02.06.2014.

Kiša kao inspiracija Akvarela na skeli

Jedna slika i za Gunju

Kiša kao inspiracija Akvarela na skeli

Raskvašeni akvareli samoborskih i zaprešićkih likovnjaka, nastali jučer na savskim obalama, nisu se stigli posušiti do izložbe na skeli, jer je i ove godine manifestaciju Akvareli na skeli pratila povremena kiša. A to je već osmo okupljanje članova dviju udruga, likovnih umjetnika Samobora i likovnih stvaralaca Zaprešića, kojima je kiša stalan gost. Kao da zna da se radi o vodenoj tehnici slikanja i kao da uz rijeku, preko koje su dva grada povezana skelom, već nema dovoljno vode u cijelom događanju.

Tako je kiša i u nedjelju, 1. lipnja, dijelu od 40-ak likovnih umjetnika bila inspiracija za koje novo djelo, dok su je ostali tražili u razgovoru s kolegama ili u pogledu na savski tok. Svako malo skela ih je prevozila s jedne na drugu obalu Save pa su se razmjenjivala iskustva i mišljenja o koloniji, Savi, skeli... Među slikarima je bila i šutljiva 80-godišnja slikarica Inga Borg iz Nyköpinga iz Švedske, tražeći među kolegama i u savskom okruženju inspiraciju za svoje djelo.

Ozračje dobrog druženja među umjetnicima nije narušavalo ni to što se slike nisu valjano stigle osušiti. Samoborska je strana bila na sigurnoj udaljenosti od Save, kao da su se poplave uvukle negdje u podsvijest njezinih umjetnika, dok su se Zaprešićanci neustrašivo smjestili na samu obalu, odnosno na šljunčani sprud, ne strahujući od toga da bi Slovencima moglo pasti napamet pustiti malo više vode s brane pa da se začas nađu pod vodom. Srećom, to se nije dogodilo pa se susret odvijao uz dobru zafrkanciju, kojoj su primogla i dva kajaka u kojima se, doduše, nije slikalo, ali su poslužili za svladavanje novih vještina.

Uvodno je ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić napomenuo umjetnicima da će jedna od slika biti odabrana za aukciju za Gunju, dok će se ostale, uz ovu plutajuću galeriju na Savi, naći na dvjema izložbama - ovogodišnjoj u Samoborskom muzeju i dogodine u Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću.

E.K.

 
02.06.2014.

Završen ciklus koncerata HPD Jeka u povodu obilježavanja 140. obljetnice postojanja

Za svakog ponešto

Završen ciklus koncerata HPD Jeka u povodu obilježavanja 140. obljetnice postojanja

Jedan od najstarijih zborova u Hrvatskoj, naše Hrvatsko pjevačko društvo Jeka, ove godine obilježava 140 godina rada. Tim povodom od veljače traje ciklus koncerata kojima Jeka slavi ovu veliku obljetnicu, a posljednji, četvrti koncert ovog ciklusa, održan je u nedjelju, 1. lipnja, u samoborskoj kino dvorani.

Uz Mješoviti zbor HPD Jeka i Nikolu Cerovečkog na glasoviru, na koncertu se predstavio i Tamburaški orkestar Gaj iz Zagreba, pod vodstvom dirigenta Krešimira Račića. Koncertni repertoar je obuhvatio uglavnom poznate gradske, folklorne i klasične skladbe, a na kraju je premijerno izveden poznati song Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta.

Maestro Josip degl' Ivellio zahvalio je publici koja je pratila koncerte i tako uveličala njihovu obljetnicu, kao i članovima zbora na ustrajnom radu i trudu.

Ovaj ciklus koncerata održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

M.K.

 

Kiša kao inspiracija Akvarela na skeli

Završen ciklus koncerata HPD Jeka u povodu obilježavanja 140. obljetnice postojanja

Arhiva 2014

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002