05.04.2014.

U zagrebačkom HNK održan prestižni koncert Youngmasters Excellent

Ranoproljetni nastup u danu iz snova

U zagrebačkom HNK održan prestižni koncert Youngmasters Excellent

Ugodno proljetno ozračje nedjeljnog jutra, 30. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodatno su oplemenili polaznici samoborske Ljetne škole Youngmasters. Sunčan dan, kakav se samo može poželjeti, potkrijepio je nadahnuće za scenski nastup i stvaranje mladih glazbenika. Neki su svirali, a neki pozorno slušali svoje prijatelje i uočili njihov napredak koji su ostvarili od ljeta.

Program Youngmasters je, kao i svake godine, izdvojio šestero polaznika s faktorom izvrsnosti i nagradio ih nastupom u HNK-u, što će u budućoj solističkoj karijeri zasigurno imati istaknuto mjesto u njihovim životopisima.

Prošle su dvije godine nastupi koncipirani kao multimedijski projekti i održali su se u Muzeju suvremene umjetnosti i Židovskoj općini u Zagrebu. Prve godine Youngmasters Excellent izabrao je formu instalacije u stalnom postavu izložbenog prostora MSU-a, dok su se u lipnju 2013. godine topli zvukovi gitare izmjenjivali s poetskim intermezzima.

Ove godine pridružili su im se i neki drugi instrumenti, poput violine i harmonike, a u Ljetnoj školi predavali su im prof. Maja Fleischman iz Ljubljane i maestro Petar Marić iz Beograda. Učenici koji polaze ljetnu školu Youngmasters 2013. dolaze iz različitih glazbenih škola i dijelova Hrvatske i Slovenije - Križevaca, Virovitice, Karlovca, Koprivnice, Novog Marofa, Samobora, Zagreba i Ljubljane. Svakome od njih čast je nastupiti u nekom reprezentativnom zagrebačkom koncertnom prostoru, posebno u HNK. Svojim bogato dekoriranim interijerom i balkonom, s kojeg se pogled pruža na najljepši trg u Zagrebu, ispunio je zanosom, već na samom dolasku, srca izvođača i posjetitelja.

Događaj je započeo govorom organizatorice Ljetne škole, prof. Vesne Faullend, koja je objasnila povod događanju te uvela publiku u ugođaj iste one atmosfere koja nas je okruživala tijekom ljeta.

Koncert je započeo Youngmasters Junior Duo, koji čine Marija Crljen na gitari i Martina Slakoper na harmonici, izvevši kratki Tango Astora Piazzole. Slijedila je Klara Erzar na violini, koja je impresivnim desetminutnim programom zadivila publiku.

U publici, naravno, nisu bili samo sudionici Ljetne škole. HNK je bio ispunjen ozarenim licima roditelja, prijatelja, glazbenih pedagoga i obitelji sudionika, koji su uživali slušajući buduće virtuoze.

Nakon Klare nastupila je Lana Stevanovski, čiji je program obuhvaćao vrlo raznolike stilove, od neizostavnog Bacha do obrade vrlo popularne pjesme Over the Rainobow.

Nakon prvih točaka slijedili su stariji izvođači, srednjoškolci Jan Samaržija i Iva Gavran te studentica Marija Žgela, koja je prošle godine, s nepunih 17, postala student prve godine studija gitare u klasi prof. Istvana Roemera. I Iva i Jan započeli su nastup stavcima Bachovih Cello suita, a kasnije je Jan svirao prvi stavak iz Gulijanijeve Sonate op.15, a Iva se iskazala vrlo efektnom skladbom Astora Piazzole Primavera Portena, stavkom iz suite Četiri godišnja doba. Vrijedno je istaknuti kako je nastup Marije i Ive pokazao visoku razinu sviračkog umijeća i glazbene zrelosti, dok je iz njih zračila ozbiljnost i ljubav koju gaje prema instrumentu. Marija je, kao studentica akademije, izvela zahtjevnu trostavačnu Jazz sonatinu Dušana Bogdanovića.

Završnu točku čast je imao održati Youngmasters Junior Quartet (Lana Stevanovski, Jan Samaržija, Ana Topić i Stjepan Bosilj) s opuštajućom skladbom Fabiana Payra Coming Home, koja je imala posebnu vrijednost, budući da je odsvirana u istom sastavu na završnom koncertu Ljetne škole. Važno je napomenuti da svi sudionici kvarteta dolaze iz različitih dijelova Hrvatske te unatoč tome nalaze zajednički jezik u glazbi. Cijeli događaj bio je popraćen na visokoj razini dizajniranom programskom knjižicom s uvodnim pismom i zanimljivo oblikovanim životopisima mladih izvođača.

Događaj je bio i prilika za opušten susret mladih svirača i velikog broja prošlogodišnjih polaznika Youngmastersa.

Na kraju koncerta predstavljeni su i učenici prošlogodišnjeg Youngmasters Excellent performancea te im je uručen mali poklon koji će im uljepšati sjećanje na sva događanja vezana uz Ljetnu školu mladih glazbenika.

Treba istaknuti da je projekt Youngmasters Excellent bio bezrezervno prihvaćen od strane čelnika HNK, prvenstveno v.d. intendantice Sanje Ivić, te je elitni prostor foajea HNK, uz budno oko protokolarnog osoblja, u cijelosti ustupljen ovom programu bez ikakve novčane naknade.

Na kraju ostaju želje, ali i podrška naših domaćina da isti projekt ponovimo i sljedećeg proljeća s nekim drugim mladim glazbenim nadama.

Marko Vucković

Fotografije: Andrea Haber

FOTO: Marija Crljen i Martina Slakoper

 

U zagrebačkom HNK održan prestižni koncert Youngmasters Excellent

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002