29.06.2014.

Na Trgu Matice hrvatske održana još jedna žalosna Tamburaška noć

Tamburaška noć izblijedjela do kraja

Na Trgu Matice hrvatske održana još jedna žalosna Tamburaška noć

Još prije par godina Tamburaška noć bila je jedna od većih glazbenih manifestacija u Samoboru, gradu tambure i najboljih tamburaša u državi, koja je dobrom organizacijom, popratnim sadržajima i gastro ponudom u naš grad privlačila brojne goste i poklonike tamburaške glazbe.

Od prošle godine Tamburaška noć preselila se s glavnog gradskog trga na Trg Matice hrvatske, koji, dapače, u ovom lijepom parku organizatorima nudi još i više mogućnosti zbog blizine potrebne "infrastrukture" za izvođače. No, tu sve prestaje.

Unatoč dobroj ideji i dugoj tradiciji održavanja Tamburaške noći, ovogodišnje izdanje nije ispunilo očekivanja.

U subotu, 28. lipnja, "lutalo" se s programom sadržajno i organizacijski, a niti ga je bilo u tiskanom obliku, što možda i nije presudno za veselicu koja bi trebala trajati do dugo u noć, kao nekada. Popratnih sadržaja, ponude nekakvog pića ili hrane za posjetitelje nije bilo.

K tome, niti od organizatora iz TD Ferdo Livadić nisu se mogle dobiti točne informacije pa prenosimo samo ono što se u rijetkim najavama na tek nekoliko internetskih stranica moglo pronaći: nastupili su zajedno mlađi i stariji orkestar TD Ferdo Livadić, Vokalni ansambl Samoborke, KUD Oštrc iz Ruda, KUD Slavko Kolar – Palešnik, tamburaški orkestar KD Sveta Nedelja, Društvo prijatelja Ujedinjenog Kraljevstva i Tamburaški sastav U laganom ritmu.

Može li Tamburaška noć vratiti stari sjaj i reputaciju, pri čemu ovakvo "odrađivanje" posla i svirke nimalo ne pomaže, vidjet ćemo već dogodine.

M.K.

Kako je to bilo nekada

Kako pamćenje naših ljudi ne seže dalje od "zadnjih izbora", vrijedi podsjetiti da je Tamburaška noć pokrenuta polovicom osamdesetih godina minulog stoljeća. Bila je to spektakularna glazbena priredba, koja se održavala na Trgu kralja Tomislava i to ne za slučajne "putnike namjernike", već za one s ulaznicom. Prilazi trgu bili su zatvoreni, pa je samo 3000 sretnika s papirićem u rukama moglo na priredbu, na kojoj su nastupale sve tada poznate tamburaške zvijezde.

Radilo se o glazbeno i poslovno zaokruženoj manifestaciji, o čemu svjedoči i činjenica da je svake godine organizirana i tombola, a prva nagrada je bio, ne bi vjerovali - automobil.

O tome danas ovo ofucano tamburaško društvo i njihovo nesposobno vodstvo može samo sanjati.

Robert Škiljan

 
29.06.2014.

Druga izložba radova učenika samoborskih osnovnih škola Sve boje života 2014.

Prica kao vječna inspiracija

Druga izložba radova učenika samoborskih osnovnih škola Sve boje života 2014.

Inspirirani životom i radovima Zlatka Price već drugu godinu zaredom, u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica, učenici samoborskih osnovnih škola stvaraju vlastita likovna djela.

Izložbi njihovih radova naziva Sve boje života 2014., postavljenoj 28. lipnja u parku na Trgu Matice hrvatske, prethodile su u svibnju radionice u parku kod Samoborskog muzeja, na kojima ih je sa stvaralaštvom i likovnim opusom Zlatka Price upoznala prof. Nevenka Miklenić.

Tako motivirani, učenici OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor i OŠ Milana Langa iz Bregane su pod paskom svojih profesora Ruže Barbarić Librić, Nevenke Miklenić i Slavena Jurića stvorili vrijedna likovna ostvarenja u različitim tehnikama.

Izložba se može vidjeti i u nedjelju, 29. lipnja.

M.K.

 

Na Trgu Matice hrvatske održana još jedna žalosna Tamburaška noć

Druga izložba radova učenika samoborskih osnovnih škola Sve boje života 2014.

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002