno mjerenje i naplatu grijanja. U suprotnom, propisane su kazne do 50.000 kuna za vlasnike stanova.

Razlog uvođenja ove obaveze u Europskoj Uniji je dokazana učinkovitost razdjelnika (u kombinaciji s termostatskim ventilom), na smanjenje prosječne potrošnje energije u stambenim zgradama.

Prosječno smanjenje od 30% na razini zgrade podrazumijeva da je većina stanara ostvarila uštede. U istoj zgradi, međutim, uvijek postoje i stanari kojima su računi isti ili veći. U većini slučajeva, radi se o opisanim "početničkim greškama", na koje je stanarima jednostavno ukazati. S druge strane, povećanje računa nakon uvođenja razdjelnika u pojedinim stanovima može ukazivati na objektivni problem u karakteristikama stana ili zgrade i potrebu za investiranjem u povećanje energetske učinkovitosti.

Pravilno i objektivno informiranje budućih korisnika važna je zadaća isporučitelja opreme, opskrbljivača toplinske energije i medija.

I.H.

 

Razdjelnici topline: najčešće zablude, stvarne prednosti

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002