18.11.2014.

Evgenij Onjegin - prva ovosezonska operna premijera u HNK

Domagoju Dorotiću uvjerljivo najduži pljesak

Evgenij Onjegin - prva ovosezonska operna premijera u HNK

Prva ovosezonska operna premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pripala je djelu Petra Iljiča Čajkovskog Evgenij Onjegin. Predstava je nastala u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, gdje će biti izvedena u prosincu 2014. Predstava je u zagrebačkoj Operi prvi puta izvedena 1897., a novo uprizorenje potpisuju poljski redatelj i kostimograf Michal Znaniecki, dok je scenografski okvir postavio Luigi Scogli. Orkestar je blistao pod dirigentskom palicom maestra Nikše Bareze.

Predstava odiše modernističkim pristupom, posebice u finalu, kada se svi prizori odvijaju u bazenu s vodom koji je postavljen na pozornici. Iako je redatelj na kraju za taj svoj odabir iz publike dobio i pokoji "buuuuu", nama se ta scena, kao i koreografija, učinila zanimljivom, jer je zajedno sa zanimljivim svjetlom Bogumila Palewicza bila upečatljiva i izražajna.

Iako je djelo naslovljeno prema mladome bogatašu Evgeniju Onjeginu, glavni je lik mlada djevojka Tatjana, koja se, živeći u provinciji 19. stoljeća, zaljubljuje u slučajnog znanca Onjegina, koji joj tu ljubav ne uzvraća, nego ju odbacije. Predsmrtna arija Lenskoga, kao i glasoviti noćni prizor u kojemu Tatjana piše ljubavno pismo Onjeginu, ubrajaju se u najljepše ulomke slavenske operne literature.

Glavne uloge ostvarili su Ljubomir Puškarić kao Onjegin, odlična Valentina Fijačko kao Tatjana, Jelena Kordić kao Olga, Luciano Batinić kao Gremin, sestre Željka i Neda Martić kao Larina i Filipjevna. Izdvojit ćemo "našeg" Domagoja Dorotića, koji je kao Lenski dobio uvjerljivo najduži i zasluženi pljesak na sceni te još jednom osvojio posebnu naklonost ljubitelja opere.

Izdvajamo iz predgovora: "Kao većina ruskih skladatelja iz razdoblja romantizma i najveći među njima - Čajkovski u nekoliko se scenskih djela naslonio na poznatog ruskog romantičara Aleksandra Sergejeviča Puškina. Prema njegovu romanu u stihovima Jevgenij Onjegin nastalo je jedno od najljepših ostvarenja romantičarskog opernog stvaralaštva, a samo rijetke opere imaju tako savršeno sljubljene dvije najvažnije komponente, glazbu i tekst".

Ako se uzmu u obzir te dvije komponente i činjenica da "Čajkovski ima nepoljuljanu ljubav publike do danas, koja nije slučajna", onda je to dobra referenca za otići u kazalište.

Rajka Križanac

FOTO: Domagoj Dorotić, Jelena Kordić i Valentina Fijačko

 

Evgenij Onjegin - prva ovosezonska operna premijera u HNK

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002