18.10.2014.

SUDAR Percussion & Matej Meštrović za Dan grada rasplesali posjetitelje na Trgu

Opet pojeli svoje instrumente

SUDAR Percussion & Matej Meštrović za Dan grada rasplesali posjetitelje na Trgu

Samoborski udaraljkaši, odnosno SUDAR Percussion i Matej Meštrović su u petak navečer, 17. listopada, na samoborskom Trgu održali još jedan od svojih koncerata za pamćenje. Naravno, kao poklon Gradu Samoboru za njegov 772. rođendan.

Izlišno je više nabrajati sve pohvale i nagrade koje je ovaj ansambl udaraljkaša pod vodstvom prof. Gorana Goršea i u suradnji s Matejom Meštrovićem, čija autorska djela uglavnom izvode na svojim koncertima, do sada već uprihodio.

Filip Merčep, Luka Pešutić, Josip Blašković i Nicolas Sinković, uz već spomenuti dvojac, svaki puta iznova nas iznenade ne samo glazbenim umijećem, već i nekim novim performansom koji se ne propušta. Majstori su to od zanata i svestrani glazbenici, koji doslovce "jedu" svoje ne baš tako male instrumente, pa sasvim slobodno možemo reći, kak se to sad moderno veli, da Samobor ima svoje "šaptače udaraljkama".

U petak navečer rasplesali su, doduše malobrojnu, publiku na našem placu, koja je te večeri mogla uživati u već nekim poznatim stvarima sa zadnjeg nosača zvuka Eat Suite, ali i u novim radovima, s kojima su se predstavili na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara.

Crni oblaci koji su se netom prije nadvili nad grad i završna večer Samoborske glazbene jeseni "tanko" su opravdanje za Samoborce koji nisu bili na ovom koncertu.

Dakle, tko nije bio – nek se sakrije.

M.K.

 
18.10.2014.

U Gradskoj knjižnici Samobor otvorena izložba Tražimo najstariju fotografiju

Tak je to negda zgledalo

U Gradskoj knjižnici Samobor otvorena izložba Tražimo najstariju fotografiju

Nakon potrage za najstarijom knjigom i ispravom u privatnom vlasništvu naših sugrađana, ove godine Gradska knjižnica Samobor tražila je od Samoboraca da im pomognu naći najstariju dokumentarnu fotografiju o Samoboru, snimljenu do 1950. godine.

Pristigle fotografije starog Samobora i tadašnjih događanja u javnom ili privatnom životu izložene su u petak, 17. listopada, na prigodnoj izložbi u našoj Gradskoj knjižnici. Ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković u uvodnom je govoru prilikom otvorenja naglasila kako su do sada naišli na najmanji odaziv Samoboraca pa tako nije ni izabrana najstarija fotografija, već su se dodijelile prigodne nagrade svim sudionicima: Ivanu Ivanščaku, Ivanki Brekalo, obitelji Lamot, Adolfu Paaru, Franji Fabeku, Ančici Žibrat, Sonji Kleščić, Dubravki Vrbančić Janžić, Darku Brdariću i obitelji Škiljan, koja je ustupila fotografije iz nasljedstva Slavka Rožića.

O fotografijama s ove prigodne izložbe govorio je predsjednik Matice hrvatske

Ogranak Samobor Željko Nemec, akademski slikar i grafičar, i sam pasionirani fotograf.

M.K.

 
18.10.2014.

Zbor HRT-a zatvorio 39. Samoborsku glazbenu jesen

Kraj uz uz Cjelonoćno bdijenje

Zbor HRT-a zatvorio 39. Samoborsku glazbenu jesen

Na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni odsvirane su posljednje note. Završna večer festivala 17. listopada u franjevačkoj crkvi bila je u znaku Zbora Hrvatske radiotelevizije, koji je pod ravnanjem Tončija Bilića otpjevao djelo Sergeja Rahmanjinova Cjelonoćno bdijenje, za mješoviti zbor a cappella, op.37, kao jedno od najdojmljivijih sakralnih djela glazbene povijesti koje je Rahmanjinov skladao 1915. godine. Idealno je to bilo djelo na Zbor HRT-a, koji je stekao ugled na nastupima diljem Hrvatske, ali i mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu, surađujući s našim i stranim uglednim dirigentima i solistima svjetskoga glasa.

Time je okončana ovogodišnja Samoborska glazbena jesen, na kojoj je u proteklih 14 dana nastupilo više od 200 glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Na 3. međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note nagrađene su skladbe (ravnopravne druge nagrade) String Quartet Brama Van Campa i Edge Shoichia Yabuta, koje je izveo poznati Arditti Quartet.

Pobjednik 11. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić postao je bariton Leon Košavić, dok je Nagrada Grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala pijanistu Karlu Ivančiću.

Prvog tjedna festivala održan je i Ivana Bilić Marimba Week, a za studente muzikologije, mlade glazbenike i ostale zainteresirane održana je i radionica glazbene kritike pod vodstvom Trpimira Matasovića.

Organizator 39. Samoborske glazbene jeseni bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor, Hypo-Alpe-Adria banka i Croatia osiguranje.

S.S.

 

SUDAR Percussion & Matej Meštrović za Dan grada rasplesali posjetitelje na Trgu

U Gradskoj knjižnici Samobor otvorena izložba Tražimo najstariju fotografiju

Zbor HRT-a zatvorio 39. Samoborsku glazbenu jesen

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002