17.06.2014.

6. međunarodna likovna kolonija učenika osnovnih škola Samobora, Pečuha i Tara

I Samoborke na Maloj školi xilografije

6. međunarodna likovna kolonija učenika osnovnih škola Samobora, Pečuha i Tara

U malom istarskom mjestu Taru nedaleko Poreča, u kojem je Majstor Prica slikao svoj poznati Tarski ciklus, već 6. godinu zaredom Zaklada Zlatko i Vesna Prica je organizirala učeničku likovnu koloniju pod nazivom Mala škola xilografije i umjetničke fotografije. Mladi umjetnici od 8. do 15. lipnja istraživali su i likovno realizirali svoje doživljaje Istre kroz temu "Baština prošlosti u sadašnjosti", upoznavši se sa slojevima kultura i civilizacija na prostorima Istre, na arheološkom nalazištu iz doba Rimljana u uvali Vabrige, Lapidariju u Novigradu iz doba Karolinga i bizantskoj Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Tu su nastali crteži i skice za xilografiju – drvorez. Rad u radionici vodili su prof. Nevenka Miklenić i slikar Milan Generalić, a sudjelovalo je 15 učenika i dva nastavnika Umjetničke škole iz Pečuha koji su pratili svoje učenike. Nakon višednevnog marljivog rezbarenja na drvenim daščicama tehnikom xilografije, s kojom se većina sudionika susrela prvi puta, učenici su uz asistenciju voditelja napravili svoje grafičke otiske.

Nakon rezbarenja, djeca su se okušala u prepoznavanju i bilježenju prošlosti u sadašnjosti kroz motive živopisnog Tara uhvaćene okom fotoaparata. I ovi pokušaji bili su vrlo uspješni pa je od velikog broja fotografija bilo teško odabrati dvije-tri za izložbu.

Iz Samobora ove su godine u Taru sudjelovale učenice 7. razreda OŠ Bogimila Tonija Ana Baković, Magdalena Biškup, Klara Iveković i Lucija Kalaica, čiji su radovi u svibnju bili izloženi i nagrađeni na izložbi u Pečuhu na temu stvaralaštva Zlatka Price.

Već tradicionalno, na kraju kolonije upriličena je izložba, ali ovaj puta svih radova učenika, od prve Škole xilografije 2009. do ovogodišnje. Razlog tome je odluka Općine Tar-Vabriga i Zaklade Prica da Mala škole xilografije dobije ime Ugo Maffi, u čast prerano preminulom talijanskom slikaru i grafičaru, prijatelju Tara koji je radionice započeo i vodio uz podršku tadašnjeg upravitelja Zaklade Ante Sorića.

Domaćin izložbe bila je Zajednica Talijana u Taru, u čijem su galerijskom prostoru izložbu postavili nastavnici Kristzine Simon, Gabor Kemenyffy i Nevenka Miklenić te sudjelovali u izradi prigodnog trojezičnog kataloga.

Svečano otvaranje izložbe zbilo se u subotu, 14. lipnja. Osim prigodnog programa Talijanskog muškog zbora te učenika OŠ Tar-Vabriga koji su svirali i recitirali, o slikaru Ugu Maffiju govorio je povjesničar Gaetano Benčić, naglasivši da učenici danas, kroz slikanje i druženje, stvaraju prijateljstvo među gradovima i državama.

Učenicima su uručene spomenice za sudjelovanje na Likovnoj koloniji te grafički list u tehnici xilografije. Upraviteljica Zaklade spomenice je uručila predstavnicima institucija koje podržavaju ovaj program - OŠ Tar-Vabriga, TZ Tar-Vabriga, Zajednice Talijana te Općine Tar-Vabriga i svima zahvalila na suradnji.

Na kraju boravka u Taru učenici su posjetili spilju Baredine i Muzej traktora u okolici Tara.

N.M.

 
17.06.2014.

Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u Svetoj Nedelji

Čitljivo, pitko i slatko

Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u Svetoj Nedelji

U nedjelju, 15. lipnja, u povodu proslave Dana grada, na glavnom gradskom trgu u Svetoj Nedelji drugu godinu zaredom održan je Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, kao jedna od manifestacija Svetonedeljskog kulturnog ljeta 2014.

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u suradnji s Gradom Sveta Nedelja i Turističkom zajednicom ove je godine uz svetonedeljske pjesnike Đurđicu Čavrak Hofer, Stjepana Boškovića, Domagoja Slavića i Zdravka Škrapeca, predstavio publici poeziju hrvatskih pjesnika različitih govora i narječja, koju su kazivali poznati dramski umjetnici: Katja Zubčić, Zijad Gračić, Slavko Juraga, Ivan Jončić i Kristijan Potočki. Dio poetske večeri bio je posvećen Antunu Gustavu Matošu, čime se i Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji pridružio obilježavanju 100. godišnjice književnikove smrti.

Festivalu je svoj doprinos također dao i likovni odjel Ogranka prigodnom izložbom slika nastalih na 2. likovnoj koloniji održanoj u svibnju 2014. godine.

Sjajan glazbeni ugođaj stvorili su virtuozi – jedan od ponajboljih hrvatskih harmonikaša Marjan Krajna, u duetu s gitaristom i književnikom Matom Matišićem. Posebno iznenađenje večeri bio je nastup svetonedeljskog gradonačelnika Drage Prahina, koji se svojom harmonikom pridružio duetu Krajna – Matišić, a svojom svirkom trio je oduševio publiku.

Svojom su nazočnošću blagovanje poezije, glazbe, meda i vina uveličali posebni gosti - veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Agus Sardjana i veleposlanik Republike Indonezije u BiH Subijaksono Sujono.

Martina Mičija Palić

 

6. međunarodna likovna kolonija učenika osnovnih škola Samobora, Pečuha i Tara

Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u Svetoj Nedelji

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002