15.05.2014.

Srebrna plaketa na 57. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu

Sunčeve zrake osvijetlile Varaždince

Srebrna plaketa na 57. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu

Mali zbor OŠ Bogumila Tonija Sunčeve zrake 7. je svibnja po prvi puta nastupio na 57. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu, državnom natjecanju pjevačkih zborova, koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina. Prosudbeno povjerenstvo sačinjavali su prof. Zdravko Šljivac (predsjednik), prof. Dada Ruža, prof. Aleksandra Matić, prof. Jasenka Ostojić Radiković i prof. Dario Maleš.

Generalnu probu, ovom za male zboraše važnom događaju, Sunčeve zrake održale su u prostoru svoje škole. Pred brojnom publikom, a pod ravnanjem prof. Mirte Stublić i uz pratnju korepetitora Vitomira Ivanjeka, izveli su zadane skladbe za natjecanje i još desetak skladbi, od kojih je većina nastala u skladateljskoj radionici OŠ Bogumila Tonija.

Bodreni ovacijama domaće publike, zbor Sunčeve zrake svojim je uspješnim izvedbama zadanih skladbi (A. Knešaurek, Jež), kanona (engl. trad., Jutarnji vjetar) i dvije skladbe po slobodnom izboru (L. Van Beethoven, Ptičja tuga i J. Kaplan, Medvjed razmišlja) osvojio srebrnu plaketu u A kategoriji, koja obuhvaća pjevačke zborove mlađeg uzrasta.

Ovaj je sjajan rezultat posljedica sjajnog rada malih zboraša i njihove profesorice, na čemu im iskreno čestitamo i želimo još mnogo sunčevih zraka u daljnjem radu.

Ivana Golić

 
15.05.2014.

Autorska večer maestra Željka Bradića u samoborskoj kino dvorani

Hvala i počast majstoru tambure

Autorska večer maestra Željka Bradića u samoborskoj kino dvorani

Naraštaji samoborskih tamburaša i pjevačica iz Samoborki, u organizaciji TD Ferdo Livadić i Pučkog otvorenog učilišta Samobor, okupili su se u srijedu, 14. svibnja, na velikom svečanom koncertu posvećenom maestru Željku Bradiću, obilježivši 55 godina njegovog autorskog rada i njegov 80. rođendan.

Prepuna pozornica, na koju su jedva stali svi izvođači, kao i dupkom puna samoborska kino dvorana, odisale su poštovanjem i iščekivanjem da Željku Bradiću, živoj legendi tamburaške glazbe u Hrvata, ali i daleko šire, odaju počast za njegov rad.

Ovaj koncert u cijelosti je bio njegov autorski potpis – kao glazbenog pedagoga, autora, kompozitora, aranžera i autora udžbenika, a kroz kratke video isječke, u kojima su o njemu govorili njegovi svirači, pjevači i dugogodišnji suradnici, saznali smo ponešto i o Željku Bradiću osobno.

Iznimno bogata biografija maestra Bradića, gotovo nevjerojatna upornost, sustavnost u radu i ogromno znanje koji krase njegovu dugogodišnju karijeru, za koju bi nam, uz sve dosadašnje nagrade i priznanja trebale stranice i stranice da ih pobrojimo, ovaj puta je obogaćena i priznanjem Hrvatskog sabora kulture koje se dodjeljuje samo najboljima.

Cijela dvorana, koja se spontano u jednom trenutku "digla na noge", tome je najbolja potvrda. Stoga nećemo spominjati izvođače i soliste, a svi su bili tu, jer ova večer je bila njegova.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Westerwald Chora iz prijateljskog Wirgesa Johannes Paffhausen, otpjevavši pjesmu posvećenu 40-godišnjem prijateljstvu dvaju gradova.

A naš gospon Željko, kako smo ga od milja i iz poštovanja zvali, na kraju je dirigirao svojim tamburašima, pjevačima, ali i cijelom publikom, onako kako samo on može i zna.

Mirjana Konosić

 

Srebrna plaketa na 57. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu

Autorska večer maestra Željka Bradića u samoborskoj kino dvorani

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002