16.10.2014.

Proglašeni pobjednici natječaja za kratku priču 2014. Gradske knjižnice Samobor

Pobijedio Dvoboj Andyja Jelčića

Proglašeni pobjednici natječaja za kratku priču 2014. Gradske knjižnice Samobor

Kao uvod u Mjesec knjige i uz proslavu Dana grada Samobora, Gradska knjižnica je po drugi puta organizirala i provela natječaj za kratku priču, a pobjednici i nagrađeni proglašeni su u srijedu, 15. listopada, u prostorijama knjižnice.

Četveročlani žiri (Marko Gregur, Maja Hrgović, Draženka Robotić i Drenka Veronek) imao je zadatak od 131 priče, koje su pristigle na natječaj iz cijele Hrvatske, izabrati dvadeset najboljih.

Nagrade se dodjeluju u dvije kategorije: za autore iz svih dijelova Hrvatske, a Kvaka 23 je kategorija u kojoj se natječu samoborski pisci. Žiri je pohvalio ne samo organizaciju, već i umjetničku razinu pristiglih radova, iz čega je jasno da ovaj natječaj ima svoju budućnost i vrijednost u promoviranju mladih autora kratke priče.

Tu je ujedno i novo izdanje Gradske knjižnice Samobor, odnosno prva Zbirka kratkih priča 1. natječaja za kratku priču, u kojoj su se našli prošlogodišnji nagrađeni radovi, a čije grafičko oblikovanje potpisuju također domaći likovnjaci Ana Sladetić i Miran Šabić.

Pobjedu je na ovom natječaju u kategoriji Kvaka 23 sa svojom pričom odnio Dvoboj Andyja Jelčića, rad našeg novog sugrađanina, a u drugoj kategoriji Sanja Vučković ispričala je najbolju priču naslova Kirka spava.

A odličan Mali kućni bend GKS - Svan Hlača, Marko Rušnov i Kristijan Jurčić – već duže vremena odnosi sve pohvale za ugodnu glazbenu pratnju brojnih događanja u našoj knjižnici.

M.K.

 
16.10.2014.

Novi izazov za novu glumačku družinu AK Feniks

Na krilima Jane Pogrmilović

Novi izazov za novu glumačku družinu AK Feniks

Zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture RH, u Samoboru su u tijeku probe članova AK Feniks KUD-a Rakov Potok za predstavu Leonie je preuranila (Léonie est en avance/Le Mal joli).

Smijeha ne nedostaje zahvaljujući nesporazumima, zapletima i apsurdnim situacijama kojima vrvi tekst Georges Feydeaua (prevoditelj i dramaturg Vladimir Gerić), ali i glumcima koji svojim komentarima pridonose veseloj atmosferi.

Jana Pogrmilović, koju pamtimo po izvrsnom glasu i skladnim plesnim koracima, okušat će se kao redateljica i nositeljica glavne uloge.

Dakle, premijera je blizu i zapamtite: smijeh je lijek!

Ksenija Jaklenec

 
16.10.2014.

SGJ - Predstavila se mlada sopranistica Martina Zadro

Cjelovita glazbeno - scenska osobnost

SGJ - Predstavila se mlada sopranistica Martina Zadro

Sopranistica Martina Zadro jedna je od vodećih hrvatsko-slovenskih opernih umjetnica mlađe generacije. Osvajala je brojne nagrade na međunarodnim pjevačkim natjecanjima i brzo se dokazala kao cjelovita scenska osobnost i profinjena koncertna pjevačica.

Za nastup na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni, uz klavirsku pratnju Lane Bradić, Martina Zadro odlučila se na izvedbu Ariettes oubliées (Zaboravljene pjesme), ciklus pjesama na stihove Paula Verlainea Claudea Debussyja, potom Talijansku pjesmaricu Huga Wolfa (izbor 14 pjesama), te dvije arije Giuseppea Verdija – Simone Boccanegra, Come in quest' ora bruna, arija Amelije iz prvog čina i Otello, Salce, salce... Ave Marija, Pjesma o vrbi i molitva Desdemone iz četvrtog čina. Za izlazak na bis Martina Zadro zadovoljnu publiku u franjevačkoj crkvi počastila je s Ridonami la calma! Francesca Paola Tostija.

Najava

Predzadnjeg dana 39. Samoborske glazbene jeseni publici će se predstaviti mlade snage - Samoborski gudači i učenici i profesori Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora. Oni su za ovo predstavljanje izabrali djela Corellija, Vivaldija, Bacha, Mangorea, Moreno-Torrobe, Bjelinskog i Mendelssohn-Bartholdyja. Koncert u četvrtak, 16. listopada, počinje u 20 sati u franjevačkoj crkvi.

 
16.10.2014.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba radova Zlatka Latkovića

Vrijedna donacija grkokatoličkog centra

U Samoborskom muzeju otvorena izložba radova Zlatka Latkovića

Dan grada Samobora bio je povod za predstavljanje još jedne vrijedne, ujedno i najveće do sada, donacije Samoborskom muzeju. Radi se o radovima grkokatoličkog svećenika i akademskog slikara Zlatka Latkovića (1928. – 1999.), koji je diplomirao u klasi prof. Ljube Babića i od 1957. do 1962. godine upravljao je grkokatoličkom župom sv. Jurja u Stojdragi, a koje je muzeju 2011. godine ustupio samoborski Duhovni centar Praoca Abrahama koji vodi Danijel Vranešić.

O djelima Latkovića od tada brine kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, koja je prilikom otvaranja izložbe u utorak, 14. listopada, najprije zahvalila Danijelu Vranešiću na ovoj velikoj donaciji, a prisutnima na otvorenju pojasnila značaj Zlatka Latkovića i vrijednost njegovih djela u likovnoj umjetnosti, kao i njegov rad u zajednici grkokatolika i šire.

Ovaj postav izložbe obuhvaća njegove crteže, u čijem središtu su portreti, aktovi i studije ljudskog pokreta u različitim tehnikama i na različitim podlogama.

U prisustvu ravnatelja Samoborskog muzeja Miroslava Milonjića i pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juru Horvata, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

M.K.

 

Proglašeni pobjednici natječaja za kratku priču 2014. Gradske knjižnice Samobor

Novi izazov za novu glumačku družinu AK Feniks

SGJ - Predstavila se mlada sopranistica Martina Zadro

U Samoborskom muzeju otvorena izložba radova Zlatka Latkovića

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002