26.05.2014.

Likovne radionice učenika samoborskih osnovnih škola

Sve boje života

Likovne radionice učenika samoborskih osnovnih škola

Zaklada Zlatko i Vesna Prica, Galerija Prica i Samoborski muzej organizirali su u svibnju i lipnju 2013. godine likovne radionice za učenike samoborskih osnovnih škola s temom interpretacije djela Zlatka Price. Radionice su bile sastavni dio projekta-izložbe "Zlatko Prica - sve boje života", postavljene u povodu obilježavanja desete godišnjice smrti Zlatka Price i deset godina otvaranja i rada Galerije Prica – velike donacije Zlatka Price Gradu Samoboru te svečanosti u povodu ulaska Hrvatske u EU.

Potaknuti interesom i nadarenošću učenika, Zaklada je odlučila podržati i nastaviti projekt i ove godine. Radionice su održane 24. i 25. svibnja, a odaziv je bio velik. Sudjelovalo je tridesetak učenika osnovnih škola Bogumila Tonija, Samobor i Milana Langa iz Bregane. Rad se odvijao u tri različite radionice, a vodili su ih pedagozi likovne kulture u samoborskim školama: Ruža Barbarić Librić – grafička radionica, Nevenka Miklenić - keramičko-kiparska radionica i Slaven Jurić - slikarska radionica.

Suradnice u projektu bile su kustosice Nikolina Mahović iz Galerije Prica i Gordana Remussini iz Samoborskog muzeja. Uvod u radionice i upoznavanje s opusom Zlatka Price u Galeriji Prica održala je kustosica Mahović, a nastavak rada uslijedio je na platou ispred Samoborske vinarsko-vinogradarske udruge.

Radovi učenika bit će i ove godine izloženi na otvorenom, na Trgu Matice hrvatske koncem lipnja, a u jesen će se organizirati putujuća izložba po samoborskim osnovnim školama kako bi se i ostali učenici upoznali s vrijednim postignućima svojih vršnjaka.

Da se radi o doista nadarenim, stručno vođenim učenicima, potvrđuje i vijest o nagradama koje stižu iz Pečuha. Naime, učenici OŠ Bogumila Tonija sudjelovali su svojim radovima na likovnom natječaju tragom Pricinog stvaralaštva pod nazivom Boje života, koji je ovog proljeća provela pečuška Umjetnička škola.

U kategoriji grafika rad učenice 7. razreda Lucije Kalaica osvojio je prvu nagradu, drugu nagradu dobili su radovi Anastazije Šiletić i Frana Matešića, posebne nagrade osvojile su Klara Iveković i Nora Kajmić Jukić, a na prigodnoj izložbi izloženi su radovi Ane Baković i Magdalene Biškup.

Voditeljice su profesorice Likovne kulture u OŠ Bogumila Tonija Ruža Barbarić Librić i Nevenka Miklenić.

Marica Jelenić

Upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica

 
26.05.2014.

SUDAR Percussion i Matej Meštrović predstavili novi nosač zvuka i dokumentarni film SUDAR u dvorcu

Opet totalka u Samoboru!

SUDAR Percussion i Matej Meštrović predstavili novi nosač zvuka i dokumentarni film SUDAR u dvorcu

Izvrsno raspoloženi SUDAR Percussion i Matej Meštrović sudarili su se u nedjelju, 24. svibnja, u punoj dvorani samoborskog kina, s publikom koja je nestrpljivo čekala njihov koncert, kojim su predstavili svoj novi nosač zvuka i promotivni dokumentarac o njegovom nastajanju.

Sve je počelo projekcijom dokumentarnog filma Arsena Oremovića SUDAR u dvorcu, odnosno prikazom nastajanja novog CD-a, u produkciji Branimira Mihaljevića i Karpo Media studija. Mastering i postprodukcija odrađeni su u čuvenom Abbey Road studiju, a sve je snimano u dvorcu Sv. Križ Začretje. Zanimljive crtice sa snimanja, britke i duhovite opaske vlasnice dvorca Mirne Flögel, ujedno su i kritika našeg društva danas, koje slabo mari i skrbi za kulturu u svim njenim segmentima.

Eat Suite posve je prigodan naziv novog CD-a, vjeran autorskom potpisu nezadrživog Mateja Meštrovića, jer je njegove skladbe Sarma, sarma, Paprenjak, Barbecue, Baklava's dance, Paprikash, i druge, publika doslovce gutala. Potaknuti, sad već slobodno možemo reći, sljedbenicima, a na čelu s prof. Goranom Goršeom, svoj "beštek" u ruke su uzeli Filip Merčep, Nicolas Sinković, Luka Pešutić i Josip Blašković i zorno pokazali kako se udaraljkama "jede" glazba. Za ovu nedjeljnu glazbenu večeru "prilog" i "desert" dali su Simply Brass Quintet i Grega Hrovat na timpanima.

Na kraju je, uz frenetičan pljesak publike, izvedena Tokalna simfonjeta, nova skladba sačinjena od poznatih slovenskih narodnih napjeva, kao zahvala Slovenskom domu u Zagrebu i Vijeću slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, njihovim najvećim sponzorima u realizaciji ovog CD-a i pratećih koncerata.

Punih srca, a doslovce i želudaca, ostali su i svi posjetitelji koji su se nakon koncerta nastavili družiti s glazbenicima ispred kina uz paprikaš.

M.K.

 

Likovne radionice učenika samoborskih osnovnih škola

SUDAR Percussion i Matej Meštrović predstavili novi nosač zvuka i dokumentarni film SUDAR u dvorcu

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002