19.09.2014.

Foto natječaj u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni

Igrajte se svjetlom i glazbom

Foto natječaj u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni

Fotoklub Oko, POU Samobor i fotografska grupa OŠ Milana Langa, u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni organiziraju izložbu fotografija učenika samoborskih škola na temu glazbe.

Snimite glazbenike u vašoj obitelji, školi, ulične svirače... fotkajte glazbeni instrument ili cijeli orkestar... mobitelom ili fotaparatom u bilo kojoj fotografskoj tehnici. Bitno je samo da fotografija ima u sebi ono nešto drugačije od pogleda kojim gledamo svakodnevno. Igrajte se svjetlom, kutom snimanja, sjenama...

Svoje fotografije pošaljite do 25. rujna 2014. na e-mail: vkinderski@net.amis.hr, a uz svaku fotografiju navedite svoje ime i prezime, školu, razred i, naravno, naslov.

Fotografije za izložbu izabrat će ekipa oštrog oka iz Fotokluba, koja moli što manje korištenja programa za obradu fotografija jer, kako kažu, najljepše su one fotografije u kojima nema naknadnih intervencija.

Izložba će biti postavljena u prostoru POU Samobor od 3. listopada.

S.S.

 
19.09.2014.

U Gradskoj knjižnici održana 25. večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Sjećanja za početak

U Gradskoj knjižnici održana 25. večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Prigodnog naziva Večer poezije – Sjećanja, u četvrtak, 18. rujna, započela je trodnevna manifestacija Večeri hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica, koju već 25. godinu zaredom organizira Pučko otvoreno učilište Samobor.

Nakon četvrt stoljeća okupljanja pjesnika u lipnju, ove se godine po prvi puta Ljubica održava u rujnu. No, sam termin održavanja posve je nevažan, a ova "mala" obljetnica poslužila je najprije kao podsjetnik kako je nastala i što je sve Ljubica iznjedrila u ovih 25 godina postojanja. O samoj ideji okupljanja i susreta hrvatskih pjesnika na Ljubičinom grobu, čitanja ljubavnih pjesama i pisanja novih, postavljanja ploča sa stihovima u Prolazu hrvatskih pjesnika, izdavanja Antologije hrvatske ljubavne poezije, do najnovijeg izdanja zbornika ljubavnih pjesama nastalih prošle godine, podsjetio je u kratkom filmu Joža Prudeus.

Da pjesnici vole Samobor i nesretnu ljubavnu priču samoborskog Romea, odnosno pjesnika Stanka Vraza i njegove Julije, govori i podatak da je tijekom 25 godina napisano i pročitano oko 2000 ljubavnih pjesama. Samobor je tako postao inspiracija i najvećim hrvatskim pjesnicima - od Tadijanovića, Goloba, Kiševića, Mihalića, Kanižaja, Vesne Parun, do naših samoborskih pisaca stihova i brojnih drugih koji, tragom Vrazovih Đulabija, zajedno stvaraju novu hrvatsku ljubavnu liriku.

Večer poezije čitanjem stihova drugih autora započela je Diana Burazer, a nastavili su mladi glumci Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta.

U petak, 19. rujna, školski sat na temu Poezija u školskim klupama održao je učenicima u samoborskom Srednjoškolskom centru Joža Prudeus.

Ljubica završava u subotu, kada će se pjesnici tradicionalno susresti na Ljubičinom grobu ispred crkve sv. Anastazije, a bit će predstavljena i 24. zbirka pjesama Ljubica 2013.

M.K.

 

Foto natječaj u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni

U Gradskoj knjižnici održana 25. večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002