08.11.2014.

Dan bez zakasnine u Gradskoj knjižnici

Zaboravni, sada je čas!

Dan bez zakasnine u Gradskoj knjižnici

U povodu Dana hrvatskih knjižnica, koji se obilježava 11. studenoga, Gradska knjižnica Samobor oprašta plaćanje zakasnine.

Svi koji kasne s vraćanjem knjiga, u utorak, 11. studenoga, tijekom radnog vremena knjižnice mogu vratiti knjige bez naplaćivanja zakasnine!

S.S.

 
08.11.2014.

Otvorena izložba fotografija Ptice – savršenstvo ljepote

Brzi modeli koji se ne vole slikati

Otvorena izložba fotografija Ptice – savršenstvo ljepote

6. studenog otvorena je u školi Sveta Nedelja izložba fotografija Ptice – savršenstvo ljepote veleposlanika Republike Poljske u RH Macieja Szymańskog. Osamdesetak fotografija, nastalih u nekoliko europskih zemalja od 2007. godine do danas, postavila je Javna ustanova Zeleni prsten, u suradnji s Osnovnom školom Sveta Nedelja. Fotografije prikazuju ptice fotografirane u različitim meteorološkim uvjetima, godišnjim dobima i stadijima aktivnosti, na tlu, u vodi i u zraku. Otvorenje izložbe pratilo je i predavanje veleposlanika za učenike o njegovoj domovini Poljskoj.

Veleposlanik Szymański prisutnima je pojasnio kako se fotografiraju ptice.

– Brzo – rekao je - jer će ptica učiniti sve da vam fotografija ne uspije. "Modeli" su izuzetno plašljivi, vrlo pokretni i aktivni, a često obitavaju na teškim i nepristupačnim terenima.

Inače, Szymański je veliki zaljubljenik u prirodu, a promatranjem ptica bavi se više od 25 godina te ih intenzivno fotografira zadnjih desetak godina.

Posebnost ove izložbe još je i upoznavanje učenika s Poljskom, s povijesnog i geografskog aspekta. Prisutni su imali priliku naučiti nešto novo kroz film koji prikazuje povijest Poljske i bitne događaje za tu zemlju.

Ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović zahvalila je svima s područja Svete Nedelje na dobroj suradnji na području zašite prirode.

Izložbu je otvorila izaslanica župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, inače Svetonedeljčanka, Jasminka Mataušić.

Posjetitelje izložbe uvodno su pozdravili i suorganizatorica izložbe ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedelja Anica Magdalenić te gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. Oboje su zahvalili veleposlaniku na dolasku i početku nove i dobre suradnje.

Otvaranje izložbe uveličali su svojim nastupom učenici Osnovne škole Mija Pećnik, Anamarija Čakanić i Komorni gitarski ansambl pod umjetničkim vodstvom prof. Zorana Jašeka.

M.G.

 

Dan bez zakasnine u Gradskoj knjižnici

Otvorena izložba fotografija Ptice – savršenstvo ljepote

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002