22.03.2014.

Tamburaši Kulturnog društva Sveta Nedelja održali su svoj prvi koncert u Sportskoj dvorani Samobor

Kad malo postane veliko

Tamburaši Kulturnog društva Sveta Nedelja održali su svoj prvi koncert u Sportskoj dvorani Samobor

O radu i uspjesima Kulturnog društva Sveta Nedelja ugodno je i lako pisati. Ovo mlado društvo u kratko vrijeme nanizalo je brojne nagrade i priznanja, ne samo doma, već i na međunarodnim festivalima folklora, na kojima redovito nastupaju. Jednako tako i njihovi tamburaši nižu uspješne koncerte, a na svakom od njih će vas iznova iznenaditi i oduševiti.

Bilo je tako i u subotu, 22. ožujka, na njihovom prvom koncertu u Sportskoj dvorani Samobor, posve primjerenog naziva "... na naš način".

Pojačani s članovima dviju mlađih sekcija i gostima, na svoj su poseban način prošetali tamburama kroz Hrvatsku i brojne kutke svijeta, otkrivši nam iznimno širok i raznolik repertoar kojim raspolažu, samouvjereno i glatko se izmjenjujući na instrumentima, jer svaki od njih svira barem dva instrumenta, veseli, ležerni, spremni podijeliti s publikom radost i glazbu koju vole.

Nema na njihovim koncertima velikih govorancija i najava, program teče, prelijeva se iz svirke u pjesmu i obrnuto, a početna trema, pred gotovo punom dvoranom, nestaje u prvih nekoliko minuta. Nakon toga ostaje vam samo da uživate.

Nisu, naravno, bezgrešni. Makar, mogla bih sa sigurnošću reći da Fran nijednom nije "stisnuo krivo", a k tome nije u tome jedini u orkestru. I ne trebaju biti savršeni, jer iz ovog orkestra, osim glazbe i pjesme, izvire radost zajedničkog muziciranja, druženja, zabave, prijateljstva, neobičnog i nekonvencionalnog načina prezentacije onoga što najbolje rade, a sve nam to silno nedostaje u ovim vremenima. No, svakomu tko iole poznaje ovaj posao, jasno je da iza ovako šarmantnog i prijemčivog nastupa stoje sati vježbanja i zajedničkog rada.

Zato je ovaj mali orkestar postao veliki.

Velik je i po tome kako prihvaća svoje mlađe članove, od kojih je najmlađa Petra, s punim pravom, jer svira tek godinu i pol i ide u drugi razred osnovne škole, promovirana u buduću majstoricu na tamburi i koja je svoj dio tereta na ovom koncertu iznijela sigurno i gotovo besprijekorno.

Gosti koncerta samo su doprinijeli općem ugođaju. Uz Anu Golubić, sestre Cvitan, soliste na ukuleleu, violini, harmonici i udaraljkama, svoje umijeće u sviranju harmonike pokazao je i "stari" majstor, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, odsviravši s tamburašima Larinu pjesmu. Poseban gost koncerta bio je svima dobro znan Kićo Slabinac, dugogodišnji prijatelj i suradnik umjetničkog voditelja svetonedeljskih tamburaša, našeg Samoborca Dražena Šoića, čiji rad je odavno prepoznat i visoko priznat u stručnim krugovima. A Kićo je pak publiku oduševio ne samo svojim izvedbama, već i poznatim vicevima i anegdotama, koje uvijek spremno sipa "kao iz rukava".

Odličan dvosatni koncert ipak su iznijeli tamburaši KD Sveta Nedelja, redom: Fran, Viktor, dva Tomislava, Martin, Luka, Krešimir i Mario, na čelu s Anom i Juricom, te tako jasno dali do znanja samoborskim tamburaškim društvima s kakvom zdravom i jakom konkurencijom se trebaju nositi.

Potvrda za dobar rad i čestitke članovima orkestra i maestru Šoiću, koji nema naviku mahanja pred orkestrom pa ga nismo ni vidjeli tijekom koncerta, stigle su i od Željka Bradića, neprikosnovenog autoriteta za tamburašku glazbu, a čiji je učenik davno bio i Dražen Šoić. Kako je rekao gospodin Bradić, dva sata koncerta su mu "proletjela" u času.

Suglasni.

M.K.

 

Tamburaši Kulturnog društva Sveta Nedelja održali su svoj prvi koncert u Sportskoj dvorani Samobor

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002