03.05.2013.

Prvosvibanjsko kićenje zdenca u Svetoj Nedelji

Očuvanje običaja i obnavljanje tradicije

Prvosvibanjsko kićenje zdenca u Svetoj Nedelji

Osim promicanja narodnog i kulturnog identiteta te hrvatskog jezika, zadaća Matice hrvatske osobito je očuvanje i njegovanje hrvatske baštine. Matica hrvatska potiče svoje članove na očuvanje običaja svetonedeljskog kraja i obnavljanje tradicije koja je ostala u živom sjećanju starijih stanovnika i prenosi se na mlađe generacije.

U utorak, 30. travnja, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je kićenje zdenca na Trgu A. Starčevića mladim bukovim drvetom na koje su se vezale raznobojne trake.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Ivica Kapuđija podsjetio je prisutne da se mlado bukovo drvo, svježe posječeno i zabodeno pored zdenca, kitilo poduljim trakama raznobojnog papira. Novac za kupnju papira davali su svi koji su s tog zdenca nosili vodu, osim onoga tko je posjekao i donio drvo za kićenje. Uz okićeno drvo se i zapjevalo Marijo, svibnja kraljice i druge pjesme te se iz donesenih čaša pila voda. Tako okićeno drvo stajalo je pored zdenca dok se nije posušilo i trake potrgale. Domaćinstva koja nisu imala zdenac (to je bilo češće u naseljima nizinskog dijela Grada, Strmec i Orešje) kitili su pumpe za vodu granama tek prolistale vrbe na koje su vezali trake raznobojnog papira.

Učenici 4.b razreda OŠ Sveta Nedelja i njihova učiteljica Petrunjela Krajačić oduševili su sve prisutne izvedbom prigodnog programa. Pjevali su i recitirali pjesme i stihove posvećene vodi i proljeću, a doživljaj je upotpunila i izvedba učenice na gitari. Petrini četvrtaši izradili su raznobojne trake za kićenje drveta i time razveselili starije generacije, pokazavši volju za očuvanjem tradicije.

Nakon recitacija i pjesme, članovi Ogranka Matice hrvatske i učenici 4.b razreda OŠ Sveta Nedelja s učiteljicom Petrunjelom Krajačić okitili su dva mlada bukova drveta koje je postavio član Ogranka Stjepan Bošković, a za koje je trake od krep papira izradila naša članica, potpredsjednica Ogranka i voditeljica likovnog odjela Zdenka Resar.

Inače, riječ je o starom narodnom običaju samoborskog kraja, opisanom u knjizi Milana Langa Samobor - narodni život i običaji, prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci. O kićenju svibanjskog drveta ili grane u Orešju također piše Lela Roćenović u svom znanstvenom radu Majsko drvo u procesu promjene iz 1989. godine.

Procesom urbanizacije prostora današnjeg Grada Svete Nedelje početkom 70-ih godina 20. stoljeća pomalo se gubi masovnost kićenja mladog drveta ili grane, a njegovom obnovom običaj neće ostati samo u sjećanju starijih stanovnika.

I.K.

 

Prvosvibanjsko kićenje zdenca u Svetoj Nedelji

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002