17.10.2014.

U Gradskoj knjižnici, uz izložbu, predstavljeno 3. izdanje Pjesama Marka Vukasovića

Vrijednost koja traje

U povodu 100. obljetnice rođenja i 70. obljetnice smrti našeg pjesnika Marka Vukasovića u Gradskoj knjižnici Samobor predstavljeno je u srijedu, 16. listopada, 3. izdanje njegove zbirke jednostavnog naziva Pjesme i postavljena prigodna izložba. U čast velikom pjesniku, o njegovom kratkom životu, ali i itekako vrijednoj ostavštini i njegovom doprinosu samoborskoj i hrvatskoj kulturi, govorili su predsjednik KUD-a Marko Vukasović Janko Jelenić i dobar poznavatelj pjesnikova opusa, stojdraški župnik Mile Vranešić. Obojica su iskazali veliko zadovoljstvo, ali i zahvalnost Gradskoj knjižnici, uredništvu i g. Milošu Bratelju, iz čije privatne zbirke su neki izlošci, na ovom novom, ljepšem i potpunijem izdanju Vukasovićevih Pjesama.

Uz nekoliko crtica iz pjesnikova života, pročitane su, odsvirane i otpjevane njegove najpoznatije pjesme posvećene Samoboru, a dupkom puna dvorana posjetitelja i uzvanika spontano se, tiho pjevušeći poznate i drage melodije, pridružila izvođačima: Vandi Bartulici, Malom kućnom bendu GKS-a, zboru KUD-a Marko Vukasović i Miroslavu Živkoviću.

Među brojnim Samoborcima i Žumberčanima koji su nazočili ovoj svečanosti stihova i glazbe, bili su i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, pročelnik Juro Horvat, Ranka Novosel i zaista brojni drugi poznati Samoborci i Žumberčani.

Krasna večer nastavljena je uz prigodan domjenak ispred Gradske knjižnice, na kojem se i dalje pričalo o Marku Vukasoviću i prisjećalo svega što je ostavio svojem Samoboru.

Zaštititi autorstvo

Uzmi ove ruže i Kod kapele svete Ane najpoznatije su i najčešće izvođene pjesme Marka Vukasovića. Srećom, nisu zaboravljene, a zbog njihove ljepote i sklada danas ih izvode brojni glazbenici i orkestri, i ne samo iz Hrvatske. Svi znamo da su tekstovi njegovi, ali manje je poznato da je on za ove svoje pjesme skladao i glazbu. Većina slušateljstva, ali i izvođača, smatra ih u tom glazbenom dijelu narodnima pa ih nerijetko tako i potpisuju. Nije teško to razumjeti, jer su se ove pjesme doista ukorjenile u našem narodu kao one koje pripadaju svima pa se čini da potječu iz naroda, ali krajnje je vrijeme da ih se sve podsjeti na našeg sjajnog autora glazbe i pjesnika Marka Vukasovića.

Vukasović nema živih nasljednika koji bi to mogli učiniti. Mogu li to napraviti oni koji skrbe o njegovoj ostavštini ili voditelji i članovi kulturno-umjetničkog društva koje ponosno nosi njegovo ime, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, nešto treba učiniti da se zaštiti i glazbeno autorstvo Marka Vukasovića.

M.K.

 
17.10.2014.

SGJ - Predstavili se Samoborski gudači i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić

Mladi Samoborci oduševili

Predzadnji nastup na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni pripao je domaćim glazbenicima. Publici u franjevačkoj crkvi predstavili su se Samoborski gudači i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić Anthea Barać (mezzosopran), Sven Brajković (klavir), Marta Faullend Heferer (gitara) i Filip Mikuša (klarinet). Na programu su bila djela skladatelja u rasponu od 17. do 20. stoljeća, a glazbena večer počela je Suitom za gudače Arcangela Corellija. Uslijedile su Vivaldijeva Qui sede ad dexteram patris iz Glorije i Arija Vaga perla iz serenade La Senna festeggiante te za kraj prvog dijela programa Koncert za čembalo i gudače br. 5 u f-molu, BWV 1056 Johanna Sebastiana Bacha. U drugom dijelu izvedene su 2. Simfonija za gudače u D-duru Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, 1. stavak Sonatine za gitaru u A-duru Federica Morena-Torrobe te Confesion de Amor Augustina Barriosa Mangorea i dijelovi Koncerta za klarinet i gudački orkestar Brune Bjelinskog.

Anthea Barać (mezzosopran) učenica je samoborske GŠ Ferdo Livadić, smjer solo pjevanje, u razredu prof. Branke Cvetković te je između ostalog osvojila 1. nagradu 19. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Daleki akordi.

Sven Brajković (klavir) polaznik je trećeg razreda GŠ Ferdo Livadić u razredu prof. Marijete Tišlar, a za istaknuti je da je dobitnik posebne nagrade Euro Unit grupe 20. Međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi.

Marta Faullend Heferer (gitara) učenica je u razredu prof. Xhevdeta Sahatxhije i do sad je čak devet puta bila prvoplasirana ili apsolutni pobjednik na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Filip Mikuša (klarinet) maturirao je u GŠ Ferde Livadić u razredu prof. Vesne Radinčić, a iza sebe ima zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima kao što je 2. nagrada na 3. Međunarodnom natjecanju Anton Eberst u Novom Sadu.

Samoborski gudači osnovani su 2008. godine i do sad su ostvarili dvadeset zapaženih koncertnih projekata, a osim na koncertima vlastitih ciklusa nastučili su i na Samoboskoj glazbenoj jeseni te 22. Svečanostima Pasionske baštine. Surađivali su sa solistima poput Oresta Shourgota, Edina Karamazova, Darka Pelužana, ansambla Fiori Musicali...

Najava

Za sam kraj 39. Samoborske glazbene jeseni ostao je još samo nastup Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića. U Franjevačkoj crkvi s početkom u 20 sati izvest će Cjelonoćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova.

 

U Gradskoj knjižnici, uz izložbu, predstavljeno 3. izdanje Pjesama Marka Vukasovića

SGJ - Predstavili se Samoborski gudači i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002