17.11.2014.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija nekadašnjih velikih holivudskih zvijezda

Svjetlopisi iz zlatnog vremena filma

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija nekadašnjih velikih holivudskih zvijezda

U samoborskoj Foto glaeriji Lang otvorena je u nedjelju, prema običaju točno u podne, još jedna atraktivna izložba fotografija.

Ovaj se puta radi o djelima predstavljenim pod nazivom Zvijezde gledaju s neba, a radi se o fotografijama iz zlatnog doba holivudskog filma, glumica i glumaca koji su obilježili jedno značajno razdoblje filmske umjetnosti.

Iz zlatnog doba, ne samo filmske industrije, nego i i čitavog kulturnog i civilizacijskog okruženja, u Foto galeriju Lang stigle su portretne fotografije holivudskih glumica i glumaca poput Grete Garbo, Joan Crawford, Clarka Gablea, Freda Astaira i dr.

Fotografija u holivudskoj filmskoj industriji bila je izuzetno važna kao prateći promotivni materijal filmskoj proizvodnji velikih kompanija te je kao takva stizala i u Zagreb. Već dvadesetih godina prošlog stoljeća u Hollywoodu se postupno stvara poseban stil glamuroznih portretnih fotografija filmskih zvijezda. Vrhunskom opremom, kao i najboljim scenskim i tehničkim inventarom u studiju, holivudski su fotografi postizali izuzetno kvalitetne fotografije poznatih filmskih zvijezda. Fotografije filmskih glumaca i glumica sakupljale su se i čuvale kao ikone širom svijeta i u svim slojevima društva te su utjecale na estetiku fotografskih studija.

Zagreb, koji se tih tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća postupno pretvarao u metropolu, nije bio izuzetak, a Zagrepčanke i Zagrepčani nastojali su izgledom biti bliski filmskim idolima, što je vidljivo u holivudskoj stilistici poznatog zagrebačkog studija Foto-Tonka.

Na vrlo konkretan način fotografija je pridonijela stvaranju mita o jednom vremenskom razdoblju kojega se iz današnjih post-modernih vremena sjećamo s izvjesnom romantičnom nostalgijom.

Originalne c/b fotografije čuvaju se u privatnoj zbirci u Zagrebu, a Foto galerija Lang duguje čuvarima te zbirke veliku zahvalnost, ne samo na njenom očuvanju, već i mogućnosti na predstavljanju javnosti.

Izložba je otvorena do 21. prosinca.

I.H.

 

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija nekadašnjih velikih holivudskih zvijezda

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002