09.02.2014.

U samoborskoj kino dvorani održana 4. Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

Lepo se pozdravili i lepo odpopevali

U samoborskoj kino dvorani održana 4. Smotra klapa <i>Tebe lepo ja pozdravlam</i>

Da klapska pisma nije više isključivo muška tradicija naših dalmatinskih i primorskih mjesta znamo već dugo. Sve je više klapa koje dolaze iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a time i broj smotra koje se organiziraju u ovom dijelu Lijepe naše.

Jedna od njih je i samoborska smotra klapa naziva Tebe lepo ja pozdravlam, koja je 8. veljače održana po 4. puta u samoborskoj kino dvorani. Za samu smotru, kao i njen naziv, ali i činjenicu da i Samobor ima svoju klapu, treba ponajprije zahvaliti Ljubi Stipišiću Delmati, našem najpoznatijem skupljaču izvornih klapskih pjesama i muzikologu, svestranom i marnom umjetniku, kojeg je, nakon njegove smrti, "naslijedio" njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik, vrstan voditelj brojnih poznatih zborova u Hrvatskoj i šire, naš sugrađanin Bojan Pogrmilović.

Sada već tradicionalno, brojnoj publici i sudionicima smotre, na početku dobrodošlicu iskazuje naša Klapa Poj s Tebe lepo ja pozdravlam. Učinili su to ovaj puta prisno, među publikom, nasred dvorane i zaslužili velik pljesak.

Na smotri su se redom predstavile klape Barun iz Svete Nedelje, Petrada iz Zagreba, domaćini – Klapa Poj, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, pa opet Baruni, Munita iz Zadra, Dišpet iz Zagreba i Kolapjani iz Siska. Najavljena ženska klapa iz Senja, nažalost, zbog vremenskih uvjeta nije stigla do Samobora. Pjevale su se uglavnom narodne klapske pjesme u obradama naših najboljih poznavatelja ovog izričaja – Jakova Gotovca, Dinka Fia, Ljube Stipišića, da spomenemo samo najpoznatija imena, i drugih, uz nekoliko autorskih, također poznatih kompozitora - Runjića, Barčota i Nardellija.

Našoj Klapi Poj, zbog bolesti prvog tenora, ovaj se puta u prvoj izvedbi pridružila pjevačica iz Cesarica, a on se pridružio klapi u sljedeće dvije pjesme, toplo pozdravljen od slušatelja. Naši susjedi iz Svete Nedelje, poznata Klapa Barun, nastupili su s jednom pjesmom kao muška klapa, doduše bez brata koji je na studiju u inozemstvu, da bi im se već u drugom nastupu pridružila i sestra Ana.

Bilo je zaista lijepo vidjeti punu dvoranu posjetitelja koji su uživali u krasnim izvedbama, ovaj puta neometanima od razglasa iz fašničkog luna-parka, koje je publika prepoznala i nagradila sve izvođače njima najdražem – burnim pljeskom.

Ne treba sumnjati da ova smotra ide dalje, jer je u samo nekoliko godina postojanja stekla vjerne poklonike koji su prepoznali rastuću kvalitetu organizacije i samih sudionika smotre.

M.K.

 

U samoborskoj kino dvorani održana 4. Smotra klapa Tebe lepo ja pozdravlam

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002