10.06.2014.

Završna sezonska produkcija Plesopije u izvedbi Plesne grupe Burka

30 godina suvremenog plesa u Samoboru

Završna sezonska produkcija Plesopije u izvedbi Plesne grupe Burka

Završnom proljetnom produkcijom u velikoj dvorani OutFit centra u Samoboru u nedjelju, 8. lipnja, još jednom se pred svojom vjernom publikom i poklonicima suvremenog plesnog izraza predstavila Plesna grupa Burka.

Prije ove završne priredbe obilježena je koncem travnja, uz Svjetski dan plesa, važna i velika obljetnica - 30 godina rada i djelovanja umjetnice, koreografkinje i plesne pedagoginje Nede Marović Turković, osnivačice i voditeljice Plesne grupe Burka.

Dolaskom obitelji Turković u Samobor i osnivanjem Burke, u naš grad stigla je i Plesopija, izmaštana zemlja plesne umjetnosti, kroz koju su tijekom 30 godina prošle čitave generacije i stotine plesača koji njeguju slobodan ples i suvremeni plesni izraz.

Kroz tri generacijske sekcije, kroz različita glazbena razdoblja, od dvorskih plesova do rock 'n' rolla, plesačice i jedan mladi plesač, na kojeg su posebno ponosni, u velikoj dvorani OutFit centra u Samoboru predstavljen je dosljedan autorski rad Nede Marović Turković. Cjelinu i posebnost njihovih predstava zaokružuje vizualni identitet akademskog kipara Zlatka Turkovića, čije lutke i scenografija čine sastavni dio njihovog izričaja.

Plesopija je pustila duboko korijenje, a, kako je naglasila Neda Marović Turković pred brojnim ljubiteljima plesa, "listaju i cvjetaju i dalje".

M.K.

 
10.06.2014.

Ciklus koncerata u Galeriji Prica

Poslastica pred kraj koncertne sezone

Ciklus koncerata u Galeriji Prica

U sklopu ciklusa koncerata u Galeriji Prica, u ponedjeljak, 9. lipnja, na predzadnjem koncertu proljetne sezone, u velikoj dvorani Galerije Prica predstavili su se klarinetisti Mihael Paar, naš Samoborac, ponajbolji hrvatski klarinetist s magisterijem čuvenog salzburškog Mozarteuma, i Bruno Philipp, specijalizant Konzervatorija u Parizu. Na klaviru ih je pratila gošća iz Slovenije, pijanistica Tjaša Šulc.

Troje iznimnih mladih glazbenika, dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih nagrada koje bi sve bilo teško i pobrojati, uz zavidne karijere rade i kao profesori u glazbenim školama i tako prenose svoje bogato znanje mlađim generacijama.

Uz izbor skladbi Kyplayna, Cahuzaca, Nichifora, Klobučara i Mendelssohna, pisanih za klarinet solo ili dva klarineta, po prvi puta su u Hrvatskoj izvedena i Camillerijeva Tri divertimenta.

Samoborska publika prepoznala je ovu koncertnu poslasticu i, gotovo ispunivši dvoranu, zasluženim pljeskom nagradila vrsne umjetnike.

M.K.

 

Završna sezonska produkcija Plesopije u izvedbi Plesne grupe Burka

Ciklus koncerata u Galeriji Prica

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002