19.09.2014.

Foto natječaj u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni

Igrajte se svjetlom i glazbom

Foto natječaj u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni

Fotoklub Oko, POU Samobor i fotografska grupa OŠ Milana Langa, u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni organiziraju izložbu fotografija učenika samoborskih škola na temu glazbe.

Snimite glazbenike u vašoj obitelji, školi, ulične svirače... fotkajte glazbeni instrument ili cijeli orkestar... mobitelom ili fotaparatom u bilo kojoj fotografskoj tehnici. Bitno je samo da fotografija ima u sebi ono nešto drugačije od pogleda kojim gledamo svakodnevno. Igrajte se svjetlom, kutom snimanja, sjenama...

Svoje fotografije pošaljite do 25. rujna 2014. na e-mail: vkinderski@net.amis.hr, a uz svaku fotografiju navedite svoje ime i prezime, školu, razred i, naravno, naslov.

Fotografije za izložbu izabrat će ekipa oštrog oka iz Fotokluba, koja moli što manje korištenja programa za obradu fotografija jer, kako kažu, najljepše su one fotografije u kojima nema naknadnih intervencija.

Izložba će biti postavljena u prostoru POU Samobor od 3. listopada.

S.S.

 
19.09.2014.

U Gradskoj knjižnici održana 25. večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Sjećanja za početak

U Gradskoj knjižnici održana 25. večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Prigodnog naziva Večer poezije – Sjećanja, u četvrtak, 18. rujna, započela je trodnevna manifestacija Večeri hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica, koju već 25. godinu zaredom organizira Pučko otvoreno učilište Samobor.

Nakon četvrt stoljeća okupljanja pjesnika u lipnju, ove se godine po prvi puta Ljubica održava u rujnu. No, sam termin održavanja posve je nevažan, a ova "mala" obljetnica poslužila je najprije kao podsjetnik kako je nastala i što je sve Ljubica iznjedrila u ovih 25 godina postojanja. O samoj ideji okupljanja i susreta hrvatskih pjesnika na Ljubičinom grobu, čitanja ljubavnih pjesama i pisanja novih, postavljanja ploča sa stihovima u Prolazu hrvatskih pjesnika, izdavanja Antologije hrvatske ljubavne poezije, do najnovijeg izdanja zbornika ljubavnih pjesama nastalih prošle godine, podsjetio je u kratkom filmu Joža Prudeus.

Da pjesnici vole Samobor i nesretnu ljubavnu priču samoborskog Romea, odnosno pjesnika Stanka Vraza i njegove Julije, govori i podatak da je tijekom 25 godina napisano i pročitano oko 2000 ljubavnih pjesama. Samobor je tako postao inspiracija i najvećim hrvatskim pjesnicima - od Tadijanovića, Goloba, Kiševića, Mihalića, Kanižaja, Vesne Parun, do naših samoborskih pisaca stihova i brojnih drugih koji, tragom Vrazovih Đulabija, zajedno stvaraju novu hrvatsku ljubavnu liriku.

Večer poezije čitanjem stihova drugih autora započela je Diana Burazer, a nastavili su mladi glumci Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta.

U petak, 19. rujna, školski sat na temu Poezija u školskim klupama održao je učenicima u samoborskom Srednjoškolskom centru Joža Prudeus.

Ljubica završava u subotu, kada će se pjesnici tradicionalno susresti na Ljubičinom grobu ispred crkve sv. Anastazije, a bit će predstavljena i 24. zbirka pjesama Ljubica 2013.

M.K.

 

Foto natječaj u povodu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni

U Gradskoj knjižnici održana 25. večer hrvatske ljubavne poezije Vrazova Ljubica

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002